15 Απριλίου, 2016

«Το Ποτάμι δεν κρύβει κανένα σκελετό στην ντουλάπα του»

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, στη συνεδρίαση για τη συζήτηση και λήψη απόφασης επί της πρότασης της Κυβέρνησης, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

https://youtu.be/F8zGoMeG4Qg

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο πυρήνας της αμφισβήτησης, που οδήγησε στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος και των κομμάτων είναι η διαπλοκή, είναι οι σχέσεις του πολιτικού κόσμου με τις τράπεζες και με τις πηγές χρηματοδότησης.
Και δεν είμαστε υπερβολικοί, όταν προσθέτουμε πως αυτή η απαξίωση υπονομεύει ευθέως τον Κοινοβουλευτισμό, δηλαδή τη Δημοκρατία.
Και αυτό αφορά ένα υπολογίσιμο πλέον κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, που αντιμετωπίζει το πολίτευμα με επικίνδυνη απαξίωση.

Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ πολιτικών κομμάτων, ΜΜΕ και τραπεζών συνιστούν ένα τρίγωνο αλληλεξαρτήσεων, το οποίο καταδικάζεται μεν στα λόγια από όλους, αλλά ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε με σοβαρά θεσμικά εργαλεία.

Το μαύρο χρήμα που διακινείται μέσα σε αυτό το τρίγωνο, σε μια ιδιότυπη omerta μεταξύ των τριών πόλων του, είναι μία διαχρονική παθογένεια και δεν αφορά μόνο την σχετικά ανώριμη Ελληνική Δημοκρατία. Αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο.

Εδώ στα καθ’ ημάς, αναγνωρίζοντας την σοβαρότητα του προβλήματος, το Συμβούλιο της Ευρώπης συνέστησε την Ομάδα Κρατών εναντίον της Διαφθοράς (GRECO), η οποία υπέβαλλε συγκεκριμένα προς την Ελλάδα, ούτε λίγο ούτε πολύ 16 συστάσεις.

Με την σύσταση υπ’ αριθμό ΙΙΙ, μάλιστα και εντοπίζοντας τον πυρήνα του προβλήματος ζήτησε να ληφθούν κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα τραπεζικά δάνεια που χορηγούνται σε πολιτικά κόμματα, συνασπισμούς και υποψηφίους δεν θα χρησιμοποιούνται για την παράκαμψη των κανονισμών πολιτικής χρηματοδότησης, από την στιγμή που η GRECO διαπίστωσε πως τα δάνεια δεν εξοφλούνται σύμφωνα με τους όρους, με τους οποίους χορηγήθηκαν.

Και όμως, οι τράπεζες που δεν φημίζονται κατά τα άλλα για τη γενναιοδωρία τους, σταθερά, επιλέγουν να επιβαρύνουν τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους φορολογούμενους που εν τέλει τις αναχρηματοδοτούν με τους φόρους τους, κυνηγώντας ανελέητα μικροοφειλέτες αφενός και εξακολουθώντας να μεταχειρίζονται ευνοϊκά τα κόμματα αφετέρου.

Είναι δεδομένο, ότι τα κόμματα αντιλαμβάνονται τη σχέση τους με το κράτος και το τραπεζικό σύστημα, ως πεδίο ασυδοσίας και μη ελέγχου, εκτός κανόνων αγοράς, εκτός ισονομίας και ισοπολιτείας.

Το κράτος φέουδο στην υπηρεσία των κομμάτων και οι «ιδιώτες» τραπεζίτες στην υπηρεσία του κομματικού κράτους. Μια επωφελής συνάρτηση για όλους τους εμπλεκομένους. Εκτός από τους πολίτες βεβαίως.

Αλλά και εσείς κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, εμφορούμενοι από την παράδοξη άποψη πως η διαπλοκή αφορά μόνο την αυλή του γείτονα, έρχεστε απολύτως στρεψόδικα, με πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σε αυτή μάλιστα την συγκυρία.

