15 Μαρτίου, 2016

Συνέχεια ταλαιπωρίας και αβεβαιότητας για εργαζόμενους στις Κοινωνικές Δομές των δήμων

Μετά την απραξία πολλών μηνών και την έλλειψη έγκαιρου σχεδιασμού για τη συνέχεια των κοινωνικών δομών αντιμετώπισης της φτώχειας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τους εργαζομένους των δομών αυτών και να θέτει σε κίνδυνο το καθημερινό κοινωνικό έργο, που προσφέρουν υπέρ των πιο ευάλωτων και οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας. Χαρακτηριστικό, και δυστυχώς όχι μοναδικό, παράδειγμα είναι η περίπτωση των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές του Δήμου Χαλκιδέων, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι σχεδόν εδώ και 6 μήνες. Μια κατάσταση πραγματικά απαράδεκτη, αν αναλογιστεί κανείς το αλαλούμ με τις διαδοχικές παρατάσεις και τις έωλες υποσχέσεις της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα. Φωτίου, όταν ειδικά οι εν λόγω δομές έχουν αξιολογηθεί θετικά και επιτύχει διπλάσιο στόχο σε σχέση με τον αρχικό.

Το πολύ σημαντικό αυτό θέμα έφερε στη Βουλή, ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, με ερώτηση που κατέθεσε προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ζητώντας ενημέρωση για το πότε θα γίνει η αποπληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων. Επίσης, διατυπώθηκαν τα εύλογα ερωτήματα, εάν θα υπάρξει μοριοδότηση και μέριμνα για τους ήδη απασχολούμενους στις κοινωνικές δομές κατά την προκήρυξη της επόμενης φάσης του θεσμού και εάν θα μεταβληθεί ο συνολικός αριθμός τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τους:
α) Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
β) Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
γ) Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
δ) Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Παρατεταμένη καθυστέρηση στην πληρωμή των εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Χαλκιδέων»

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας στον Δήμο Χαλκιδέων - Συνέργεια» του ΕΣΠΑ 2007-2013, το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας σε σύμπραξη με τον Δήμο Χαλκιδέων, την εταιρεία Νόσου Alzheimer, την Πανευβοϊκή Φιλόπτωχο Αδελφότητα και τον Σύλλογο Πολυτέκνων Χαλκιδέων και Περιχώρων οργάνωσαν, ενέταξαν για χρηματοδότηση και λειτουργούν κοινωνικές δομές αντιμετώπισης του φαινομένου του φτώχειας στις οποίες περιλαμβάνονται:

 • Γραφείο Διαμεσολάβησης
 • Κοινωνικό Παντοπωλείο στο οποίο απευθύνονται περίπου 1.000 ωφελούμενοι.
 • Κοινωνικά Συσσίτια όπου διανέμονται περισσότερες από 300 μερίδες φαγητού ημερησίως.
 • Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων η οποία εξυπηρετεί 114 αστέγους κάθε μήνα.
 • Τράπεζα Χρόνου μέσω της οποίας παρέχονται υπηρεσίες, ιατρικές, δημιουργικής απασχόλησης, κάλυψης βασικών ατομικών αναγκών σε ένδυση, καθαριότητα και ευπρεπισμό, έχοντας καταγεγραμμένους έως τώρα περισσότερους από 1600 ωφελούμενους.
 • Το εν λόγω Πρόγραμμα αξιολογήθηκε για την προσφορά και τη χρησιμότητά του στην τοπική κοινωνία, επιτυγχάνοντας μάλιστα αποτέλεσμα σχεδόν διπλάσιο του αρχικά τεθέντα στόχου.

