29 Ιουλίου, 2015

Πρωτοφανής απόφαση εξαίρεσης κατοίκων στον Δήμο Παρανεστίου Δράμας από την παροχή καυσόξυλων λόγω μειωμένων πιστώσεων

Το ζήτημα της πρωτοφανούς απόφασης να εξαιρεθούν για φέτος πρώτη φορά, οι κάτοικοι στο Δήμο Παρανεστίου και συγκεκριμένα της Τοπικής Κοινότητας Βώλακα, θέτει με ερώτησή του ο Βουλευτής Δράμας Κυριάκου Χαρακίδη.

Το ζήτημα της πρωτοφανούς απόφασης να εξαιρεθούν για φέτος πρώτη φορά, οι κάτοικοι στο Δήμο Παρανεστίου και συγκεκριμένα της Τοπικής Κοινότητας Βώλακα, θέτει με ερώτησή του ο Βουλευτής Δράμας Κυριάκου Χαρακίδη.

Ειδικότερα, όλα τα προηγούμενα χρόνια, μέσω του αρμοδίου Υπουργείου, διατίθενται καυσόξυλα ατομικών αναγκών στους κατοίκους των προαναφερόμενων περιοχών με μειωμένη τιμή κατά 50%. Η ενέργεια αυτή αποτελούσε σοβαρή οικονομική ελάφρυνση για τους κατοίκους των περιοχών αυτών, αφού η διάρκεια της χειμερινής περιόδου αρχίζει ήδη τον μήνα Σεπτέμβριο και ολοκληρώνεται στις αρχές Μαΐου, ενώ οι θερμοκρασίες υποχωρούν μέχρι και τους -25 βαθμούς Κελσίου.

Για το τρέχον έτος, από τον προτεινόμενο πίνακα διάθεσης καυσόξυλων, εξαιρέθηκαν οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Βώλακα, λόγω μειωμένων πιστώσεων στον ΚΑΕ 0878 του Τακτικού Προϋπολογισμού, όπως βεβαιώνεται και από τα έγγραφα που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.

Με βάση τα παραπάνω, ο βουλευτής ρωτά το αρμόδιο Υπουργείο εάν θα υπάρξει πρόβλεψη ώστε να μην εξαιρεθούν τελικά οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Βώλακα του Δήμου Παρανεστίου και κατά δεύτερο εάν γενικότερα οι κάτοικοι των Δήμων Κ. Νευροκοπίου και Παρανεστίου θα ενταχθούν και για την φετινή χειμερινή περίοδο στο ίδιο καθεστώς της μειωμένης τιμής για την προμήθεια καυσόξυλων ατομικών αναγκών.
Επισυνάπτεται η ερώτηση του κ. Χαρακίδη:
Προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Μείωση της τιμής διάθεσης καυσόξυλων για ατομική ανάγκη θέρμανσης

Οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών των Δήμων Κάτω Νευροκοπίου και Παρανεστίου στην πλειοψηφία τους (περίπου το 90%), κάνουν χρήση καυσόξυλων για τη θέρμανσή τους, επειδή κατά κύριο λόγο αποτελεί αναντικατάστατη πρώτη ύλη από οικονομικής πλευράς. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, μέσω του αρμοδίου Υπουργείου, διατίθενται καυσόξυλα ατομικών αναγκών στους κατοίκους των προαναφερόμενων περιοχών με μειωμένη τιμή κατά 50%. Η ενέργεια αυτή αποτελούσε σοβαρή οικονομική ελάφρυνση για τους κατοίκους των περιοχών αυτών, αφού η διάρκεια της χειμερινής περιόδου αρχίζει ήδη τον μήνα Σεπτέμβριο και ολοκληρώνεται στις αρχές Μαΐου, ενώ οι θερμοκρασίες υποχωρούν μέχρι και τους -25 βαθμούς Κελσίου.

Ως προς τη διαδικασία, κάθε χρόνο τον μήνα Αύγουστο υπογράφεται από το εν λόγω Υπουργείο απόφαση με θέμα : «Καθορισμός τιμήματος διάθεσης καυσόξυλων και υπολειμμάτων υλοτομιών για ατομικές ανάγκες των κατοίκων», την οποία εφαρμόζει και υλοποιεί το κατά τόπο αρμόδιο Δασαρχείο.

Για το τρέχον έτος, από τον προτεινόμενο πίνακα διάθεσης καυσόξυλων εξαιρέθηκαν οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Βώλακα, λόγω μειωμένων πιστώσεων στον ΚΑΕ 0878 του Τακτικού Προϋπολογισμού, όπως βεβαιώνεται και από τα έγγραφα που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Γενική Διεύθυνση Δασών-Δασαρχείο Δράμας.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο Υπουργός:

  • Οι κάτοικοι των Δήμων Κ. Νευροκοπίου και Παρανεστίου θα ενταχθούν και για την φετινή χειμερινή περίοδο στο καθεστώς της μειωμένης τιμής κατά 50% για την προμήθεια καυσόξυλων ατομικών αναγκών, η οποία ξεκινά από τις αρχές του μήνα Σεπτεμβρίου, προκειμένου έγκαιρα να μεριμνήσουν για τη συλλογή και μεταφορά αυτών στους αποθηκευτικούς τους χώρους;
  • Αναφορικά με την Τοπική Κοινότητα Βώλακα του Δήμου Παρανεστίου, η οποία έχει εξαιρεθεί από τους πίνακες Διάθεσης Καυσόξυλων, θα υπάρξει πρόβλεψη ώστε να ενταχθεί εξίσου στο ίδιο καθεστώς;
  • Ο ερωτών βουλευτής
    Κυριάκος Χαρακίδης - Δράμας

    29 Ιουλίου 2015