Σε αυτήν την πολύ κρίσιμη συγκυρία, όπου έχετε φορτώσει την πλάτη του ελληνικού λαού με χιλιάδες αδιέξοδα προβλήματα, πέραν αυτών των οποίων μας ταλάνιζαν μέχρι σήμερα, αδυνατείτε να αντιληφθείτε πως άλλα κυρίως πράγματα θα έπρεπε να σας απασχολούν.

Και μόνο το ότι η σημερινή συζήτηση ήταν προγραμματισμένη για προχθές και το ξαφνικό ταξίδι του κ. Τσίπρα στο Παρίσι την ανέβαλλε, αποδεικνύει πως στην ατζέντα σας θα έπρεπε να έχετε άλλες προτεραιότητες. Των οικιών ημών επιμπραμένων, υμείς παιανίζετε. Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια έχουμε παρακολουθήσει πληθώρα εξεταστικών επιτροπών.

Ο κατάλογος είναι μακρύς. Θυμόμαστε όλοι τα μηδενικά αποτελέσματά τους. Καμία συνεννόηση, ακόμη και για τα προφανή. Ξεχωριστά πορίσματα, μερικά πρωτοσέλιδα και το θέμα ξεχνιέται στα συρτάρια. Σήμερα, ωστόσο, θα έπρεπε να συζητάμε τα μεγάλα εθνικά μας ζητήματα.

Το ξεκαθάρισμα με τους θεσμούς σε σχέση με την διαπραγμάτευση, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση, που έχει γίνει ο πίθος των Δαναΐδων. Σταματήστε, επιτέλους, την κουτοπόνηρη πρακτική δημιουργίας βολικών εχθρών σε κάθε κύκλο συνομιλίας με τους δανειστές. Που ο ένας θυμίζει δυστυχώς τραγικά τον προηγούμενο.

Όλα αυτά, το μόνο που αποκαλύπτουν είναι η έλλειψη σαφούς σχεδιασμού και η τεχνική σας ανεπάρκεια. Γιατί δεν ολοκληρώνετε τις ιδιωτικοποιήσεις, όπου η κυβέρνησή σας, συνεχώς εμφανίζεται με το πρόσωπο του Ιανού; Σταματήστε τις αμφιθυμίες.

Ακούστε τις φωνές της λογικής και παραμερίστε, επιτέλους, τα κροκοδείλια δάκρυα ορισμένων Υπουργών, που δημιουργούν μονίμως προσκόμματα.

Θα έπρεπε να συζητούμε βεβαίως - και ίσως πριν από όλα - τη διαχείριση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού, που τείνει να καταστεί βρόγχος – έτσι όπως μέχρι σήμερα το αντιμετωπίσατε – στο λαιμό της χώρας. Για αυτά τα σπουδαία θα έπρεπε να επιδιώκετε συνεννόηση και την συναίνεση. Για αυτά θα έπρεπε να συνεδριάζουμε σήμερα.

Με τους χειρισμούς σας, το μόνο που καταφέρνετε είναι να φουσκώνετε κάθε τόσο τον λογαριασμό, για τους Έλληνες πολίτες και μάλιστα οριζόντια. Άδικα και αναποτελεσματικά, όπως η αύξηση του ΦΠΑ που απεργάζεστε τις τελευταίες μέρες.

Ο χρόνος επιλογής σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των μέσων μαζικής ενημέρωσης από τις τράπεζες υποκρύπτει, χωρίς αμφιβολία πολιτική σκοπιμότητα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούσε κάλλιστα να σας δώσει μια πλήρη εικόνα με τα στοιχεία, τα οποία οφείλει να διαθέτει, βάσει του ρόλου που οφείλει να διαδραματίζει. Ακόμη κι έτσι όμως, Το Ποτάμι δεν μπορεί να διαφωνήσει. Εξάλλου, εμείς δεν κρύβουμε κανένα σκελετό στη ντουλάπα μας.

Εμείς, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής μας δημοσιοποιούμε συνεχώς τα οικονομικά μας στοιχεία, για κάθε μεγάλη μας ή μικρή μας δράση.
Είτε αυτή αφορά προεκλογικές καμπάνιες, είτε αφορά δαπάνες συνεδρίων, μονίμως επιλέγουμε την οδό της διαφάνειας, δημοσιοποιώντας τους ισολογισμούς μας. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα.

