27 Μαρτίου, 2018

Προσφυγικό ζήτημα: Αγνοείται η τύχη των ευρωπαϊκών κονδυλίων

Ερώτηση προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Μπορεί η ευαισθησία περί του προσφυγικού ζητήματος να επανέρχεται στο προσκήνιο κάθε φορά που συμβαίνει κάποιο τραγικό γεγονός, όπως για παράδειγμα το πρόσφατο περιστατικό στο Αγαθονήσι, όπου για άλλη μια φορά χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, ανάμεσά τους και παιδιά, ωστόσο το θέμα της προσφυγικής κρίσης παραμένει οξύ από το 2015, όπου και ξεκίνησε η μαζική έλευση προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Και βεβαίως, η Ελλάδα δεν έμεινε αβοήθητη στην αντιμετώπιση του ζητήματος, καθώς δεν συνιστά μόνο ελληνικό πρόβλημα αλλά έχει και ευρωπαϊκή διάσταση.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει περί το ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα, ενώ από την αρχή του 2015 έχουν διατεθεί περισσότερα από 393 εκατ. σε επίπεδο έκτακτης βοήθειας. Και δεν είναι μόνο αυτά.

Ωστόσο, παρότι η αρωγή από την πλευρά της Ευρώπης είναι τεράστια, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα, πώς έχει αξιοποιηθεί από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έως τώρα στην πράξη, τι έργο έχει γίνει και με ποια αποτελεσματικότητα. Ο βουλευτής Β΄ Αθηνών, Γρηγόρης Ψαριανός, αναδεικνύει από την πλευρά του Ποταμιού το ζήτημα αυτό για μια ακόμη φορά, καθώς έχουν υπάρξει σχετικές ερωτήσεις και στο παρελθόν, που ωστόσο δεν έλαβαν ποτέ απάντηση από τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης, έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

ΘΕΜΑ: Αποτελεσματικότητα διαχείρισης των Ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

Το καλοκαίρι του 2015, η Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει την έλευση των προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ωστόσο, καθώς η προσφυγική κρίση δεν συνιστά μόνο ελληνικό πρόβλημα αλλά έχει και ευρωπαϊκή διάσταση, η Ελλάδα δεν αφέθηκε μόνη της στη διαχείριση της κρίσης αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση στάθηκε στο πλευρό της προσφέροντας οικονομική βοήθεια στην ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

• Έχει εγκρίνει περίπου 1,5 δισ. ευρώ κονδύλια για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα.

• Από την αρχή του 2015 έχει διαθέσει περισσότερα από 393 εκατ. σε επίπεδο έκτακτης βοήθειας με στόχο τη στήριξη των ελληνικών αρχών καθώς και των ανθρωπιστικών οργανώσεων (κυρίως ΜΚΟ) που επιχειρούν για τον σκοπό αυτό.

• Έχει χορηγήσει 561 εκατ. ευρώ μέσα από τα αρχικά προγραμματισμένα πακέτα για την περίοδο 2014-20 μέσω των δύο ταμείων AMIF και ISF: 332,8 εκατ. μέσω του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) και 238,2 εκατ. μέσω του ταμείου Εξωτερικών Συνόρων (ISF).

• Στο πλαίσιο της δυνατότητας επιχορήγησης για εξαιρετικά επείγουσες συνθήκες, για την περίοδο 2016-18 έχει διασφαλίσει προς ελληνική χρήση άλλα 700 εκατ., από τα οποία τα 401 εκατ. έχουν ολοκληρώσει το στάδιο της σύμβασης.

Από τα παραπάνω στοιχεία γίνεται σαφές ότι η οικονομική στήριξη που έχει προσφερθεί στην Ελλάδα από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος είναι σημαντική. Καίριο είναι, ωστόσο, το ερώτημα πως αυτή η βοήθεια έχει αξιοποιηθεί έως τώρα στην πράξη από την Ελληνική Κυβέρνηση, τι έργο πραγματικά έχει γίνει και ποια η αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης από τη χώρα μας.

Το ΠΟΤΑΜΙ, άλλωστε, και το προηγούμενο έτος είχε καταθέσει προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής την υπ. αριθμ. 5660/16-5-17 Ερώτηση για το ίδιο θέμα, παραθέτοντας αναλυτικά όλα τα επιμέρους στοιχεία, χωρίς όμως να λάβουμε ποτέ απάντηση.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πόσα ακριβώς συνολικά κονδύλια έχει χορηγήσει η ΕΕ στη χώρα μας από το 2015 που ξέσπασε η προσφυγική κρίση έως σήμερα για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και τι ποσοστό από αυτά έχει απορροφήσει η ελληνική κυβέρνηση;

2. Από τα παραπάνω συνολικά κονδύλια ποιο είναι το ποσό που αφορά την τακτική – συνολική χρηματοδότηση και ποιο την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών;

3. Για ποιους ακριβώς σκοπούς και από ποιους φορείς ή υπηρεσίες έχουν αξιοποιηθεί τα ανωτέρω κονδύλια;

4. Υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα κονδύλια στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης τα οποία δεν έχουν απορροφηθεί και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τη χώρα μας; Εάν ναι, σε τι ύψος ανέρχονται και σε τι ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου να τα αξιοποιήσετε;

Ο ερωτών Βουλευτής
Γρηγόρης Ψαριανός – Β' Αθήνας

Σχετικά