Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ως ειδικός αγορητής ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, κατά την διαδικασία έγκρισης του Απολογισμού Δαπανών της Βουλής, οικονομικού έτους 2015 και του Σχεδίου Προϋπολογισμού Δαπανών της Βουλής, οικονομικού έτους 2017.
Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Διαχρονικά, ο λαϊκισμός δεξιός και αριστερός, καθώς και ο κιτρινισμός του τύπου έβρισκαν πλούσια τροφή σε ό,τι είχε να κάνει με τον προϋπολογισμό της Βουλής των Ελλήνων.
Δηλαδή σε ό,τι είχε να κάνει με το οικονομικό κόστος του Κοινοβουλίου, το οικονομικό κόστος της Δημοκρατίας.
Η χαλαρή εθνική μνήμη και ο μιντιακός προσδιορισμός της δημοκρατίας οδηγούν στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος.
Οδηγούν στην απαξίωση του κοινοβουλευτισμού και στην επικράτηση ενός επικίνδυνου, για την ευημερία της χώρας και των πολιτών, λαϊκισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο, όλα τα προηγούμενα «πέτρινα χρόνια» είδαμε τον προϋπολογισμό της Βουλής να χρησιμοποιείται σαν ένα επιπλέον εργαλείο προπαγάνδας του «αντι-μνημονιακού» μπλοκ.
Σήμερα, που το δίπολο «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» έχει καταρρεύσει υπό το βάρος της ανώμαλης πρόσκρουσης στην πραγματικότητα, όσοι μιλούν για σπατάλες στον προϋπολογισμό της Βουλής, ευτυχώς, απομονώνονται στα άκρα.
Να υπενθυμίσουμε βέβαια πως η ποιότητα της Δημοκρατίας μας, είναι αυτή που επιτρέπει ακόμη και στους αρνητές της, να εκφέρουν τις ακραία λαϊκιστικές και ανορθολογικές απόψεις τους, ξεχνώντας μεταξύ άλλων το τεράστιο εθνικό κόστος των δικτατοριών που κάθε τρεις και λίγο αυτοί οι ίδιοι εξυμνούν.
Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες. Κανένα πολίτευμα δεν είναι δωρεάν.
Έτσι ούτε και η Δημοκρατία λειτουργεί δωρεάν. Έχει κόστος, το οποίο είναι υποπολλαπλάσιο από άλλα πολιτεύματα. Κόστος που ωστόσο υφίσταται. Αλλά το κόστος αυτό, δεν είναι περιττό.
Για αυτόν τον λόγο, η Βουλή πρέπει να έχει τον απαραίτητο προϋπολογισμό, και σαφώς εξορθολογικοποιημένο π/υ, μέσα στο πλαίσιο που επιτάσσουν οι δύσκολοι καιροί και η οικονομική κατάσταση της χώρας.
Οφείλουμε να πείσουμε την κοινωνία ότι τα λεφτά αυτά πιάνουν τόπο. Οι λειτουργίες της Βουλής δεν είναι μια πολυτέλεια για λίγους. Μέσω αυτής εκπροσωπείται το σύνολο των Ελλήνων πολιτών.
Η Βουλή θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα, τα μέσα και τους πόρους, χωρίς σπατάλες, να παίξει αποτελεσματικά τον ρόλο, τον οποίο καλείται και πρέπει να επιτελέσει στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Ο ρόλος της είναι καίριος για την διαδικασία του «νομοθετείν». Πρόκειται για τον πυρήνα των δημοκρατικών διαδικασιών.
Δυστυχώς, με εύκολο τρόπο δώσαμε μέχρι σήμερα, πάρα πολλές λαβές στον λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Η Βουλή δεν λειτουργεί ερήμην της κοινωνίας. Στα χρόνια της κρίσης, ο π/υ της μειώθηκε κατά 40%, όταν το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 25%.
Στην ίδια λογική και ο φετινός π/υ, που παρουσιάζεται μειωμένος κατά 2,23%, δηλαδή, μείωση της τάξης των 3.031.000 ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις του προηγούμενου οικονομικού έτους και αποδεικνύει ότι γίνεται προσπάθεια από την πλευρά του Κοινοβουλίου, να βάλει το δικό του λιθαράκι στην εξυγίανση των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας.
Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε το κόστος της Δημοκρατίας για μικροκομματικά συμφέροντα.
Η απαξίωση του πολιτικού συστήματος ως συνεπακόλουθο τέτοιων συμπεριφορών, θα έχει ανυπολόγιστο κόστος για τους πολίτες και τη χώρα.
Κλείνω αναφερόμενος σε μια ευτυχή συγκυρία, ότι δηλαδή συζητούμε για τον προϋπολογισμό της Βουλής των Ελλήνων, μια ημέρα πριν τον εορτασμό της Επετείου του Πολυτεχνείου.
Μιας μάχης που έδωσαν τότε οι νέοι της Ελλάδας, για την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, ενάντια στον φασισμό.
Μιλούμε επίσης υπό την σκιά της ιστορικής ομιλίας του Προέδρου των ΗΠΑ, κ. Μπάρακ Ομπάμα.
Μια ομιλία που αποτελεί ιστορική παρακαταθήκη του Ομπάμα, προς το διεθνές ακροατήριό του, κατόπιν επιλογής του και όχι υποχρέωσής του, από το λίκνο της Δημοκρατίας την Αθήνα.
Σας ευχαριστώ.