13 Σεπτεμβρίου, 2018

Εγκληματική η εγκατάλειψη από την ΓΑΙΑΟΣΕ της έκτασης του παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού στους Αγ. Ανάργυρους

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Η εγκατάλειψη του χώρου του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού στον Δήμο Αγίων Αναργύρων, ιδιοκτησίας της ΓΑΙΑΟΣΕ, έρχεται να ενισχύσει την υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων της πολύπαθης Δυτικής Αττικής. Εμπόριο και χρήση ναρκωτικών, επικινδυνότητα, αυθαιρεσίες είναι μερικά από τα φαινόμενα που την χαρακτηρίζουν. Θα μεριμνήσει ο αρμόδιος Υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, να παραχωρηθεί επιτέλους η έκταση στον Δήμο, αίτημα που έχει υποβληθεί εδώ και πολλά χρόνια και μάλιστα συνοδευόμενο από σχέδια ανάπλασης και αναπτυξιακής δυναμικής για την περιοχή;

Ο βουλευτής Β΄Αθηνών με το Ποτάμι, Γρηγόρης Ψαριανός, θέτει το ζήτημα με ερώτησή του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης, έχει ως εξής:

Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: «Απαράδεκτη η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού στους Αγίους Αναργύρους»

Στο χώρο ενός Δήμου της δυτικής Αθήνας, εκείνου των Αγίων Αναργύρων, ο οποίος είναι ήδη επιβαρυμένος από διάφορες υπερτοπικές δραστηριότητες που δυσχεραίνουν κυκλοφοριακά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά τη ζωή των κατοίκων του, λαμβάνει χώρα ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα: Πρόκειται για τον χώρο του παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού και της έκτασης των αχρησιμοποίητων γραμμών του ΟΣΕ, που αποτελεί ιδιοκτησία της ΓΑΙΑΟΣΕ και ο οποίος μέχρι σήμερα συμβάλλει επί τα χείρω στην κατάσταση του υποβαθμισμένου αυτού Δήμου.

Συγκεκριμένα, η έκταση είναι εδώ και πολλά χρόνια σε πλήρη αχρηστία, με αποτέλεσμα να επικρατεί μία κατάσταση απαράδεκτη. Εγκατάλειψη, έλλειψη φροντίδας, ερημικά και επικίνδυνα σημεία, είναι μερικά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον συγκεκριμένο χώρο. Αποτελεί δε και εστία έντονης υποβάθμισης δίπλα στο εμπορικό και διοικητικό κέντρο της πόλης των Αγ. Αναργύρων. Ιδιαιτέρως μεγάλο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι γίνεται εκτεταμένα και κατ’ εξακολούθησιν χρήση ναρκωτικών ουσιών κυρίως μέσα στα εγκαταλελειμμένα βαγόνια του ΟΣΕ, ενώ λόγω της κατάστασης που επικρατεί, ο χώρος προσελκύει συνεχώς όλο και περισσότερα κυκλώματα παραβατικών συμπεριφορών και κινδυνεύει να αποτελέσει μία ζώνη ανομίας.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τον περασμένο Απρίλιο βρέθηκε μέχρι και πτώμα τοξικομανούς μέσα σε εγκαταλελειμμένο βαγόνι.

Επιπροσθέτως, η κατάσταση που επικρατεί δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και κάθε φορά που συμβαίνει έντονη βροχόπτωση, καθώς δημιουργείται ποταμός ομβρίων υδάτων που εκβάλει στην κεντρική πλατεία του Δήμου, επιδεινώνοντας την όποια δύσκολη κατάσταση.

Από την εποχή της ολοκλήρωσης της υπογειοποίησης του σιδηροδρόμου, ο Δήμος Αγίων Αναργύρων έχει ζητήσει από το Υπουργείο σας και την ιδιοκτήτρια εταιρεία την παραχώρηση του παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού και της έκτασης των αχρησιμοποίητων γραμμών του ΟΣΕ σε αυτόν, ενώ έχει καταθέσει και σχετικές προτάσεις για την αξιοποίηση του χώρου στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της ζωής των κατοίκων.

Μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν έχει ληφθεί υπόψη το αίτημα του Δήμου και οι προτάσεις του, αλλά απεναντίας η ιδιοκτήτρια εταιρεία έχει προχωρήσει σε ενοικιάσεις μικρών τμημάτων της έκτασης σε καταστήματα αναψυχής, τα οποία με τη σειρά τους αποπειρώνται να δημιουργήσουν αυθαίρετες κατασκευές στους χώρους αυτούς.

Δεδομένου ότι η υπάρχουσα κατάσταση της συγκεκριμένης έκτασης είναι απαράδεκτη και επιβαρύνει πολλαπλώς όχι μόνο τον Δήμο Αγίων Αναργύρων αλλά το σύνολο της περιοχής της δυτικής Αττικής.

Δεδομένου ότι η αξιοποίηση της συγκεκριμένης έκτασης στο σημείο που βρίσκεται θα μπορούσε να προσδώσει αναπτυξιακή δυναμική στην πόλη και να αποτελέσει πνεύμονα για τους κατοίκους μιας έτσι κι αλλιώς υποβαθμισμένης περιοχής.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Έχουν ληφθεί υπόψη οι ήδη κατατεθειμένες εδώ και χρόνια προτάσεις από την πλευρά της δημοτικής αρχής για την αξιοποίηση του χώρου;

2. Θεωρείτε ότι είναι δίκαιο το αίτημα του Δήμου Αγίων Αναργύρων για την παραχώρηση του χώρου του παλαιού Σιδηροδρομικού σταθμού και της έκτασης των αχρησιμοποίητων γραμμών του ΟΣΕ από την ΓΑΙΑΟΣΕ και εάν ναι, τι σκοπεύετε να πράξετε ώστε να πραγματοποιηθεί το συντομότερο, δεδομένου ότι πρόκειται για αίτημα χρόνων;

Ο ερωτών Βουλευτής:
Γρηγόρης Ψαριανός - Β' Αθήνας