30 Σεπτεμβρίου, 2016

Παύση δημοσιοποίησης Έκθεσης του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την παύση δημοσιοποίησης της Έκθεσης του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών των Συντάξεων «Ήλιος», κατέθεσαν οι βουλευτές του Ποταμιού, Κατερίνα Μάρκου (Β' Θεσσαλονίκης), Κώστας Μπαργιώτας (Λάρισας) και Ιλχάν Αχμέτ (Ροδόπης).

Οι βουλευτές ρωτούν, πότε θα ξαναρχίσει η μηνιαία δημοσίευση της Έκθεσης και των δεδομένων που αυτή περιείχε, κάτι που όπως τονίζουν αποτελεί αυτονόητη πράξη διαφάνειας, και ζήτησαν να κατατεθούν στη Βουλή στοιχεία σχετικά με το πώς έχουν διαμορφωθεί το διάστημα Αυγούστου 2015 έως και Αύγουστο 2016 (διάστημα κατά το οποίο έχει σταματήσει η δημοσιοποίηση των στοιχείων), η μέση σύνταξη, η κατανομή ηλικίας των συνταξιούχων, τα προνοιακά επιδόματα, το πλήθος των δικαιούχων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ σε συνδυασμό με ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς: τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: Γιατί από τον Ιούλιο 2015 δεν δημοσιεύονται οι Μηνιαίες Εκθέσεις Απεικόνισης Συνταξιοδοτικών Παροχών και Προνοιακών Επιδομάτων της ΗΔΙΚΑ;

Οι Μηνιαίες Εκθέσεις του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών των Συντάξεων «Ήλιος», που ξεκίνησαν να δημοσιεύονται από την ΗΔΙΚΑ στην ιστοσελίδα της τον Ιούνιο του 2013, αποτελούσαν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο πληροφόρησης και κατανόησης της πορείας του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας. Οι εκθέσεις περιείχαν συγκεντρωτικά στοιχεία για τη συνταξιοδοτική δαπάνη ανά κατηγορία σύνταξης και ασφαλισμένων και ανά ταμείο, καθώς και άλλα χρήσιμα στοιχεία όπως το μέσο ύψος των συντάξεων, τον αριθμό και την ηλικία των συνταξιούχων, τη δαπάνη για προνοιακά επιδόματα κ.α..

Οι εν λόγω εκθέσεις σταμάτησαν να δημοσιοποιούνται από τον Ιούλιο του 2015. Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση το Φεβρουάριο του 2016, ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δήλωσε ότι τα στοιχεία που εμφανίζονται στον σύστημα ΗΛΙΟΣ «δίνουν µία πλήρως παραποιηµένη εικόνα της πραγµατικότητας» ενώ αναφέρθηκε και σε «παντελή έλλειψη μεθοδολογίας», λέγοντας ότι «ο ΗΛΙΟΣ δεν έχει καµία µεθοδολογική συνέπεια ούτε προδιαγράφει εξαρχής, όπως κάνουν άλλες εκθέσεις, όπως αυτή της Μεγάλης Βρετανίας, πού στηρίζεται για την ανάλυση δεδοµένων».

Η δημοσίευση της Έκθεσης όχι μόνο αποτελεί αυτονόητη πράξη διαφάνειας, αλλά συμβάλει στο δημόσιο διάλογο, την ενημέρωση του κοινού και την εξαγωγή σημαντικών και κρίσιμων συμπερασμάτων, στη βάση συγκεκριμένων αριθμητικών και στατιστικών δεδομένων.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1. Πότε θα ξαναρχίσει η μηνιαία δημοσίευση της Έκθεσης και των δεδομένων που αυτή περιείχε;

2. Προτίθεστε να αλλάξετε τη μεθοδολογία εκπόνησης της Έκθεσης και, αν ναι, με ποιόν τρόπο;

3. Ποια είναι η μηνιαία συνταξιοδοτική δαπάνη για τους μήνες Αύγουστο 2015 έως Αύγουστο 2016 και πόση η μέση μηνιαία σύνταξη ανά συνταξιούχο;

4. Ποια είναι η μηνιαία δαπάνη προνοιακών επιδομάτων για τους μήνες Αύγουστο 2015 έως Αύγουστο 2016 και πόσο είναι το μέσο προνοιακό επίδομα ανά δικαιούχο;

Και παρακαλείστε να καταθέσετε στη Βουλή στοιχεία σχετικά με:

Τον αριθμό συντάξεων και συνταξιούχων της χώρας, το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις, την ηλικία κατανομής των συνταξιούχων, τη μηνιαία εισροή νέων συνταξιούχων ανά ταμείο, κατηγορία σύνταξης και ηλικία, την κατανομή του πλήθους και του ποσού αναστολών συντάξεων ανά ταμείο και τη γεωγραφική κατανομή των συντάξεων,

Το πλήθος και το μέσο εισόδημα των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, την κατανομή των συνταξιούχων/δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων ανά εύρος καταβαλλόμενου ποσού σύνταξης και κατηγορία σύνταξης, την ηλικιακή κατανομή των δικαιούχων και τη γεωγραφική κατανομή τους για τους μήνες από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι και σήμερα.

Οι ερωτώντες βουλευτές
Ιλχάν Αχμέτ - Ροδόπης
Κατερίνα Μάρκου - Β' Θεσσαλονίκης
Κώστας Μπαργιώτας - Λάρισας

Σχετικά