4 Μαρτίου, 2016

«Πότε θα ενισχυθούν τα Κέντρα Υγείας στην παραμελημένη Ανατολική Αττική;»

Ενάμιση χρόνο μετά τα εγκαίνια του υπερσύγχρονου Κέντρου Υγείας Ραφήνας-Πικερμίου (που ολοκληρώθηκε χάρη στην δωρεά του κ. Θ. Μαρτίνου) και παρά τις δηλώσεις της Κυβέρνησης, ότι αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα η πλήρης ανάπτυξη των μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας, σήμερα το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας λειτουργεί σαν… τράπεζα με ωράριο από τις 08:00 ως τις 15:00, και μόνο τις καθημερινές.

Ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης όσον αφορά στην λειτουργική αναβάθμιση του υπερσύγχρονου Κέντρου Υγείας Ραφήνας-Πικερμίου με την ένταξή του σε πρόγραμμα 24ωρων εφημεριών για τα έκτακτα περιστατικά, καθώς και τη μόνιμη παρουσία ασθενοφόρου που θα εξυπηρετεί μια ευρύτερη περιοχή με αυξημένη δραστηριότητα.

Είναι απορίας άξιο πώς ένας Δήμος, εντός του οποίου λειτουργεί το δεύτερο σε μέγεθος λιμάνι της Αττικής, που συνδέει πολλά νησιά του Αιγαίου, όπως και την Νότια Εύβοια με την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και με τόση τουριστική-παραθεριστική κίνηση και δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, να αφήνεται με ελλιπή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όταν μάλιστα υπάρχει ένα υπερσύγχρονο κέντρο υγείας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ραφήνας-Πικερμίου σε 24ωρη βάση και παρουσία ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ όλο τον χρόνο».

Τα τελευταία χρόνια είναι γνωστή η ραγδαία αύξηση του μόνιμου πληθυσμού στους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής η οποία δυστυχώς δεν συνοδεύεται από αντίστοιχα έργα υποδομών και οργανωτικές παρεμβάσεις.

Ενώ διανύουμε τεράστια οικονομική και ανθρωπιστική κρίση εντεινόμενη και από το προσφυγικό ζήτημα, το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, παραπαίει κυρίως λόγω ελλείψεων σε υλικοτεχνικές υποδομές, αναλώσιμα και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Στο Ποτάμι πιστεύουμε ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ο πρώτος και βασικός πυλώνας ενός σύγχρονου συστήματος υγείας και θα πρέπει να ενισχυθεί και να εκσυγχρονισθεί ώστε να παρέχει επαρκείς υπηρεσίες υγείας στους πολίτες, αποφορτίζοντας τις νοσοκομειακές μονάδες.

Στο πλαίσιο αυτό διαπιστώνουμε ότι ακόμα και στις περιπτώσεις που υπάρχουν Κέντρα Υγείας με τον πλέον υπερσύγχρονο εξοπλισμό, όπως το Κέντρο Υγείας Ραφήνας-Πικερμίου, αυτά δεν αξιοποιούνται πλήρως προς όφελος των πολιτών. Το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός σχεδιασμού για 24ωρη εφημερία, σε έναν Δήμο που διαθέτει λιμάνι από το οποίο διέρχονται σχεδόν 1.800.000 ταξιδιώτες τον χρόνο, ενώ ταυτόχρονα η ευρύτερη περιοχή κατακλύζεται από μεγάλο αριθμό παραθεριστών ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Γενικά η πληθυσμιακή ανάπτυξη της Ανατολικής Αττικής τα τελευταία χρόνια, συνεπάγεται την ανάγκη ύπαρξης σύγχρονων και πλήρως λειτουργικών και στελεχωμένων υποδομών υγείας που θα καλύπτουν επαρκώς την έλλειψη νοσοκομειακής μονάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Μεγίστης σημασίας είναι και το πρόβλημα της απουσίας ασθενοφόρου σε μόνιμη βάση όλο τον χρόνο, στο συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας, καθώς το ΕΚΑΒ αδυνατεί να ανταποκριθεί άμεσα στα επείγοντα περιστατικά προσπαθώντας να συνεξυπηρετήσει και τις ανάγκες των γειτονικών Κέντρων Υγείας. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι το λιμάνι της Ραφήνας αποτελεί συνδετικό κρίκο με την Εύβοια και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, και η απουσία μόνιμου ασθενοφόρου αποτελεί τραγική έλλειψη για ένα τόσο μεγάλο εύρος αναγκών.

Τα δύο παραπάνω προβληματικά ζητήματα έχουν γίνει αιτία να χάνονται συχνά ανθρώπινες ζωές, με το τελευταίο περιστατικό μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Περιστατικά που ίσως να είχαν διαφορετική κατάληξη αν υπήρχε η 24ωρη εφημερία του Κέντρου Υγείας και μόνιμο ασθενοφόρο σε ετοιμότητα για την άμεση διακομιδή των ασθενών.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Σκοπεύετε να αξιοποιήσετε το υπερσύγχρονο Κέντρο Υγείας Ραφήνας-Πικερμίου θέτοντάς το σε 24ωρες εφημερίες;

2) Προτίθεστε να ικανοποιήσετε το χρόνιο αίτημα του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου για μόνιμη στάθμευση ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ στις φυλασσόμενες εγκαταστάσεις του Κέντρου Υγείας Ραφήνας-Πικερμίου;

3) Έχετε προγραμματίσει την κάλυψη των κενών σε προσωπικό για τις ειδικότητες που παρουσιάζονται ελλείψεις στο συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας βάσει και των αιτημάτων της Διοίκησης;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας - Λάρισας