8 Ιουλίου, 2015

Σας προτείνουμε να βάλουμε στο επίκεντρο το παιδί

Στην ολομέλεια της Βουλής μίλησε ο Βουλευτής του Ποταμιού Νίκος Ορφανός (Β’ Πειραιά) κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Ιθαγένεια.

Στην ολομέλεια της Βουλής μίλησε ο Βουλευτής του Ποταμιού Νίκος Ορφανός (Β’ Πειραιά) κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Ιθαγένεια. Ο κύριος Ορφανός στην έναρξη της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα λέγοντας, πως ο Πρωθυπουργός έχει την απόλυτη ευθύνη της διαπραγμάτευσης και επιβάλλεται να βιαστεί κρατώντας την υπόσχεση του προς τον ελληνικό λαό για μια κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία που θα εξασφαλίζει την παραμονή της χώρας στη ευρωζώνη.

Για το νομοσχέδιο,υποστήριξε, πως αν και έρχεται με καθυστέρηση είναι μια καλή αρχή τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Το παρόν νομοσχέδιο ξεκινά από μια καλή βάση. Δεν είναι τέλειο, αλλά είναι μια νέα αρχή. Γι’ αυτό λέμε ναι και προτείνουμε συγκεκριμένες βελτιώσεις, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση μας για εποικοδομητική και ουσιαστική αντιπολίτευση.»

Αναφερόμενος στις προϋποθέσεις που θέτει το νομοσχέδιο για την απόκτηση ιθαγένειας από παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα ο Βουλευτής μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Είναι ξεκάθαρο πως αντί να βάλετε στο επίκεντρο το παιδί που γεννιέται στη χώρα βάζετε στο επίκεντρο και μετράτε τον τρόπο που οι γονείς υπήρξαν και υπάρχουν στην κοινωνία. Είναι σαν να επιδιώκεται μέσω του νομοσχεδίου να επιβεβαιωθεί η φράση: «αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα». Με τελικό αποτέλεσμα φυσικά τον αποκλεισμό πολλών παιδιών από την κατάκτηση της ιθαγένειας. Σας προτείνουμε να βάλουμε στο κέντρο το παιδί. Να βάλουμε στο κέντρο την κοινωνικοποίηση και τη συμμετοχή του παιδιού στη σχολική κοινότητα. Να βάλουμε στο κέντρο την παιδεία μας και να της δείξουμε εμπιστοσύνη. Δεν μας ενδιαφέρει τι έκαναν οι γονείς πέντε χρόνια πριν τη γέννηση του παιδιού. Μας ενδιαφέρει ένας εκ των δύο να είναι νόμιμος κατά τη στιγμή της γέννησης του παιδιού. Μας ενδιαφέρει να ολοκληρώσει το παιδί με επιτυχία το δημοτικό και στη συνέχεια χωρίς άλλους αστερίσκους το παιδί ν’ αποκτά την ελληνική ιθαγένεια.Προστατεύουμε έτσι το παιδί, μας ενδιαφέρει το παιδί να πάει στο σχολείο, να τελειώσει το σχολείο, χωρίς να μπορούν οι γονείς του να το απομακρύνουν υποκύπτοντας στα ήθη των χωρών καταγωγής τους.»

Κλείνοντας ο κος Ορφανός τόνισε χαρακτηριστικά:«Για χρόνια μείναμε προσκολλημένοι σε ιδεοληψίες, ανυπόστατες απόψεις και εμφυλιοπολεμικά σύνδρομα ξενοφοβίας. Δε γνωρίζω αν ξέρετε πόσο δυνατή είναι η αγάπη ανάμεσα σε γονείς και στο υιοθετημένο τους παιδί. Είναι πιο δυνατή ενίοτε από το αν ήταν φυσικό τους τέκνο. Γιατί είναι επιλογή συνειδητή που το παιδί την ανταποδίδει με όλη του την ψυχή. Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε πολλούς εξαιρετικούς νέους συμπολίτες. Και να δείξουμε ότι Έλληνας πρέπει όχι απλώς να είσαι, αλλά να το αξίζεις κιόλας.»

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

[youtube id="y_m9LLn1KyE"]

*Ο Νίκος Ορφανός είναι βουλευτής Β' Πειραιά

8 Ιουλίου 2015

Σχετικά