8 Ιουλίου, 2015

Η Ελλάδα έχει ανάγκη τους μετανάστες της. Τα χέρια, τα μυαλά και τις πλάτες, που είναι διατεθειμένα να δουλέψουν για την πατρίδα, ασχέτως καταγωγής και προελεύσεως

Για το ζήτημα της απόδοσης ιθαγένειας μίλησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, κ. Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, στο πλαίσιο της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου και για δύο εκπρόθεσμες Υπουργικές τροπολογίες του Υπουργείου Υγείας.

Για το ζήτημα της απόδοσης ιθαγένειας μίλησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, κ. Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου «Τροποποίηση διατάξεων Κώδικα Ελληνικής ιθαγένειας - Ενσωμάτωση στην ελληνική έννομη τάξη των Οδηγιών 2011/98/ΕΕ σχετικά με ενιαία διαδικασία υποβολής αίτησης για τη χορήγηση στους πολίτες τρίτων χωρών ενιαίας άδειας διαμονής και εργασίας στην επικράτεια κράτους μέλους και σχετικά με κοινό σύνολο δικαιωμάτων για τους εργαζομένους από τρίτες χώρες που διαμένουν νομίμως σε κράτος μέλος και 2014/36/EE σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής πολιτών τρίτων χωρών με σκοπό την εποχιακή εργασία και άλλες διατάξεις».

Ο βουλευτής χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «λίγο, αλλά απολύτως ρεαλιστικό, καθώς απαντά στη συγκυρία, λύνει προβλήματα και ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο ενάντια στην ξενοφοβία και στον ρατσισμό».
Τόνισε ότι όποιος γνωρίζει την ιστορία των μετακινήσεων των πληθυσμών, την ιστορία του ελληνισμού, γνωρίζει ότι τα ιδεολογήματα περί αίματος, καθαρότητας της φυλής είναι έωλα. «Γιατί η ελληνικότητα είναι κάτι πιο βαθύ. Δεν είναι καν παράδοση του νέου ελληνικού κράτους η μισαλλοδοξία και η ξενοφοβία. Στην πραγματικότητα είναι δημιούργημα της μετεμφυλιοπολεμικής ακροδεξιάς εθνικοφροσύνης» δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε «ο ελληνισμός υπήρξε πάντα κοσμοπολίτικος. Από την αυγή της ιστορίας του μέχρι σήμερα μεγαλούργησε, έφτασε εκεί που έφτασε σε όλα τα επίπεδα, όντας κοσμοπολίτης, όντας συγκριτικός, όντας ένας πολιτισμός που απορροφούσε ιδεολογίες, θρησκείες και ανθρώπους. Το έκανε σε όλη του την ιστορία και το έκανε καλά».

Ο κ. Μπαργιώτας διαφώνησε με όσους μιλούν περί ανθρωπισμού λέγοντας ότι «δεν πρόκειται ούτε για χάρη, ούτε για ανθρωπισμό, ούτε καν περί ευγνωμοσύνης απέναντι σε κάποιους ανθρώπους που προσέφεραν στη χώρα. Πρόκειται περί ανάγκης. Η Ελλάδα έχει ανάγκη τους μετανάστες της, έχει ανάγκη τα χέρια, τα μυαλά και τις πλάτες, που είναι διατεθειμένα να δουλέψουν για την πατρίδα, ασχέτως καταγωγής και ασχέτως προελεύσεως. Χρειαζόμαστε τους πάντες, εάν θέλουμε να βγούμε από την κρίση. Χρειαζόμαστε οποιονδήποτε, όπου και αν έχει γεννηθεί και από όπου έχει ξεκινήσει, εάν θέλουμε να φτιάξουμε μια καινούρια Ελλάδα».

Καταληκτικά τόνισε ότι πρόκειται για ελληνομαθείς που ζουν και εργάζονται εδώ, που συμμετέχουν και στην κρίση μαζί μας και υποφέρουν από αυτή. Ανθρώπους που έχουν για γλώσσα τους τα Ελληνικά, γιατί τα σπούδασαν και γιατί επιθυμούν να είναι κυρίως αυτό: πρώτα Έλληνες και μετά οτιδήποτε άλλο. Συνεπώς, κατά το βουλευτή «η σύγχυση είναι εκ του πονηρού. Κρύβει ουσιαστικά ακραία εθνικοφροσύνη. Κρύβει αυτές τις ιδεολογικές θέσεις μιας ακροδεξιάς, η οποία σημάδεψε το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα στην Ελλάδα».

