Ερώτηση σχετικά με την πορεία υλοποίησης του επιτελικού σχεδίου (master plan) και το συντονισμό των συναρμόδιων φορέων για την αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας κατέθεσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του Ποταμιού, Κατερίνα Μάρκου, προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ερώτηση σχετικά με την πορεία υλοποίησης του επιτελικού σχεδίου (master plan) και το συντονισμό των συναρμόδιων φορέων για την αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας κατέθεσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του Ποταμιού, Κατερίνα Μάρκου, προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η βουλευτής υπενθυμίζει την καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το Φεβρουάριο του 2013 για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της λίμνης, με επιβολή προστίμου 100 εκ. ευρώ εφάπαξ και 100.000 ευρώ την ημέρα, το οποίο έχει ανασταλεί μέχρι τις 31/12/2015 ώστε ληφθούν τα αναγκαία μέτρα συμμόρφωσης.
Η βουλευτής ζητά λεπτομέρειες για την πορεία υλοποίησης του master plan ανά δράση και φορέα, τη διασφάλιση συνέχισης της αναγκαίας χρηματοδότησης, ενόψει και του εξοντωτικού προστίμου που θα κληθεί να καταβάλει η χώρα μας, την άμεση έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την ανακήρυξη της περιοχής ως Εθνικού Πάρκου, βάσει πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ καθώς και για το συντονισμό των αναγκαίων δράσεων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:
Προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας
ΘΕΜΑ: Πορεία υλοποίησης και συντονισμός του επιτελικού σχεδίου (Master Plan) για τη Λίμνη Κορώνεια
Η λίμνη Κορώνεια, στολίδι κάποτε της υπαίθρου της Θεσσαλονίκης, εξακολουθεί να αργοπεθαίνει με την πολιτεία να φαίνεται ανίκανη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κατάσταση.
Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το Φεβρουάριο του 2013 για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της λίμνης, η οποία προστατεύεται από την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία (δίκτυο Natura 2000, Συνθήκη Ramsar για τους υγροβιότοπους διεθνούς σημασίας), με επιβολή προστίμου 100 εκ. ευρώ εφάπαξ και 100.000 ευρώ την ημέρα. Το πρόστιμο έχει ανασταλεί μέχρι τις 31/12/2015 ώστε να δοθεί χρόνος για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων συμμόρφωσης.
Σήμερα, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εκτέλεση κάποιων έργων, εξακολουθεί, μεταξύ άλλων, να εκκρεμεί η υλοποίηση 6 υποέργων του επιτελικού σχεδίου (Master Plan) που είχε εκπονηθεί για την αποκατάσταση της Λίμνης Για τα έργα αυτά είχε διασφαλιστεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 που λήγει στις 31/12/2015 χωρίς να έχει εξασφαλιστεί προς το παρόν η δυνατότητα μεταφοράς στην επόμενη προγραμματική περίοδο ΣΕΣ 2015-2020.
Παράλληλα, παραμένουν άλυτα τα ζητήματα της καταμέτρησης και ελέγχου των γεωτρήσεων, της διαχείρισης των νερών άρδευσης, με τη δημιουργία ενός ενιαίου αρδευτικού δικτύου, και της μόλυνσης από αστικά και αγροτικά λύματα και απόβλητα, μεταξύ άλλων και από τα διασταλάζοντα του ΧΥΤΑ Μαυροράχης τα οποία καταλήγουν στην Κορώνεια μέσω του χειμάρρου Μπογδάνα. Όπως είπε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, σε πρόσφατη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών, Απόστολος Γιάντσης, δεν έχει γίνει τίποτε στον τομέα της αντιμετώπισης του προβλήματος της μόλυνσης από αγροτικά λιπάσματα ενώ σημειώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις από την πλευρά του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ).
Το Master Plan προβλέπει την υλοποίηση 21 δράσεων από 7 διαφορετικούς συναρμόδιους φορείς. Μάλιστα, αναγνωρίζοντας την ανάγκη αποτελεσματικού συντονισμού των διαφόρων δράσεων και συναρμόδιων φορέων, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προχωρήσει στη δημιουργία ομάδας συντονισμού δράσεων με προϊστάμενο τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων του πρώην ΥΠΕΚΑ και νυν ΥΠΑΠΕΝ και με τη συμμετοχή εκπροσώπων του πρώην Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, της ΔΕΥΑ Λαγκαδά και του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας Βόλβης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι βασικές αιτίες υποβάθμισης της λίμνης είναι ανθρωπογενείς και εντοπίζονται στην υπερβολική άντληση νερού, κυρίως για γεωργικές χρήσεις, και στη ρύπανση του νερού και του πυθμένα, κυρίως λόγω της ανεξέλεγκτης βιομηχανικής δραστηριότητας στην περιοχή τα προηγούμενα χρόνια.
Η διαχρονική απροθυμία ή ανικανότητα της κεντρικής διοίκησης να επιβάλει την εφαρμογή της προστατευτικής νομοθεσίας, να φροντίσει για την σωστή οργάνωση και οριοθέτηση της αγροτικής και βιομηχανικής δραστηριότητας στην περιοχή και να συντονίσει αποτελεσματικά τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες έχουν ως αποτέλεσμα να μιλούμε σήμερα για μία «πληγωμένη λίμνη». Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες και δράσεις που θα διασφαλίσουν την επιβίωση του ευαίσθητου οικοσυστήματος της περιοχής.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:
1) Ποια είναι η πορεία εφαρμογής του Master Plan για την αποκατάσταση της Λίμνης Κορώνειας ανά προβλεπόμενη δράση και φορέα; Πόσα και ποια έργα έχουν ολοκληρωθεί, πόσα και ποια εκκρεμούν και πότε αναμένεται η ολοκλήρωσή τους; Που οφείλονται οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωσή τους;
2) Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για να διασφαλίσετε τη συνέχιση της αναγκαίας χρηματοδότησης των απαιτούμενων έργων, ενόψει και του εξοντωτικού κόστους που θα έχει η οριστική επιβολή των απειλούμενων προστίμων από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου;
3) Συνεχίζεται η λειτουργία της ομάδας συντονισμού δράσεων που είχε συσταθεί στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του Master Plan με προϊστάμενο τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων; Ποιό το έργο της και σε ποιες ενέργειες συντονισμού έχει προβεί μέχρι σήμερα;
4) Δεδομένου ότι οι αρμοδιότητες σε θέματα περιβάλλοντος και αγροτικής ανάπτυξης υπάγονται πλέον και οι δύο στο Υπουργείο σας, προτίθεστε να προχωρήσετε επιτέλους στον αποτελεσματικό συντονισμό μεταξύ των συναρμοδίων υπηρεσιών;
5) Κατόπιν της πρόσφατης απόφασης του Ε' Τμήματος του ΣτΕ, με την οποία ορίζεται ότι απαιτείται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τον χαρακτηρισμό περιοχής ως Εθνικού Πάρκου, σκοπεύετε να προβείτε άμεσα τις διαδικασίες για την έκδοσή του όσον αφορά την περιοχή Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης;
Η ερωτώσα βουλευτής
Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης
4 Ιουνίου 2015