Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Τριλογία Ελληνικού Πολιτισμού, που πραγματοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Γιώργου Γραμματικάκη.
Η Τριλογία περιελάμβανε σειρά εκδηλώσεων Λόγου και Τέχνης που είχαν μια ιδιαίτερη ελληνική σφραγίδα. Ωστόσο, δεν ήταν η ελληνικότητα το μόνο κοινό στοιχείο των εκδηλώσεων. Ήταν και η συνομιλία με άλλους πολιτισμούς, αλλά και η ανάδειξη της οικουμενικότητας της αρχαιοελληνικής γραμματείας.
Η Τριλογία ολοκληρώθηκε στην εμβληματική αίθουσα Γεχουντί Μενουχίν του Ευρωκοινοβουλίου, που κοσμούσε ήδη η Έκθεση φωτογραφικής Αφίσας «Οδοιπορικό στην Ελλάδα» του διεθνούς φήμης φωτογράφου Γιώργου Δεπόλλα, δίνοντας όλη την εβδομάδα στους επισκέπτες την ευκαιρία να θαυμάσουν το μοναδικό φως και τα έντονα χρώματα του ελληνικού τοπίου. Σε αυτήν την αίθουσα, που ήταν από νωρίς κατάμεστη, η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσίασε την όπερα σκιών «Il ritorno di Karagiozis in Patria», βασισμένη στην όπερα του Claudio Monteverdi «Η Επιστροφή του Οδυσσέα στην Πατρίδα». Ένα θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα συνόδευσε στο τέλος τους δύο αυθεντικούς καραγκιοζοπαίχτες (Ιάσων και Αλέξανδρος Μελισσηνός), τους έξοχους μουσικούς συντελεστές της παράστασης (Ιάσων Ιωάννου, Θεόδωρος Κίτσος, Δημήτρης Τίγκας) και την εξαιρετική υψίφωνο (Έλενα Κρασάκη). Ανάμεσα στο πολυπληθές κοινό υπήρχαν Έλληνες και ξένοι ευρωβουλευτές, στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας, το ΔΣ αλλά και στελέχη της Λυρικής, γνωστοί επιστήμονες και πλήθος κόσμου. Σε μια σύντομη ομιλία του πριν από την παράσταση, ο κ. Γραμματικάκης αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο της Λυρικής Σκηνής τα τελευταία χρόνια, αλλά και στην καθοριστική σημασία του Πολιτισμού για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Την εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Πρόεδρος του Δ.Σ της Λυρικής κ. Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος.
Λίγες ώρες νωρίτερα, σε μια άλλη αίθουσα, ο καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασσικών Σπουδών (Institute of Advanced Study, Princeton), Άγγελος Χανιώτης ερμήνευσε φαινόμενα της σύγχρονης πολιτικής, όπως ο λαϊκισμός, η παγκοσμιοποίηση και η δημαγωγία, με βάση κείμενα και εικόνες από την ελληνική και ελληνιστική αρχαιότητα. Την ομιλία ακολούθησαν παρεμβάσεις και ερωτήσεις προς τον ομιλητή από Έλληνες και ξένους ευρωβουλευτές, από στελέχη του Κοινοβουλίου και της Επιτροπής, αλλά και από νέους ακροατές που είχαν και πάλι πλημμυρίσει την αίθουσα.
Με αφορμή την Τριλογία Ελληνικού Πολιτισμού, ο κ. Γραμματικάκης δήλωσε: «Αυτήν την εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γνώρισε ένα άλλο πρόσωπο της Ελλάδας, πέρα από την οικονομική κρίση και τις διαρκείς αξιολογήσεις. Ζωντανές δυνάμεις πολιτισμού, επιστήμης και παιδείας έδειξαν ένα δρόμο απαραίτητο για την Ελλάδα αλλά και πολύτιμο για την Ευρώπη. Η απήχηση των εκδηλώσεων, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας, λέει πολλά, αλλά και υπονοεί ακόμα περισσότερα».
ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - Ομιλία
Γιώργος Γραμματικάκης
Η εμβληματική αίθουσα Γεχούντι Μενουχίν, που σας υποδέχεται σήμερα, έχει τις τελευταίες ημέρες γεμίσει χρώματα και Ελληνικό φως από τον σπουδαίο φωτογραφικό φακό του Γιώργου Δεπόλλα. Είναι όμως γεγονός ότι η ίδια η Ελλάδα, η πατρίδα μου, ζει τα τελευταία χρόνια στην σκιά μιας πολυδύναμης κρίσης. Η επίκληση του Ελύτη «Της δικαιοσύνης Ήλιε νοητέ, και μυρσίνη εσύ δοξαστική, μη παρακαλώ σας μη, λησμονάτε την χώρα μου» δεν φαίνεται να βρίσκει πάντοτε ευήκοα ώτα. Μοιάζει λοιπόν να είμαστε θεατές μιας τραγωδίας που, ενώ παίζεται σε μια αρχαία σκηνή́, μας αφορά και μας συντρίβει. Ακόμα όμως και σήμερα, ο συγγραφέας της τραγωδίας παραμένει άγνωστος. Να είναι άραγε ο κακός μας εαυτός, οι πολιτικοί που μας εκπροσωπούν ή κάποιες καταχθόνιες, αλλότριες δυνάμεις που μας επιβουλεύονται;
Η απάντηση είναι κρίσιμη. Μεγαλύτερη ωστόσο σημασία έχουν οι διαστάσεις της στο μέλλον. Διότι, πεποίθηση δική μου αλλά και άλλων καλύτερων από εμένα, είναι ότι η Ελλάδα, η πατρίδα μου, αξίζει μια διαφορετική μοίρα, και έχει τις αναγκαίες δυνάμεις για να ξεπεράσει τα σημερινά δεινά της. Αυτό προσπάθησε να αναδείξει - και φαίνεται, ότι το επέτυχε- η Τριλογία του Ελληνικού Πολιτισμού, που ολοκληρώνεται σήμερα.
Αφού, όπως έδειξαν οι σοφοί από παλιά, οι θεμελιώδεις αξίες του Πολιτισμού και της Παιδείας είναι προϋπόθεση για όλα τα άλλα. Την αλήθεια αυτήν, την μεγάλη, φαίνεται να ξεχνά συχνά και η ίδια η Ευρώπη.
Η τριλογία λοιπόν του Ελληνικού Πολιτισμού φθάνει σε λίγο στην αποθέωση της, με μια παράσταση, ειδική για την περίσταση, της Εθνικής Λυρικής μας Σκηνής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην διάρκεια όλων αυτών των χρόνων της Κρίσης, η Τέχνη, στις πολλαπλές εκφάνσεις της, ανθίσταται στην Ελλάδα, δίνει ανάσες και δείχνει δρόμους, δημιουργεί και προβληματίζει. Πρωτοπόρα στην δύσκολη αυτή πορεία υπήρξε η Λυρική Σκηνή, που υπό την καθοδήγηση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Μύρωνα Μιχαηλίδη άνοιξε νέους δρόμους, κατέκτησε το μεγάλο και ιδίως το νεανικό κοινό, ενώ - χάρις στους ταλαντούχους μουσικούς και ερμηνευτές της- έδωσε δείγματα υψηλής καλλιτεχνικής αξίας. Ενώ ο νέος Καλλιτεχνικός διευθυντής της, ο Γιώργος Κουμεντάκης, αλλά και η μεταφορά της Λυρικής στις λαμπρές εγκαταστάσεις που δημιούργησε η γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την συνέχεια αλλά και διεύρυνση της αξιοπρόσεκτης αυτής πορείας.
Αγαπητοί φίλοι,
Τον λόγο έχουν τώρα πια οι σπουδαίοι θεράποντες του ΘΕΑΤΡΟΥ Σκιών, ο Ιάσων και ο γιος του, αλλά και οι λαμπροί μουσικοί της Λυρικής Σκηνής, που θα συνοδεύσουν την επιστροφή του Καραγκιόζη στην πατρίδα. Θα μου επιτρέψετε όμως μια ευχή. Όπως ίσως γνωρίζετε, η αποψινή παράσταση στηρίζεται στην Όπερα η " Επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα" του λαμπρού Ιταλού συνθέτη Κλαούντιο Μοντεβέρντι που, σημειωτέον, εφέτος κλείνουν τα 450 χρόνια από την γέννηση του. Στην πραγματικότητα, όμως, μήτε ο Καραγκιόζης, μήτε ο Οδυσσέας έλειψαν ποτέ από την πατρίδα τους. Τον δρόμο όμως της ξενιτειάς πήραν τα τελευταία χρόνια πολλοί Έλληνες και Ελληνίδες νέοι, που αναζητούν μια καλύτερη τύχη στις χώρες της Ευρώπης ή και του Κόσμου ολόκληρου. Η δική μου λοιπόν ευχή, που θα συμμερισθείτε φαντάζομαι με το χειροκρότημα Σας, είναι οι συνθήκες να αλλάξουν γρήγορα στην χώρα μας. Έτσι, μαζί με τον Οδυσσέα, θα γίνει δυνατή κάποια στιγμή και η επιστροφή των νέων που έφυγαν, για να δώσουν στην πατρίδα μια νέα πνοή με τις σπουδαίες γνώσεις και την άλλη νοοτροπία τους.
Ευχαριστώ πολύ.