20 Ιουνίου, 2017

Παιδιά ενός κατώτερου θεού οι μακροχρόνια άνεργοι

Ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Πολιτικές στήριξης των μακροχρόνια ανέργων ζητάει το Ποτάμι με παρέμβαση στη Βουλή, μετά τη δημοσιοποίηση των επίσημων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνουν ότι το Α΄ Τρίμηνο του 2017 υπήρχαν στη χώρα 1,114 εκατομμύριο άνεργοι, εκ των οποίων οι 779.000 είναι άνεργοι πάνω από έναν χρόνο, ενώ οι 369.000 βρίσκονται χωρίς εργασία για περισσότερο από 4 χρόνια. Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι μόνο οι 140.000 είναι δικαιούχοι επιδόματος από τον ΟΑΕΔ, ενώ οι υπόλοιποι 970.000 δεν λαμβάνουν καμία επιδοματική/προνοιακή μέριμνα!

Το μείζον αυτό θέμα αναδεικνύουν οι βουλευτές με το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς (Β΄ Αθήνας), Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου), Σπύρος Λυκούδης (Α΄ Αθήνας), Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής) και Γρηγόρης Ψαριανός (Β΄Αθήνας), με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή. Επισημαίνουν, μάλιστα, πως οι μακροχρόνια άνεργοι αντιμετωπίζονται διαχρονικά ως «παιδιά ενός κατώτερου θεού».

Το Ποτάμι καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να απαντήσει τι προτίθεται να κάνει: Για τη λήψη του επιδόματος του ΟΑΕΔ από μεγαλύτερο αριθμό ανέργων πολιτών. Για την υλοποίηση προγραμμάτων εύρεσης εργασίας και εκπαίδευσης/κατάρτισης ανέργων. Για τη μείωση του αριθμού των μακροχρόνια ανέργων (άνω του ενός έτους). Τέλος, για την ενίσχυση των ανέργων που επιθυμούν να επιχειρήσουν ιδιωτικά με την παροχή οικονομικών, φορολογικών και ασφαλιστικών κινήτρων. Αξιοσημείωτο είναι, πως από το σύνολο των ανέργων, μόνο οι 30.000 δήλωσαν ότι προσπαθούν να δραστηριοποιηθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες ενώ οι υπόλοιποι 1,080 εκατομμύριο άνεργοι ψάχνουν για μισθωτή εργασία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: «Παιδιά ενός κατώτερου Θεού οι μακροχρόνια άνεργοι»

Στα χρόνιας της κρίσης οι Κυβερνήσεις επιχειρούν να παράξουν πολιτικές για την αντιμετώπιση της ανεργίας, με αναποτελεσματικό τρόπο και στη βάση μακροοικονομικών δεδομένων και μεταβολών των ποσοστιαίων μονάδων αντίστοιχων μεγεθών, αγνοώντας την πραγματικότητα την οποία βιώνουν οι πολίτες που αναζητούν εργασία.

Όταν έρχεται η συζήτηση για την ανεργία, οι αρμόδιοι Υπουργοί επικεντρώνονται μόνο σε ποσοστά και κατά πόσο αυξήθηκε ή μειώθηκε ο αριθμός των ανέργων, με τις μειώσεις δυστυχώς στην καλύτερη περίπτωση να είναι εκπεφρασμένες επί τοις χιλίοις, αγνοώντας τα ποιοτικά και εξατομικευμένα στοιχεία που κρύβονται πίσω από αυτούς τους αριθμούς.

Σύμφωνα με την «Έρευνα Εργατικού Δυναμικού: A’ Τρίμηνο 2017» της ΕΛΣΤΑΤ, το Α’ τρίμηνο του 2017 υπήρχαν στη χώρα 1,114 εκατομμύριο άνεργοι εκ των οποίων οι 779.000 είναι άνεργοι πάνω από έναν χρόνο ενώ οι 369.000 βρίσκονται χωρίς εργασία για περισσότερο από 4 χρόνια. Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι από τους 1,114 εκατομμύριο άνεργους μόνο οι 140.000 είναι δικαιούχοι επιδόματος από τον ΟΑΕΔ, ενώ οι υπόλοιποι 970.000 δεν λαμβάνουν καμία επιδοματική/προνοιακή μέριμνα.

Αξιοσημείωτο είναι και το στοιχείο της έρευνας, πως από το σύνολο των ανέργων, μόνο οι 30.000 δήλωσαν ότι προσπαθούν να δραστηριοποιηθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες ενώ οι υπόλοιποι 1,080 εκατομμύριο άνεργοι ανέφεραν πως ψάχνουν για μισθωτή εργασία.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω ερωτάται η κα Υπουργός:

1. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε στην κατεύθυνση της υλοποίησης προγραμμάτων εύρεσης εργασίας και εκπαίδευσης/κατάρτισης με σκοπό τη βιώσιμη αντιμετώπιση της ανεργίας;

2. Εξετάζετε τη δυνατότητα παροχής οικονομικής στήριξης και λήψης του επιδόματος του ΟΑΕΔ από μεγαλύτερο αριθμό ανέργων πολιτών; Ειδικότερα σε ποιες ενέργειες αναδιοργάνωσης της προνοιακής πολιτικής για τους άνεργους, σκοπεύετε να προβείτε στο άμεσο μέλλον;

3. Με ποια δέσμη μέτρων σχεδιάζει το Υπουργείο να επιτύχει μείωση του αριθμού των μακροχρόνια άνεργων (άνω του ενός έτους);

4. Με δεδομένο το παρόν αρνητικό κλίμα για τους ελεύθερους επαγγελματίες στη χώρα όντας σε πλήρη αντιδιαστολή με τη μεγάλη σημασία ύπαρξης μικρής και μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, προτίθεστε να υιοθετήσετε στοχευμένες πολιτικές υπέρ των ανέργων που επιθυμούν να επιχειρήσουν ιδιωτικά; Και αν ναι, ποιο πλαίσιο οικονομικών, φορολογικών και ασφαλιστικών κινήτρων εξετάζετε;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Γιώργος Αμυράς – Β' Αθήνας
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου
Σπύρος Λυκούδης – Α' Αθήνας
Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής
Γρηγόρης Ψαριανός – Β' Αθήνας