14 Νοεμβρίου, 2016

Σοβαρότητα μηδέν με θύματα τους άνεργους

Απάντηση του Υπουργείου Εργασίας για το δελτίο τύπου «φάντασμα» σχετικά με το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας

Σε υπάλληλο του γραφείου τύπου του Υπουργείου Εργασίας ρίχνει το φταίξιμο η Αν. Υπουργός Εργασίας για το αλαλούμ, που προκλήθηκε από το δελτίο τύπου «φάντασμα», που ανακαλούσε την Πρόσκληση για τη β’ φάση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας και το οποίο «εξαφανίστηκε» μετά από μερικές ώρες.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο, που κατατέθηκε στη Βουλή σε απάντηση της ερώτησης, που είχε καταθέσει η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι, Κατερίνα Μάρκου, για το θέμα στις 11 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την απάντηση, το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής:
Στις 7/10/2016 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία του ΑΣΕΠ, για να συζητηθεί επιστολή της ΚΕΔΕ περί ανισότητας στη διαδικασία μοριοδότησης των ωφελουμένων, λόγω του κριτηρίου, που προβλέπει επιπλέον μοριοδότηση στους δικαιούχους του ΚΕΑ. Στην εν λόγω σύσκεψη συμμετείχαν αρμόδιοι του ΟΑΕΕ, του ΑΣΕΠ και «επικουρικά και με δική της πρωτοβουλία η ΓΓΔΚΑΠ… Στη σύσκεψη ετέθη για πρώτη φορά από την ΓΓΔΚΑΠ το θέμα της επιστολής», αναφέρει η Αναπληρώτρια Υπουργός, αφήνοντας αιχμές για τη στάση που τήρησε η παραιτηθείσα Γενική Γραμματέας Κοινοτικών και Άλλων Πόρων.

Στις 10/10/2016 το ΑΣΕΠ ενημέρωσε με ηλεκτρονικό μήνυμα τη ΓΓΔΚΑΠ και τον ΟΑΕΔ ότι η Δημόσια Πρόσκληση πρέπει να αντικατασταθεί προκειμένου να αφαιρεθεί το μοριοδοτούμενο κριτήριο του ΚΕΑ και να αποφευχθούν ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

Μάλιστα, ετοιμάστηκε δελτίο τύπου για την ανάκληση. Η Αν. Υπουργός, όμως, ζήτησε τη διατύπωση γραπτής γνωμάτευσης από το ΑΣΕΠ για το θέμα ώστε να συνοδεύει το δελτίο τύπου.

Στις 11/10/2016, το ΑΣΕΠ με νέο ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακάλεσε το χθεσινό του μήνυμα και στις 12/10/2016 ξαφνικά άλλαξε γνώμη για την αντισυνταγματικότητα και απεφάνθη ότι η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει, χωρίς βέβαια να δίνεται κάποιο αιτιολογικό για αυτή τη στροφή 180 μοιρών!

Εν τω μεταξύ, όμως, το περίφημο δελτίο τύπου είχε ήδη αναρτηθεί και εν συνεχεία αποσύρθηκε.

«Η ‘θεραπεία ως δια μαγείας’ της αντισυνταγματικότητας μέσα σε δύο 24ωρα αλλά και όλη η διαδικασία που ακολουθήθηκε δημιουργούν εύλογες απορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν οι εμπλεκόμενοι φορείς. Σοβαρότητα μηδέν με θύματα τους άνεργους» σχολίασε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι, Κατερίνα Μάρκου.

Διαβάστε την απάντηση της Υπουργού εδώ:

Apantisi_Antonopoulou