29 Μαρτίου, 2017

«Εξεταστικές Επιτροπές ή επιτροπές κομματοκρατίας και απαξίωση της Βουλής;»

Ομιλία Γρηγόρη Ψαριανού για την πρόταση της Κυβέρνησης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής

«Τίποτα περισσότερο από απόπειρες εξαπάτησης των πολιτών εν όψει των νέων σκληρών σε βάρος τους μέτρων», χαρακτήρισε τις προτάσεις της Κυβέρνησης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής ο βουλευτής Β΄ Αθηνών με το Ποτάμι, Γρηγόρης Ψαριανός, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής που είχε ως θέμα την σχετική πρόταση της κυβέρνησης για τα εξοπλιστικά και τις πιθανές ευθύνες του πρώην υπουργού κ. Παπαντωνίου.

«Με ανεύθυνο τρόπο οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΞΕΛ ακολουθούν τον αντιδημοκρατικό δρόμο απαξίωσης της Βουλής, των εργασιών της και των εξεταστικών, που είναι δικλείδες δημοκρατίας, στον βωμό ενός κομματικού κυβερνητικού συμφέροντος, είτε για να εξοντώσουν αντιπάλους είτε για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη για πολύ σοβαρά ζητήματα, όπως έκανε και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν», τόνισε ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Για την συγκεκριμένη, ωστόσο, υπόθεση Παπαντωνίου, ο κ. Ψαριανός υπενθύμισε σχετική Εξεταστική Επιτροπή για τα εξοπλιστικά που είχε συσταθεί το 2005, της οποίας οι εργασίες δεν ολοκληρώθηκαν, με αποτέλεσμα την παραγραφή των αδικημάτων σύμφωνα με άρθρο που απαλλάσσει τους Υπουργούς από τα αδικήματα της απιστίας, αν δεν παραπεμφθούν εντός δύο Βουλευτικών περιόδων.

«Διαδρομή μαύρου χρήματος δεν έχει βρεθεί όμως για τον Γιάννο Παπαντωνίου», επεσήμανε ωστόσο ο κ. Ψαριανός. «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε υπεύθυνα για την πραγματικότητα χωρίς στοιχεία. Στην συνείδησή μας μπορεί να είναι και ένοχος. Σε δικαστικό επίπεδο ακόμα είναι αθώος. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Θα πετύχουν οι Βουλευτές, που δεν ξέρουν να μοιράσουν το ζήτημα και να καταλογίσουν ευθύνες, εκεί όπου απέτυχαν οι ειδικοί ανακριτές; Όλα αυτά τα ξέρει η Κυβέρνηση που θέλει να κάνει έναν ακόμη ντόρο χωρίς αποτέλεσμα. Όπως στην πρόσφατη Εξεταστική για το πολιτικό χρήμα και τη σχέση μέσων μαζικής ενημέρωσης και κομμάτων, που κόστισε απλώς στον λαό τα χιλιάδες ευρώ της συμμετοχής των Βουλευτών σε αυτή.

Από το 1950 έως σήμερα, έχουν συσταθεί είκοσι τέσσερις Εξεταστικές Επιτροπές. Από αυτές, μόνο δύο κατέληξαν σε παραπομπή κι εκδίκαση: του Ανδρέα Παπανδρέου και του Αθανασόπουλου για το καλαμπόκι» πρόσθεσε ο κ. Ψαριανός, υπενθυμίζοντας ότι «για όλα αυτά τα διαφανή ή αδιαφανή θέματα από τα οποία χάθηκαν δισεκατομμύρια έχει βρεθεί ένας ένοχος και αυτός από την Εισαγγελία της Δικαιοσύνης και όχι από τη Βουλή: ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Για τα σημερινά; Βαρουφάκειες ευθύνες, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας για ενενήντα εννιά χρόνια… Γαργάρα. Και σκαλίζουμε όλα τα προηγούμενα!».

«Εξεταστικές Επιτροπές ή επιτροπές κομματοκρατίας; Οι Εξεταστικές Επιτροπές στην ουσία δεν είναι επιτροπές της Βουλής. Είναι επιτροπές των κυβερνήσεων με πορίσματα από τα κόμματα. Κάθε ένα κόμμα είναι με το δικό του πόρισμα. Πρόκειται περί γελοιότητας. Ποιος είναι αυτός ο ρόλος που προσπαθούμε να δείξουμε στον ελληνικό λαό; ότι κάνουμε καθάρσεις κι εκκαθαρίσεις και αυτοεκκαθαριζόμεθα;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής του Ποταμιού, επισημαίνοντας τον κίνδυνο της για άλλη μια φορά γελοιοποίησης και απαξίωσης της Βουλής και των διαδικασιών της. «Αυτή είναι μία όχι υφέρπουσα, μια καλλιεργούμενη “χουντίλα”, που στρέφεται κατά της Δημοκρατίας και κατά του κοινοβουλευτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στο τέλος θα το κουκουλώσουμε για να κουκουλωθούν και τα ατοπήματα ή οι ακαθαρσίες του ηθικού πλεονεκτήματός κάποιων περίεργων νέων διαπλεκόμενων της πρώτης φορά Αριστεράς διαπλοκής και διαφθοράς, με το φιάσκο «βοσκοτόπια TV» ή με τη γαργάρα στις επώνυμες καταγγελίες δημοσιογράφου πως Υπουργός της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝεξΕΛ χρηματοδοτούσε τη λειτουργία ιστοσελίδων για να τους στηρίζουν. Για όλα αυτά πότε θα κάνουμε εξεταστικές; Από ’βδομάδα!», είπε ο κ. Ψαριανός, κλείνοντας την ομιλία του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Συζητάμε σήμερα για την συγκεκριμένη εξεταστική επιτροπή. Θέλω να σας πω μερικά πράγματα που αφορούν συνολικά την απάτη των εξεταστικών επιτροπών.
Δυο ομολογίες προσώπων και ένα ολόκληρο ιστορικό εξεταστικών επιτροπών είναι αρκετά για να πείσουν και τον πιο δύσπιστο ότι οι προτάσεις της Κυβέρνησης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά, ως προς τον Παπαντωνίου ή για την υγεία, ως προς τον Γεωργιάδη, που συμπαρασύρουν τον Λοβέρδο, τον Αβραμόπουλο, τον Κακλαμάνη κι άλλους γι’ αυτά τα χρονικά διαστήματα, δεν είναι τίποτα άλλο από απόπειρες εξαπάτησης των πολιτών εν όψει των νέων σκληρών μέτρων σε βάρος τους.

Οι συγκεκριμένοι στόχοι έχουν επιλεγεί επειδή η Νέα Δημοκρατία έχει σταθεροποιηθεί δημοσκοπικά σε διπλάσια ποσοστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ τσιμπολογάει πάλι οπαδούς που είχαν αυτομολήσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει, λοιπόν, να τιμωρηθούν και να λοιδορηθούν με επίσημο μανδύα αυτά τα δυο κόμματα.
Μ’ αυτόν τον ανεύθυνο τρόπο οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΞΕΛ ακολουθούν τον αντιδημοκρατικό δρόμο απαξίωσης της Βουλής, των εργασιών της και των εξεταστικών, που είναι δικλίδες δημοκρατίας, στον βωμό ενός κομματικού κυβερνητικού συμφέροντος, είτε για να εξοντώσουν αντιπάλους είτε για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη για πολύ σοβαρά ζητήματα, όπως έκανε και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν.

Πρέπει να γίνονται Εξεταστικές; Βεβαίως, πρέπει να γίνονται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, στοιχεία που στερείται εντελώς το παρόν πολιτικό προσωπικό στη συντριπτική του πλειονότητα.