  Ωστόσο είναι γνωστό ότι μετά από πολύ καθυστέρηση στον σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων, και μετά από διαδοχικές παρατάσεις, η συνέχιση της χρηματοδότησης των παραπάνω σημαντικών δομών «εξασφαλίστηκε» μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2016. Δυστυχώς όμως οι εργαζόμενοι των κοινωνικών δομών παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 6 μήνες, ενώ όλο αυτό το διάστημα οι ίδιοι με μεγάλη κοινωνική ευαισθησία συνεχίζουν να παρέχουν αδιάκοπα και απρόσκοπτα την εργασία τους, κάτω από δύσκολες συνθήκες, με σημαντικές ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές, περιορισμένη χρηματοδότηση και χωρίς νομική βοήθεια. Από τις 7 Μαρτίου 2016, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι των κοινωνικών δομών μην αντέχοντας άλλο την απραξία, τις αόριστες και έωλες υποσχέσεις αλλά και την απαξίωσή τους από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις γεγονός το οποίο θέτει σε κίνδυνο τη συνέχεια του καθημερινού κοινωνικού έργου υπέρ των πιο ευάλωτων και οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας.

  Για το εν λόγω ζήτημα το οποίο σημειωτέον αφορά τις Κοινωνικές Δομές και πολλών άλλων Δήμων, τόσο το Εργατικό Κέντρο όσο και ο Δήμος Χαλκιδέων έχουν αναδείξει τη σοβαρότητά του και μάλιστα μόλις πρόσφατα ο Δήμαρχος Χαλκιδέων επισκέφθηκε τον Γενικό Γραμματέα Πρόνοιας παραδίδοντάς του υπόμνημα των 27 απασχολούμενων στις κοινωνικές υποδομές του Δήμου, σχετικά με την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους.

  Με δεδομένο ότι είναι απαραίτητη η συνέχιση της λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών, μέσω των οποίων χιλιάδες άτομα σε κατάσταση φτώχειας κατάφεραν με τη σωστή καθοδήγηση να υποστηριχθούν, ικανοποιώντας έτσι τις καθημερινές τους ανάγκες με αξιοπρέπεια και σεβασμό.

  Με δεδομένο ότι οι Κοινωνικές Δομές υλοποιούν στην πράξη καθημερινά την ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση κοινωνικά ευπαθών ομάδων, καθώς και την ευαισθητοποίηση, κινητοποίηση και ενεργοποίηση της κοινωνίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της φτώχειας.

  Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1) Σε ποιους λόγους οφείλεται η καθυστέρηση της πληρωμής των εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Χαλκιδέων; Ισχύουν και σε αυτήν την περίπτωση τα όσα ισχυρίστηκε στις 26/2/2016 η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ότι ο αρμόδιος φορέας δεν έχει προσκομίσει έγκαιρα τα δικαιολογητικά πληρωμής;

  2) Πότε πρόκειται να καταβληθούν τα δεδουλευμένα μέχρι τις 31/12/2015 στους εργαζόμενους στις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Χαλκιδέων;

  3) Δεσμεύεστε ότι το δυσάρεστο φαινόμενο της καθυστερημένης πληρωμής τους δεν θα επαναληφθεί; Έχουν εξασφαλισθεί οι πόροι για την κάλυψη των δαπανών μέχρι τις 30 Ιουνίου 2016;

  4) Προτίθεστε να μοριοδοτήσετε τους ήδη υπάρχοντες εργαζόμενους για τις ανάλογες θέσεις απασχόλησης που θα προκηρυχθούν στην επόμενη φάση λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών κατά της φτώχειας, αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους;

  5) Σχεδιάζετε να μεταβάλλετε τον αριθμό των θέσεων εργασίας στο πρόγραμμα το οποίο θα ενταχθεί στο νέο ΈΣΠΑ για τον Δήμο Χαλκιδέων;

  6) Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες έγκρισης του ανασχεδιασμού των Κοινωνικών Δομών στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020); Πότε εκτιμάτε ότι θα ανακοινωθούν τα νέα προγράμματα ώστε να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη συνέχιση της χρηματοδότησης και λειτουργίας τους στους Δήμους;

  Ο ερωτών βουλευτής
  Γιώργος Μαυρωτάς - Αττικής