«Διοικήσεις Νοσοκομείων: η παράδοση της Αριστεράς σε αυτή τη χώρα ήταν η εμβάθυνση της δημοκρατία και όχι το κουκούλωμα, όπως γίνεται τώρα»

Παράλληλα, ο βουλευτής Λάρισας, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, τοποθετήθηκε και για δύο εκπρόθεσμες Υπουργικές τροπολογίες του Υπουργείου Υγείας. Η πρώτη αφορά τον τρόπο επιλογής των Διοικήσεων των Νοσοκομείων και η δεύτερη την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων Δ.Υ.ΠΕ. και Νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Ο βουλευτής τόνισε πως η συλλήβδην εξόφληση οποιουδήποτε χρέους έχουν παράξει τα νοσοκομεία τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει παράδοση. «Μόνο που κανείς δεν ξέρει για τι λεφτά μιλάμε, κανείς δεν θα ελέγξει ποτέ αν μαζί με τα χλωρά θα καούν και μερικά ξερά, γιατί στην κακοδιοίκηση που επικρατεί κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το πονηρόν ή το μη νόμιμον, το οποίο έγινε σκοπίμως. Με αυτόν τον τρόπο δικαιώνονται όλα. Ο Υπουργός Υγείας χθες δεν μας είπε πόση είναι η ταμπακιέρα. Είναι εκατοντάδες εκατομμύρια τα χρωστούμενα, τα οποία καλύπτονται με αυτόν τον τρόπο. Πάντα έτσι καλύπτονταν, γιατί υπάρχει ένα τεράστιο διοικητικό κενό στα νοσοκομεία. Υπάρχει μια παράδοση κακοδιοίκησης εγκληματική, η οποία αδυνατεί να διαχειριστεί με διαφάνεια, λογική και ορθολογισμό το πρόβλημα των νοσοκομείων».

Ακολούθως, ο κ. Μπαργιώτας χαρακτήρισε «κίνηση καθεστωτική και παλαιοκομματική» την επιλογή του Υπουργού Υγείας να απολύει όλους τους διοικητές των νοσοκομείων συνοπτικώς με μια τροπολογία. Και υπογράμμισε ότι δεν είναι αζημίως. «Υπάρχει δικαστικό προηγούμενο. Όσοι προσέφυγαν πήραν λεφτά. Για να «απαλλαγείτε» από κάποιους, για να διορίσετε στην πραγματικότητα τους δικούς σας χωρίς κριτήρια, χωρίς διαφάνεια, χωρίς καμία διαδικασία, φορτώνετε εν γνώσει σας, το Δημόσιο με μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τώρα, τα οποία θα δώσετε σε ανθρώπους οι οποίοι θα τα διεκδικήσουν και θα τα πάρουν Σε μια φάση, όπου τα νοσοκομεία πήραν αντί για 500 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο του χρόνου 90 εκατομμύρια ευρώ, σε μια φάση στην οποία τελειώνουν τα ογκολογικά φάρμακα, τα ασθενοφόρα στα κέντρα υγείας είναι ακίνητα, γιατί είναι ανασφάλιστα, εμείς ασχολούμαστε με το αν θα αλλάξουμε και πού τους διοικητές των νοσοκομείων».

Τέλος, όπως χαρακτηριστικά είπε «αλλάζεις το κράτος αλλάζοντας τους θεσμούς, επιβάλλοντας διαφάνεια, επιβάλλοντας αξιοκρατία. Δεν το αλλάζεις ούτε με την ψυχή σου, ούτε με τη θέλησή σου, ούτε με την παράδοση της Αριστεράς. Άλλωστε η παράδοση της Αριστεράς σε αυτή τη χώρα ήταν η εμβάθυνση της δημοκρατίας. Δεν ήταν το κουκούλωμα, όπως γίνεται τώρα».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

[youtube id="whXqlF88GM4"]

*Ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας είναι βουλευτής Λάρισας

8 Ιουλίου 2015

Σχετικά