19 Ιουνίου, 2017

Ωμή παρέμβαση Καμμένου στη Δικαιοσύνη

Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ερώτηση για την αντιθεσμική παρέμβαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, στο έργο της δικαιοσύνης κατέθεσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος με το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς, και καλεί τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρο Κοντονή, να πάρει θέση αναλογιζόμενος το θεσμικό του ρόλο, προασπίζοντας την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Ο κ. Αμυράς ζητά να μάθει τι ενέργειες έκανε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ώστε να διασφαλίσει και να κάνει πράξη την αφηρημένη διακήρυξη του ρόλου του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Παράτυπες επαφές του υπουργού Εθνικής Άμυνας με ισοβίτη

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Στο Καρφί» της 17ης Ιουνίου 2017, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος εμπλέκεται σε τηλεφωνικές συνομιλίες με πρόσωπο καταδικασμένο σε ισόβια κάθειρξη για την υπόθεση «Noor 1», προκειμένου ο τελευταίος να καταθέσει εναντίον συγκεκριμένου επιχειρηματία, με στόχο να τον εμπλέξει σε υπόθεση μεγάλου δημοσίου ενδιαφέροντος.

Την ωμή αυτή παρέμβαση της κυβέρνησης στο έργο της δικαιοσύνης επιβεβαίωσε ο εν λόγω ισοβίτης Μάκης Γιαννουσάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News». Ισχυρίστηκε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του στη φυλακή και του ζήτησε να καταθέσει ενώπιον Εισαγγελικής λειτουργού κατά τρόπο ώστε να επηρεάσει ουσιωδώς την έκβαση συγκεκριμένης ποινικής υπόθεσης, με αντάλλαγμα τη στήριξη της κυβέρνησης για να τύχει ο ίδιος ευνοϊκής μεταχείρισης.

Η αντιθεσμική αυτή παρέμβαση επιβεβαιώθηκε και από τον ίδιο τον κ. Καμμένο λέγοντας: «Ο κρατούμενος Γιαννουσάκης ζήτησε δια του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου δικαστική προστασία για να καταθέσει στοιχεία για την υπόθεση του «Noor 1». Ως όφειλα, ενημέρωσα αμέσως την Εισαγγελία και τον αρμόδιο υπουργό». 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Ποια η θέση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης ως προς την αντιθεσμική παρέμβαση στο έργο της από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας;

2. Ποιες οι ενέργειές σας, αναλογιζόμενοι το θεσμικό σας ρόλο, για τη διασφάλιση και προστασία του κύρους του υπουργείου Δικαιοσύνης;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας