31 Μαρτίου, 2017

Παράνομη διακίνηση εισιτηρίων και καρτών στοίχισε στις ΣΤΑΣΥ 1,156 εκατ. ευρώ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών

Σε ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, προχώρησε ο βουλευτής με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, σχετικά με την απώλεια εσόδων που υπέστησαν οι ΣΤΑΣΥ ύψους 1,156 εκατ. ευρώ από την παράνομη διακίνηση εισιτηρίων και καρτών, που έγινε από υπαλλήλους και στελέχη των εταιρειών τις περιόδους 2014, 2015 και 2016.

Με το πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης διαπιστώθηκε σειρά παραλήψεων και μεθοδεύσεων, με εμπλοκή υπαλλήλων και στελεχών της εταιρείας, σε ατασθαλίες που εντοπίστηκαν στην διανομή των εισιτηρίων για το χρονικό διάστημα 2014 και 2016. Επιπλέον, για την διαχειριστική περίοδο 2015 διαπιστώθηκε η διακίνηση καρτών και εισιτηρίων χωρίς παραστατικά και χωρίς να καταγράφονται με ακρίβεια τα καθημερινά έσοδα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών

Θέμα: «Απώλειες 1,156 εκατ. ευρώ στις ΣΤΑΣΥ από διακίνηση παράνομων εισιτηρίων και καρτών»

Σύμφωνα με το πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης από έλεγχο που διενήργησε στις ΣΤΑΣΥ Α.Ε ( Σταθερές Συγκοινωνίες), διαπιστώθηκε σειρά παραλείψεων και μεθοδεύσεων με εμπλοκή εργαζομένων και στελεχών της εταιρείας, σε ατασθαλίες που εντοπίσθηκαν στην διανομή των εισιτηρίων για το χρονικό διάστημα μεταξύ 2014 και 2016. Παράλληλα, το 2015 διαπιστώθηκε ότι διακινήθηκαν κάρτες και εισιτήρια χωρίς παραστατικά και χωρίς να καταγράφονται με ακρίβεια τα ποσά που εισέπρατταν σε καθημερινή βάση.
Αποτέλεσμα αυτών ήταν οι ΣΤΑΣΥ Α.Ε να υποστεί απώλεια εσόδων 1,156 εκατ. ευρώ από εισιτήρια και κάρτες που διακινήθηκαν χωρίς η εταιρεία να εισπράξει το αναλογούν ποσό.

Επιπλέον, παρατυπίες διαπιστώθηκαν το χρονικό διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2014 και Ιανουαρίου 2016, σε εισιτήρια που είχε προμηθευθεί η ΤΡΑΜ Α.Ε από την ΑΜΕΛ (Εταιρεία που διαχειρίζεται τη λειτουργία του ΜΕΤΡΟ πριν υπαχθεί στις ΣΤΑΣΥ), όταν λόγω αύξησης του εισιτηρίου από 1,20 ευρώ σε 1,40 ευρώ, διαπιστώθηκε απόκλιση στην απόχρέωση (αγορές – πωλήσεις – υπόλοιπα), των εισιτηρίων που επεστράφησαν σε σχέση μ αυτά που προμηθεύτηκαν και διέθεσαν. Παράλληλα ο έλεγχος διαπίστωσε ότι σύμφωνα με τα παραστατικά που διατέθηκαν, πωλήθηκαν από την ΤΡΑΜ Α.Ε περισσότερα εισιτήρια από όσα είχε προμηθευθεί η εταιρεία από τη ΣΤΑΣΥ. Ο αριθμός των παλαιών εισιτηρίων που δόθηκαν πίσω από τη ΣΤΑΣΥ συνυπολογίσθηκαν εσφαλμένα σε αυτά που πωλήθηκαν με στόχο, όπως εκτιμάται στο πόρισμα, να καταγραφεί πλεόνασμα «ώστε να καλυφθούν ελλείματα».

Δεδομένου ότι τα κύρια έσοδα στις ΣΤΑΣΥ προέρχονται από την πώληση και διάθεση εισιτηρίων – καρτών μηνιαίων και ετήσιων.

Δεδομένου ότι οι κακές αυτές πρακτικές υπονομεύουν το μέλλον τη βιωσιμότητα και τον εκσυγχρονισμού του στόλου στις ΣΤΑΣΥ.

Δεδομένου ότι ο διαχειριστικός, οικονομικός, ηλεκτρονικός, αλλά και επιτόπιος έλεγχος κρίνεται άμεσα απαραίτητος και ως επιτακτική ανάγκη στο μέλλον, ακόμα και με την χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, προς αποφυγή παρόμοιων περιπτώσεων ατασθαλιών και απώλειας εσόδων για τις ΣΤΑΣΥ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Γιατί ο διαχειριστικός και οικονομικός έλεγχος των ΣΤΑΣΥ δεν έγινε άμεσα και έγκαιρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου τα φαινόμενα ατασθαλιών να εντοπιστούν, ώστε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, όπως ορίζει η σωστή λειτουργία κάθε Ανώνυμης Εταιρείας αλλά και η χρηστή Διοίκηση;

2. Τι προτίθεστε να κάνετε προκειμένου στο μέλλον να μην υπάρξουν φαινόμενα ατασθαλιών και απώλεια εσόδων από τις ΣΤΑΣΥ;

3. Με τη χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου που προβλέπεται να εφαρμοστεί διασφαλίζονται τα οικονομικά και διαχειριστικά συμφέροντα στις ΣΤΑΣΥ και τα συμφέροντα των πολιτών;

4. Τα διαφυγόντα έσοδα από την εν λόγω υπόθεση πως και με ποιο τρόπο θα εισπραχθούν;

Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου