15 Απριλίου, 2016

Παραποίηση της λίστας των επιτυχόντων γιατρών

Απαντήσεις σχετικά με τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τη μερική παραποίηση της λίστας των επιτυχόντων γιατρών για την κάλυψη 100 θέσεων στις ΜΕΘ και ΜΑΦ που εστάλη από το ΚΕΕΛΠΝΟ στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ζητά με ερώτηση και Α.Κ.Ε. του προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, Κώστας Μπαργιώτας.

Ο βουλευτής επικαλείται δημοσίευμα του διαδικτυακού Βήματος (14/04/2016), σύμφωνα με το οποίο «η λίστα των επιτυχόντων ιατρών που εστάλη από το ΚΕΕΛΠΝΟ στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι διαφορετική κατά 50% με αυτή που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου. Και το ερώτημα που γεννάται είναι το εξής: Υπάρχει έστω και μικρή πιθανότητα παραποίησης των στοιχείων της επιτροπής από συνεργάτες του υπουργού Υγείας; Απάντηση σε αυτό το πολύ σοβαρό ερώτημα μπορεί να πάρει κάποιος αν επισκεφθεί την ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ: Αν «σώσει» τα τρία αρχεία των αποτελεσμάτων των ιατρών (σε μορφή pdf) και κάνει «κλικ» πάνω στα αρχεία, τότε θα δει ότι ο συντάκτης των αρχείων δεν είναι μέλος της Επιτροπής ή άλλος από το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά η μετακλητή υπάλληλος στο πολιτικό γραφείο του υπουργείου Υγείας κυρία Καγιανέ Τσισμετζιάν. Μάλιστα, φαίνεται ότι το αρχείο που αφορά τους επιτυχόντες ιατρούς «άνοιξε» στις 11 Απριλίου 2016 και τροποποιήθηκε στις 2.47 μ.μ. της ίδιας ημέρας». 

Το Ποτάμι ρωτά αν ευσταθούν οι σχετικές καταγγελίες, πως αιτιολογείται η τροποποίηση στα αρχεία των αποτελεσμάτων των ιατρών από υπάλληλο του Υπουργείου στις 11/04/2016, όπως αναφέρεται στο ως άνω δημοσίευμα, τη στιγμή μάλιστα που οι επιτυχόντες προήλθαν από διαγωνιστική διαδικασία, καθώς και σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου για την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης. Ζητά επίσης την κατάθεση των πινάκων βαθμολόγησης κριτηρίων και του πρακτικού της Επιτροπής Αξιολόγησης με βάση το οποίο εκδόθηκαν οι Πίνακες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης & ΑΚΕ:

ΠΡΟΣ ΤΟN ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Παραποιήθηκε μερικώς η λίστα των επιτυχόντων ιατρών για την κάλυψη 100 θέσεων στις ΜΕΘ και ΜΑΦ που εστάλη από το ΚΕΕΛΠΝΟ στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας;»

Το πρόβλημα με τις κλειστές ΜΕΘ χρονίζει, αλλά καταγράφηκε με ένταση τους τρεις προηγούμενους μήνες, οπότε το 1/3 των κλινών εντατικής θεραπείας παρέμεναν κλειστές λόγω έλλειψης ιατρών και νοσηλευτών, ενώ η λίστα της «ντροπής» του ΕΚΑΒ, όπου καταχωρίζονται καθημερινά όσοι ψάχνουν για κλίνη ΜΕΘ, ξεπερνούσε τους 50 ασθενείς ανά ημέρα λόγω των αυξημένων κρουσμάτων του ιού της γρίπης.  Μετά από μια διελκυστίνδα δηλώσεων, εξαγγελιών και ακυρώσεων μεταξύ ΚΕΕΛΠΝΟ και Υπουργείου Υγείας, τελικά το Μάρτιο ξεκίνησε από το ΚΕΕΛΠΝΟ ο διαγωνισμός για την πρόσληψη ιατρών για την κάλυψη 100 θέσεων στις ΜΕΘ και ΜΑΦ (υπ. αριθμ. 253/9-2-2016 προκήρυξη).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του διαδικτυακού Βήματος (14/04/2016) «η λίστα των επιτυχόντων ιατρών που εστάλη από το ΚΕΕΛΠΝΟ στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι διαφορετική κατά 50% με αυτή που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου. Και το ερώτημα που γεννάται είναι το εξής: Υπάρχει έστω και μικρή πιθανότητα παραποίησης των στοιχείων της επιτροπής από συνεργάτες του υπουργού Υγείας; Απάντηση σε αυτό το πολύ σοβαρό ερώτημα μπορεί να πάρει κάποιος αν επισκεφθεί την ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ: Αν «σώσει» τα τρία αρχεία των αποτελεσμάτων των ιατρών (σε μορφή pdf) και κάνει «κλικ» πάνω στα αρχεία, τότε θα δει ότι ο συντάκτης των αρχείων δεν είναι μέλος της Επιτροπής ή άλλος από το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά η μετακλητή υπάλληλος στο πολιτικό γραφείο του υπουργείου Υγείας κυρία Καγιανέ Τσισμετζιάν. Μάλιστα, φαίνεται ότι το αρχείο που αφορά τους επιτυχόντες ιατρούς «άνοιξε» στις 11 Απριλίου 2016 και τροποποιήθηκε στις 2.47 μ.μ. της ίδιας ημέρας». 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Ευσταθούν οι καταγγελίες; Υπήρξε μερική παραποίηση της λίστας των επιτυχόντων ιατρών για την κάλυψη 100 θέσεων στις ΜΕΘ και ΜΑΦ που εστάλη από το ΚΕΕΛΠΝΟ στο Υπουργείου Υγείας;

2) Πως αιτιολογείτε την τροποποίηση στα αρχεία των αποτελεσμάτων των ιατρών από υπάλληλο του Υπουργείου στις 11/04/2016, όπως αναφέρεται στο ως άνω αναφερθέν δημοσίευμα, τη στιγμή μάλιστα που οι επιτυχόντες προήλθαν από διαγωνιστική διαδικασία;

3) Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης;

Παρακαλώ, όπως καταθέσετε τους Πίνακες βαθμολόγησης κριτηρίων και το Πρακτικό της Επιτροπής Αξιολόγησης με βάση το οποίο εκδόθηκαν οι Πίνακες.

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ - ΛΑΡΙΣΑΣ