Το θέμα αναδεικνύει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας. Μετά τις περσινές εκτεταμένες ελλείψεις σε αντιρετροϊκά φάρμακα που καταγράφηκαν στα νοσοκομεία της χώρας, φέτος υπάρχουν ελλείψεις αντιδραστηρίων για εξετάσεις που είναι απαραίτητες για την παρακολούθηση της πορείας της θεραπείας των φορέων του ιού του AIDS. Αξίζει να τονιστεί ότι σήμερα μόνο στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Ρετροϊών οι εξετάσεις προς διεκπεραίωση υπερβαίνουν τις 4.000, ενώ κάθε εβδομάδα προστίθενται περισσότερες από 200 εξετάσεις.
Από τα μέσα Οκτωβρίου ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» είχε αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας ζητώντας λύση. Η απάντηση του Υπουργείου ήρθε με καθυστέρηση. Στο από 12/11/2016 δελτίο τύπου αναφέρεται, μεταξύ άλλων «Η σημερινή Διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, έχει ήδη εγκρίνει δαπάνη 4,5 εκατ. ευρώ για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ποσό το οποίο οι προμηθεύτριες εταιρείες θα εισπράξουν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Στο παρελθόν η προμήθεια των αντιδραστηρίων γινόταν με απ’ ευθείας αναθέσεις, ενώ τώρα εφαρμόζεται η πολιτική βούληση της κυβέρνησης για πλήρη διαφάνεια, προχωρώντας στη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού. Στην κατεύθυνση αυτή τον Ιούνιο ορίστηκε η επιτροπή του διαγωνισμού, η οποία έχει ήδη έτοιμες τις σχετικές προδιαγραφές, ενώ η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται στο επόμενο διάστημα». Με ικανοποίηση, αλλά και επιφυλακτικότητα αντιμετώπισε ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» την απάντηση του Υπουργείου. Στην από 14/11/2016 επιστολή, μεταξύ άλλων, αναφέρεται «Η περαιτέρω κωλυσιεργία στην υλοποίηση των δεσμεύσεων του Υπουργείου Υγείας θα μας αναγκάσει πλέον να αναζητήσουμε την προάσπιση του δικαιώματός μας στην υγεία στην Ελληνική Δικαιοσύνη… Απαιτούμε το πρόβλημα να επιλυθεί άμεσα και οριστικά βάσει των δεσμεύσεων του Υπουργείου και παραμένουμε σε εγρήγορση μέχρι την υλοποίηση των εξαγγελιών που θα επιτρέψουν και πάλι την πρόσβασή μας στις εξετάσεις που είναι απαραίτητες για την υγεία και την ίδια μας».
Κατόπιν τούτων, ο βουλευτής ρωτά πότε θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την προμήθεια των αντιδραστηρίων και εάν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Επίσης, εάν, μέχρι την προκήρυξη του διαγωνισμού, θα διατεθούν τα ανάλογα κονδύλια, ώστε να καλυφθούν οι συσσωρευμένες και τρέχουσες ανάγκες των Εθνικών Κέντρων Αναφοράς της χώρας σε αντιδραστήρια.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΘΕΜΑ: «Σε κίνδυνο η υγεία των οροθετικών από την έλλειψη αντιδραστηρίων»
Αντιμέτωποι με σοβαρότατους κινδύνους βρίσκονται οι φορείς του ιού του AIDS. Μετά τις περσινές εκτεταμένες ελλείψεις σε αντιρετροϊκά φάρμακα που καταγράφηκαν στα νοσοκομεία της χώρας, φέτος υπάρχουν ελλείψεις αντιδραστηρίων για εξετάσεις που είναι απαραίτητες για την παρακολούθηση της πορείας της θεραπείας τους. Αξίζει να τονιστεί ότι σήμερα μόνο στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Ρετροϊών οι εξετάσεις προς διεκπεραίωση υπερβαίνουν τις 4.000, ενώ κάθε εβδομάδα προστίθενται περισσότερες από 200 εξετάσεις.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος (13/11/2016) με τίτλο «AIDS: οι ελλείψεις σε αντιδραστήρια "ναρκοθετούν" την υγεία των ασθενών «οι εξετάσεις που σχετίζονται με την επιβεβαίωση της HIV λοίμωξης και αυτές που δείχνουν ποια θεραπευτική αγωγή πρέπει να ακολουθήσουν οι οροθετικοί και την απόκρισή τους σε αυτή, διενεργούνται στις αντίστοιχες μονάδες των νοσοκομείων με σοβαρούς περιορισμούς και σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις. Ο λόγος; Υπάρχει τραγική καθυστέρηση από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) στην τακτοποίηση των οφειλών προς τις εταιρείες που προμηθεύουν τις μονάδες και τα εργαστήρια των νοσοκομείων με τα απαραίτητα αντιδραστήρια… Η έλλειψη απαντήσεων για το ιικό φορτίο δημιουργεί προβλήματα σε ό,τι αφορά την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της χορηγούμενης θεραπείας (ακριβής μέτρηση ιού στον ανθρώπινο οργανισμό). Επιπροσθέτως, για να ξεκινήσει κάποιος θεραπεία χρειάζεται, βάσει των διεθνών και ελληνικών κατευθυντήριων οδηγιών, να γίνεται εξέταση του γονοτύπου. Δηλαδή πρέπει να ελεγχθεί αν υφίσταται εξαρχής αντοχή σε κάποια από τις υπάρχουσες ομάδες αντιρετροϊκών φαρμάκων».
Από τα μέσα Οκτωβρίου ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» είχε αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας ζητώντας λύση. Όπως αναφέρεται στην επιστολή «Το διογκούμενο πρόβλημα της λίστας αναμονής που έχει δημιουργηθεί, απαιτεί πλέον την άμεση ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από το υπουργείο για την αποδέσμευση των απαιτούμενων κονδυλίων που θα επιτρέψουν την προμήθεια αντιδραστηρίων… Σε αυτό το πλαίσιο σας καλούμε να παρέμβετε προκειμένου να βρεθεί μία άμεση λύση στις επείγουσες ανάγκες της τρέχουσας περιόδου και φυσικά είμαστε υπέρ της υλοποίησης παράλληλης διαδικασίας για την προκήρυξη διαγωνιστικής διαδικασίας για την προμήθεια αντιδραστηρίων εξετάσεων».
Η απάντηση του Υπουργείου Υγείας ήρθε με καθυστέρηση. Στο από 12/11/2016 δελτίο τύπου αναφέρεται, μεταξύ άλλων «Η σημερινή Διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, έχει ήδη εγκρίνει δαπάνη 4,5 εκατ. ευρώ για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ποσό το οποίο οι προμηθεύτριες εταιρείες θα εισπράξουν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Στο παρελθόν η προμήθεια των αντιδραστηρίων γινόταν με απ’ ευθείας αναθέσεις, ενώ τώρα εφαρμόζεται η πολιτική βούληση της κυβέρνησης για πλήρη διαφάνεια, προχωρώντας στη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού. Στην κατεύθυνση αυτή τον Ιούνιο ορίστηκε η επιτροπή του διαγωνισμού, η οποία έχει ήδη έτοιμες τις σχετικές προδιαγραφές, ενώ η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται στο επόμενο διάστημα. Για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών, έως την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κος Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, έχει δρομολογήσει την άμεση παραγγελία των εξετάσεων από τα τέσσερα Εθνικά Κέντρα Αναφοράς και έχει στείλει σχετική επιστολή για την διενέργεια εξετάσεων ιικού φορτίου και γονοτυπικής αντοχής πανελλαδικά».
Με ικανοποίηση, αλλά και επιφυλακτικότητα αντιμετώπισε ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» την απάντηση του Υπουργείου. Στην από 14/11/2016 επιστολή, μεταξύ άλλων, αναφέρεται «…Τούτο σημαίνει πως παράλληλα με τη διαδικασία του διαγωνισμού θα πρέπει να διατεθούν τα ανάλογα κονδύλια που να καλύπτουν τις συσσωρευμένες και τρέχουσες ανάγκες των Εθνικών Κέντρων Αναφοράς της χώρας σε αντιδραστήρια… Η περαιτέρω κωλυσιεργία στην υλοποίηση των δεσμεύσεων του Υπουργείου Υγείας θα μας αναγκάσει πλέον να αναζητήσουμε την προάσπιση του δικαιώματός μας στην υγεία στην Ελληνική Δικαιοσύνη… Απαιτούμε το πρόβλημα να επιλυθεί άμεσα και οριστικά βάσει των δεσμεύσεων του Υπουργείου και παραμένουμε σε εγρήγορση μέχρι την υλοποίηση των εξαγγελιών που θα επιτρέψουν και πάλι την πρόσβασή μας στις εξετάσεις που είναι απαραίτητες για την υγεία και την ίδια μας».
Επειδή η έλλειψη της συγκεκριμένης εξέτασης αφενός θέτει σε κίνδυνο ζωής χιλιάδες φορείς του ιού του AIDS αφετέρου οδηγεί στη χρήση νεότερων, αλλά και ακριβότερων αντιρετροϊκών φαρμάκων,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Πότε θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την προμήθεια των αντιδραστηρίων; Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;
2) Μέχρι την προκήρυξη του διαγωνισμού, θα διατεθούν τα ανάλογα κονδύλια, ώστε να καλυφθούν οι συσσωρευμένες και τρέχουσες ανάγκες των Εθνικών Κέντρων Αναφοράς της χώρας σε αντιδραστήρια;
Ο ερωτών βουλευτής
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας – Λάρισας