Ερώτηση Γ. Αμυρά και Γρ. Ψαριανού προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Στη Βουλή φέρνει το Ποτάμι το θέμα της σκανδαλώδους και προεκλογικής νομιμοποίησης αυθαιρέτων στα δάση για 25 έως και 40 χρόνια, με αφορμή την ανάρτηση σε δημόσια διαβούλευση σχετικού νομοσχεδίου. Το θέμα αναδεικνύουν με ερώτηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι βουλευτές του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός, ζητώντας απαντήσεις τόσο για το χρόνο ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών, όσο και για τον αριθμό των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων στην Αττική μετά την τραγωδία στο Μάτι.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΘΕΜΑ: «Σχέδιο νόμου προβλέπει σκανδαλωδώς τη δυνατότητα διατήρησης αυθαίρετων κατασκευών μέσα σε δάση μέχρι και για 40 χρόνια»
Στις αρχές του μήνα αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου με τίτλο «Περιβαλλοντική διαχείριση των περιοχών με οικιστικές πυκνώσεις, ιώδους περιγράμματος.». Η συγκεκριμένη πρόταση νόμου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ, καλύπτει την ανάγκη διαχείρισης και περιβαλλοντικής αποκατάστασης των οικιστικών πυκνώσεων αντιμετωπίζοντας τόσο την πολύχρονη παραβίαση των περιβαλλοντικών και συνταγματικών κανόνων όσο και το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΝ, στις περιοχές αυτές, εδώ και δεκαετίες, οι πολιτικές ηγεσίες αλλά και οικονομικά συμφέροντα οδήγησαν σε παραβίαση της δασικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας, στην ύπαρξη πληθώρας πρωτοκόλλων κατεδάφισης και στην επιβολή υψηλών προστίμων για πρωτόκολλα ειδικής αποζημίωσης τα οποία δεν έχουν εκτελεστεί. Γενικότερα μάλιστα, και πολύ περισσότερο τους τελευταίους μήνες μετά την τραγωδία στο Μάτι, πολυάριθμοι κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και φιλοκυβερνητικά μέσα, κατηγορώντας ζωντανούς και νεκρούς κατοίκους, ρίχνοντάς στα αυθαίρετά τους την ευθύνη για την μεγαλύτερη τραγωδία των τελευταίων δεκαετιών, διατείνονται ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση και δίνει έμφαση και πόρους για τις κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών σε όλη τη χώρα και ειδικά σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.
Στην περίπτωση όμως του εν λόγω σχεδίου νόμου διαπιστώνεται ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα πλαίσιο για την τακτοποίηση οικισμών αυθαιρέτων σε δάση έναντι προστίμου, στο πρότυπο των ανάλογων ρυθμίσεων για τα αυθαίρετα. Η ιδιαιτερότητα του πλαισίου είναι ότι δεν προϋποθέτει ούτε συνεπάγεται την κυριότητα, δίνοντας μόνο μια 40ετή ή 25ετή αναβολή σε πρόστιμα, διώξεις και κατεδαφίσεις. Παρά λοιπόν τους ισχυρισμούς των εκπροσώπων του ΥΠΕΝ ότι η διαδικασία των δασικών χαρτών σχετικά με τις οικιστικές πυκνώσεις δεν αποτελεί άμεση ή έμμεση ένταξη σε πολεοδόμηση οποιασδήποτε μορφής, το παραπάνω σημαίνει ότι μπορεί να «διατηρηθεί» ακόμα και αυθαίρετο καταπατητή σε δημόσια δασική έκταση, χωρίς να αποκλείεται μελλοντικά η δυνατότητα η διαδικασία αυτή να λειτουργήσει ως ένα σκαλί για την πλήρη νομιμοποίηση, άρα τη δικαίωση –για ακόμα μία φορά– της πολεοδομικής/περιβαλλοντικής παρανομίας.
Παρά το υψηλό κόστος που υπολογίζεται ότι θα έχει για τους ιδιοκτήτες το πρόστιμο διατήρησης των αυθαίρετων κατασκευών για 25 έως 40 χρόνια, μαζί και με το παράβολο για την ένταξη στη ρύθμιση και τη χρηματοδότηση των απαραίτητων μελετών (τεχνική και στατική έκθεση, τοπογραφικό κ.ά.), καθώς και το εφεύρημα, του «δασικού ισοζυγίου», το οποίο θα αποκαθίσταται διά της χρήσης των προστίμων, το όλο πακέτο αποτελεί ξεκάθαρα μία ακόμα προεκλογική ρύθμιση προς κατευνασμό των ανησυχιών των πολυάριθμων ιδιοκτητών αυθαιρέτων εντός δασικών εκτάσεων.
Με βάση όλα τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ακόμα και εάν το εν λόγω σχέδιο νόμου προωθείται προκειμένου να δοθεί λύση ώστε να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, με ποιο σκεπτικό επιλέγονται τόσο εκτενή χρονικά διαστήματα διατήρησης των αυθαιρέτων (25 και 40 χρόνια) και όχι τα ελάχιστα απαραίτητα για τη διεκπεραίωση των απαραίτητων διαδικασιών που αφορούν τους δασικούς χάρτες;
2. Με την υιοθέτηση και αυτού του σχεδίου νόμου, ποια είναι η χρονική πρόβλεψη για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών της χώρας;
3. Μετά την τραγωδία στο Μάτι και με δεδομένες τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, πόσες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων έχουν διενεργηθεί στην Αττική; Και ποιο είναι το ποσοστό αύξησης –αν υπάρχει- των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων το 2018 σε σύγκριση με το 2017 και το 2016;
Οι ερωτώντες βουλευτής
Γιώργος Αμυράς – Β’ Αθηνών
Γρηγόρης Ψαριανός – Β’ Αθηνών