Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσε ο βουλευτής Β’ Πειραιά Νίκος Ορφανός σχετικά με τη μη εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους.
Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσε ο βουλευτής Β’ Πειραιά Νίκος Ορφανός σχετικά με τη μη εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους. Το εν λόγω σύστημα, σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού θα λειτουργούσε από τα μέσα Ιουνίου και θα βοηθούσε στην αύξηση των εσόδων καθώς και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστών.
Παρά τις δεσμεύσεις του κου Ξυδάκη, ο αρχικός σχεδιασμός του Υπουργείου, απέτυχε και μέχρι σήμερα κανένας αρχαιολογικός χώρος δεν διαθέτει ηλεκτρονικό εισιτήριο. Είναι σαφές πως το φετινό καλοκαίρι χάθηκε, ενώ αναμένεται να υπάρξουν απώλειες ως προς τα έσοδα που είχε προϋπολογίσει το Υπουργείο πως θα έχει μέσα από την εγκατάσταση του συγκεκριμένου συστήματος.
Στην ερώτηση ο Υπουργός ερωτάται να διευκρινίσει για ποιο λόγο δεν έθεσε σε εφαρμογή τα όσα προανήγγειλε με δεκάδες συνεντεύξεις που παραχώρησε στον τύπο καθώς και για το στάδιο που βρίσκεται ο εκσυγχρονισμός του ΤΑΠΑ που μέχρι σήμερα λειτουργεί χωρίς μηχανογραφημένο λογιστήριο και χωρίς λογιστή!
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
Θέμα: Παρά τις δεσμεύσεις χωρίς ηλεκτρονικό εισιτήριο παραμένουν οι αρχαιολογικοί χώροι
Ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού σε πλήθος συνεντεύξεων εδώ και μήνες δεσμεύεται δημόσια πως θα αυξήσει τα έσοδα του Υπουργείου Πολιτισμού μέσω της αναμόρφωσης του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠΑ).Βασικό εργαλείο για την αύξηση εσόδων θα ήταν το ηλεκτρονικό εισιτήριο στους αρχαιολογικούς χώρους που θα εφαρμοζόταν από αυτό το καλοκαίρι στην Ακρόπολη και σε άλλους έξι γειτονικούς χώρους (Αρχαία Αγορά, Ολυμπιείο, Θέατρο του Διονύσου, Κεραμεικός)
Παράλληλα σε επίκαιρή ερώτηση μας, προς τον Υπουργό Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων, που συζητήθηκε στη Βουλή στις 04/06/2015 και αφορούσε στις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης σχετικά με τον σύγχρονο πολιτισμό, ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κος Ξυδάκης απαντώντας, δεσμεύτηκε εκ νέου για αύξηση εσόδων μέσω της ριζικής αναμόρφωσης του ΤΑΠ και της καθιέρωσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους από τα μέσα Ιουνίου, ενώ υποστήριξε πως με αυτό τον τρόπο θα λύσει το οικονομικό πρόβλημα του Υπουργείου ενισχύοντας οικονομικά τόσο την πολιτιστική μας κληρονομιά, όσο και τον σύγχρονο πολιτισμό.
Επιπρόσθετα η ελληνική κυβέρνηση, ήδη από το Φεβρουάριο δεσμεύτηκε στους δανειστές πως μέσω του εκσυγχρονισμού και της αύξησης της τιμής των εισιτηρίων θα αυξήσει τα έσοδα του ΤΑΠΑ από τα 54, 5 εκατομμύρια ευρώ στα 130 εκατομμυρίων ευρώ κατ’ έτος.
Σήμερα 30/07/2015 δεν έχει τοποθετηθεί σε κανέναν αρχαιολογικό χώρο το πολύτιμο εργαλείο αύξησης εσόδων: το πολυαναμενόμενο ηλεκτρονικό εισιτήριο. Οι τεράστιες ουρές των τουριστών κάτω από τον καυτό ήλιο στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης αποδεικνύουν με τον πιο εμφανή τρόπο τις καθυστερήσεις και την μη υλοποίηση του αρχικού σχεδιασμού της κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού με νέες συνεντεύξεις στον τύπο παραδέχεται την αποτυχία δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Ο πρώτος μειοδοτικός διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος, διότι υπήρξε μόνο ένας ενδιαφερόμενος. Παρότι για την ελληνική οικονομία αλλά και την ασφυξία των δημόσιων μουσείων η εφαρμογή του συστήματος θα ήταν μια γερή ένεση εσόδων ειδικά φέτος, δυστυχώς χάθηκε κι αυτό το καλοκαίρι. Χάσαμε χρόνο, έσοδα, αλλά μας έμεινε πάλι η ελπίδα.» Τέλος, μας πληροφορεί πως από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει νέος διαγωνισμός που θα προχωρήσει γρήγορα ενώ επαναλαμβάνει τα προβλήματα που υπάρχουν από τις ελλείψεις προσωπικού στο ΤΑΠΑ που δεν έχει μηχανογραφημένο λογιστήριο και λογιστή.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο Υπουργός:
1. Πόσο έχει προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός του ΤΑΠ που έχει προαναγγελθεί από τις προγραμματικές δηλώσεις; Ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχουν γίνει και έχουν ολοκληρωθεί; Θα προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό και πότε;
2. Τι εμπόδισε την ολοκλήρωση τον σχεδίων και την εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου για το φετινό καλοκαίρι;
3. Ποιο είναι το κόστος της μη εγκατάστασης συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου και σε πόσα υπολογίζονται τα διαφυγόντα κέρδη;
4. Με ποιο ισοδύναμο θα καλυφθούν τα έσοδα που υποσχέθηκε η κυβέρνηση στους δανειστές τώρα που ο στόχος των 130 εκατ. ευρώ φαίνεται ανέφικτος; Ποιος θα πληρώσει τις καθυστερήσεις και το μη σωστό προγραμματισμό του Υπουργείου;
Ο ερωτών Βουλευτής
Νίκος Ορφανός – Β’ Πειραιά
30 Ιουλίου 2015