16 Νοεμβρίου, 2016

«Οι υπάλληλοι της Κουμουνδούρου έγιναν υπάλληλοι του κράτους»

Κατά την εξέταση στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, του Υπευθύνου Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Δαρειώτη, ο εισηγητής και βουλευτής Αττικής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς απηύθυνε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων σχετικά με τον δανεισμό και τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Αρχικά διαπίστωσε ότι υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις σε ορισμένα έτη μετά το 2010, μεταξύ των ποσών δανειοδότησης και αποπληρωμής στον αλληλόχρεο λογαριασμό, σε σχέση με τα στοιχεία που έδωσε η Εθνική Τράπεζα και εκείνα που προσκόμισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Π.χ. το 2011 ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ανάληψη δανείων 1.850.000 ευρώ ενώ η Εθνική Τράπεζα σημειώνει 2.200.500 ευρώ.

Στη συνέχεια ρώτησε τον κ. Δαρειώτη γιατί ενώ τα έσοδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως κρατική επιχορήγηση και εισφορές βουλευτών, αυξήθηκαν με βάση τα εκλογικά ποσοστά του ωστόσο το κόμμα οδηγήθηκε σε σημαντική μείωση των ποσών αποπληρωμής των δανείων του σε σχέση με πριν από το 2011. Με τον ρυθμό αυτό όπως σχολίασε ο βουλευτής του Ποταμιού, η αποπληρωμή των σημερινών δανείων του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει σε περίπου 20 χρόνια, λιγότερα βέβαια από τα περισσότερο από 100 χρόνια για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αλλά δείχνει σαν να βαδίζει στον ίδιο δρόμο.

Σε επόμενη ερώτησή του για το πόσους εργαζομένους απασχολεί ο ΣΥΡΙΖΑ, η απάντηση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι είναι περίπου 50 και ότι έχει μειωθεί ο αριθμός σε σχέση με το 2014. Ρωτώντας τον κ. Δαρειώτη γιατί έγινε αυτό και εάν οφείλεται ότι μέρος των εργαζομένων αυτών πληρώνονται πλέον από τον κρατικό προϋπολογισμό επειδή διορίσθηκαν ως υπάλληλοι ή και μετακλητοί, ο υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ δεν το αρνήθηκε λέγοντας ότι όντως συμβαίνει και για αυτό και μειώθηκαν οι εργαζόμενοι στο κόμμα και συνεπώς και οι δαπάνες προσωπικού.

Αναφερόμενος στη συνέντευξη του κ. Άρη Δαβαράκη περί χρηματοδότησης του site toportal.gr από τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα από τον κ. Παππά μετά από συνεννοήσεις που είχαν γίνει παρουσία και των κ. Τσίπρα και κ. Βερναρδάκη, ο κ. Μαυρωτάς ρώτησε τον κ. Δαρειώτη τι γνωρίζει σχετικά, ο οποίος δήλωσε πλήρη άγνοια επί του θέματος! Για αυτό στη συνέχεια ο κ. Μαυρωτάς κατέθεσε στα πρακτικά της επιτροπής τα γνωστά δημοσιεύματα και ζήτησε την κλήση στην επιτροπή του κ. Δαβαράκη κάτι στο οποίο όμως ήταν αρνητικοί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολοκληρώνοντας τις ερωτήσεις του, ο βουλευτής του Ποταμιού ρώτησε εάν έχουν επιβληθεί πρόστιμα στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω αφισοκολλήσεων κάτι που όπως σημείωσε είναι παράνομο, λαμβάνοντας καταφατική απάντηση από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος επέρριψε τις ευθύνες στους δήμους που δεν παρέχουν ειδικούς χώρους για αφισοκόλληση, θεωρώντας ότι αυτό δίνει το δικαίωμα στον καθένα να παρανομεί.