Για την υπόθεση Παπαντωνίου, ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής του 2005 για τα εξοπλιστικά, ο κ. Τραγάκης, είχε πει: «Είχαμε τεκμηριώσει πλήρως την ανάμειξη για τα όπλα που αγόρασε επί Τσοχατζόπουλου η χώρα και τις μίζες της εταιρείας της γνωστής, αλλά και του Παπαντωνίου στο πάρτι των προμηθειών στις Ένοπλες Δυνάμεις. Δυστυχώς, εκεί σταματήσαμε». Αυτό είχε πει ο κ. Τραγάκης. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα του σταματήματος; Ήταν η παραγραφή των αδικημάτων, σύμφωνα με το άρθρο το γνωστό, που απαλλάσσει τους Υπουργούς από τα αδικήματα της απιστίας, αν δεν παραπεμφθούν εντός δύο Βουλευτικών περιόδων.
Διαδρομή μαύρου χρήματος δεν έχει βρεθεί όμως για τον Γιάννο Παπαντωνίου, παρά τις έρευνες της Ειδικής Επιτροπής ανακριτών καταπολέμησης της διαφθοράς εδώ και πέντε χρόνια. Καταδικάστηκε για το 1 εκατομμύριο, που δεν δήλωσε, σε αντίθεση με τον συνάδελφό του, του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Σταθάκη, τον οποίο η Βουλή αθώωσε για τα 2 εκατομμύρια που επίσης δεν δήλωσε.

Τι σημαίνουν αυτά; Σημαίνει ότι ο πρώην Υπουργός Άμυνας του ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέση με μαύρο χρήμα; Δεν μπορούμε να μιλήσουμε υπεύθυνα για την πραγματικότητα χωρίς στοιχεία. Στη συνείδησή μας και στο τι πιστεύουμε ο καθένας μας μπορεί να είναι και ένοχος. Σε δικαστικό επίπεδο ακόμα είναι αθώος. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Θα πετύχουν οι Βουλευτές, που δεν ξέρουν να μοιράσουν το ζήτημα και να καταλογίσουν ευθύνες, εκεί όπου απέτυχαν οι ειδικοί ανακριτές;

Όλα αυτά τα ξέρει η Κυβέρνηση που θέλει να κάνει έναν ακόμη ντόρο χωρίς αποτέλεσμα. Όπως στην πρόσφατη Εξεταστική για το πολιτικό χρήμα και τη σχέση μέσων μαζικής ενημέρωσης και κομμάτων, που κόστισε απλώς στον λαό τα χιλιάδες ευρώ της συμμετοχής των Βουλευτών σε αυτή.

Από το 1950 έως σήμερα έχουν συσταθεί είκοσι τέσσερις Εξεταστικές Επιτροπές. Από αυτές τις είκοσι τέσσερις, μόνο δύο κατέληξαν σε παραπομπή κι εκδίκαση: του Ανδρέα Παπανδρέου και του Αθανασόπουλου για το καλαμπόκι. Να πούμε τι έγιναν οι υπόλοιπες είκοσι δύο. Τι έγιναν; Τι αποτελέσματα είχαν; Τίποτα. Θέλετε να σας πω ποιες ήταν; Είναι ένας κατάλογος είκοσι δύο Εξεταστικών με στοιχεία και αποτελέσματα. Αυτά υπάρχουν στα Πρακτικά και μπορεί να τα βρει όποιος θέλει. Από όλες αυτές τις είκοσι τέσσερις Επιτροπές και για όλα αυτά τα διαφανή ή αδιαφανή θέματα από τα οποία χάθηκαν δισεκατομμύρια έχει βρεθεί ένας ένοχος και αυτός από την Εισαγγελία της Δικαιοσύνης και όχι από τη Βουλή: ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Για τα σημερινά, Βαρουφάκειες ευθύνες, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας για ενενήντα εννιά χρόνια; Γαργάρα. Και σκαλίζουμε όλα τα προηγούμενα – όχι όλα, μερικά άλλα δεν τα σκαλίζουμε, γιατί είναι φίλοι μας – μόνο για να κάνουμε ντόρο με έναν τρόπο μάλιστα εδώ που νομικά, όπως πολλοί έχουν πει, μπορεί να οδηγήσει σε απαλλαγή.