Ούτε ύποπτα τραπεζικά δάνεια, ούτε πονηρούς χρηματοδότες.
Και προκαλούμε, συνεχώς, όλους όσοι ισχυρίζονται ότι μας συνδέουν άνομες σχέσεις με γνωστούς μεγαλοεργολάβους και καναλάρχες, να προσκομίσουν πάραυτα τα αποδεικτικά τους στοιχεία.

Δεν θα το κάνουν, όμως, όπως δεν το έχουν κάνει μέχρι σήμερα, διότι απλούστατα πρόκειται για κοινούς συκοφάντες, που αρέσκονται να πετούν λάσπη στον ανεμιστήρα.

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,

Προφανώς το παλαιό πολιτικό σύστημα είχε και έχει σχέση με το μαύρο πολιτικο χρήμα, τη διαπλοκή και τα σκάνδαλα.

Όμως και εσείς, από υπεροψία δεν νιώσατε ποτέ την υποχρέωση να προβείτε σε δημόσια λογοδοσία και απολογισμό εσόδων – εξόδων, μετά από κάθε πολυδάπανη προεκλογική σας καμπάνια.

Πρέπει να κατανοήσετε πως η παραμονή σας στην εξουσία για πάνω από ένα χρόνο, σας έχει στερήσει το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα», με το οποίο για δεκαετίες βαυκαλιζόσασταν. Το ζήτημα είναι πως και εσείς πια δεν είστε παρθένοι στη σχέση σας με την εξουσία.

Η διαχείριση της εξουσίας έχει ξεθωριάσει την σφραγίδα δωρεάς που διαρκώς θεωρούσατε ότι είχατε. Και την έχετε χάσει γιατί έχετε αποδειχθεί αλλεργικοί σε κάθε έννοια θεσμικής θωράκισης της Δημοκρατίας. Μονίμως αντιστρατεύεστε κάθε μηχανισμό έλεγχου της εκτελεστικής εξουσίας.

Συνεχώς απαξιώνετε, αντί να ενδυναμώνετε τα θεσμικά εργαλεία που προασπίζουν την Δημοκρατία, όπως είναι οι Ανεξάρτητες Αρχές ή η σαφής διάκριση της δικαστικής από την εκτελεστική εξουσία.

Στο παρελθόν, η μεθοδολογία σύστασης εξεταστικών επιτροπών, όχι μόνο δεν φώτισε την πραγματικότητα, αλλά δούλεψε πολλές φορές για τους αμφισβητίες του Κοινοβουλευτισμού. Προσέξτε μην δουλέψετε ξανά για αυτούς.

Ιδιαίτερα σε ένα τόσο ευαίσθητο και φορτισμένο θέμα. Στο παρελθόν, η μεθοδολογία σύστασης εξεταστικών επιτροπών, όχι μόνο δεν φώτισε την πραγματικότητα, αλλά δούλεψε πολλές φορές για τους αμφισβητίες του Κοινοβουλευτισμού. Προσέξτε μην δουλέψετε ξανά για αυτούς. Ιδιαίτερα σε ένα τόσο ευαίσθητο και φορτισμένο θέμα.

Κυρίες και κύριο συνάδελφοι,

Διαχρονικά στο παρελθόν, η αριστερά διακρινόταν για το κοινοβουλευτικό της ήθος και παρέδιδε μαθήματα.
Μαθήματα στην κοινωνία και στο Κοινοβούλιο.

Η υπόθαλψη του φαινομένου Πολάκη σφραγίζει την παρακμή της αριστεράς επί των ημερών σας, σε τέτοιο βαθμό ώστε η Χ.Α. λίγο πριν, να διεκδικεί το copyright στη χυδαιολογία και τον τραμπουκισμό, ανησυχώντας για την απώλεια της αποκλειστικότητας.
Ντροπή! Ντροπή και θλίψη.

Σας ευχαριστώ.

Σπύρος Δανέλλης - Ηρακλείου