Εξεταστικές Επιτροπές ή επιτροπές κομματοκρατίας; Θέλω να θέσω αυτό το ερώτημα εδώ, ενώπιον όλων μας. Οι Εξεταστικές Επιτροπές στην ουσία δεν είναι επιτροπές της Βουλής. Είναι επιτροπές των κυβερνήσεων με πορίσματα από τα κόμματα. Κάθε ένα κόμμα είναι με το δικό του πόρισμα. Πρόκειται περί γελοιότητας. Οποιαδήποτε κυβέρνηση εγκαλεί τις προηγούμενες ή τα κόμματα που συμμετείχαν σε προηγούμενες και συνήθως χωρίς αποτέλεσμα, απλώς για να γίνεται ντόρος. Το πόρισμα κάθε Εξεταστικής είναι μια παλαβομάρα. Είναι πορίσματα. Κάθε κόμμα έχει το δικό του πόρισμα. Τι ακριβώς κάνουμε; Τι παίζουμε; Ποιος είναι αυτός ο ρόλος που προσπαθούμε να δείξουμε στον ελληνικό λαό; ότι κάνουμε καθάρσεις κι εκκαθαρίσεις και αυτοεκκαθαριζόμεθα;

Με αυτές τις πραγματικότητες η Κυβέρνηση προαναγγέλλει αίτημα για σύσταση Εξεταστικής για τα εξοπλιστικά για πέμπτη φορά και για την Υγεία. Υπάρχει θέμα με αυτά; Υπάρχει τεράστιο θέμα. Υπάρχουν κι ευθύνες τεράστιες. Δισεκατομμύρια έχουν χαθεί σε βαθιές, τρύπιες κι άγνωστες τσέπες. Υπάρχει θέμα; Υπάρχει τεράστιο θέμα, όπως και με κάθε πράξη του δημόσιου πολιτικού μας βίου.

Οι εξεταστικές, όμως, είναι οι τελευταίες που θα το διαλευκάνουν. Δεν έχουν διαλευκάνει οι είκοσι δύο στις ως τώρα είκοσι τέσσερις. Αντίθετα, για μια ακόμη φορά, θα το γελοιοποιήσουμε όπως έχουμε ξανακάνει και με όλα τα υπόλοιπα. Στο τέλος θα το κουκουλώσουμε και θα λένε οι άνθρωποι στον δρόμο, καλόπιστοι και κακόπιστοι: «Έλα μωρέ, εκεί τα κουκουλώνουν, όλοι τρώνε, μια παρέα είναι και τρώνε αυτοί και ο λαουτζίκος την πληρώνει» και τα γνωστά. Αυτή είναι μία όχι υφέρπουσα, μια καλλιεργούμενη «χουντίλα», το έχω ξαναπεί, που στρέφεται κατά της Δημοκρατίας και κατά του κοινοβουλευτισμού.

Στο τέλος θα το κουκουλώσουμε για να κουκουλωθούν και τα ατοπήματα ή οι ακαθαρσίες του ηθικού πλεονεκτήματός μας, μερικών-μερικών, κάποιων περίεργων νέων διαπλεκόμενων της πρώτης φορά Αριστεράς διαπλοκής και διαφθοράς, με το φιάσκο «βοσκοτόπια TV» ή με τη γαργάρα στις επώνυμες καταγγελίες δημοσιογράφου πως Υπουργός της Κυβέρνησης «ΣΥΡΙΖΑΝεξΕΛ» χρηματοδοτούσε τη λειτουργία ιστοσελίδων, για να στηρίζουν αυτές οι ιστοσελίδες τα έργα και να προβάλλουν το μέγα έργο της συγκεκριμένης Κυβέρνησης.
Για όλα αυτά πότε θα κάνουμε εξεταστικές; Από ’βδομάδα!
Ευχαριστώ πολύ.