20 Φεβρουαρίου, 2016

«Όχι φύκια για μεταξωτές κορδέλες: Μην επενδύετε άλλο στην άκριτη ελπίδα»

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τίτλο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

https://youtu.be/6MruxeThK4U

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κύριε Ξανθέ, είπατε πως η αντιπολίτευση δεν ήθελε να έρθει το νομοσχέδιο και για αυτό το απαξιώνει.

Θα ήταν απάνθρωπο, και όχι απλώς μικροπολιτικό να μην θέλουμε την ανακούφιση της ελληνικής κοινωνίας στο μείζον θέμα της υγείας.

Κάθε άλλο. Απλώς, δεν αποδεχόμαστε τα φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Όχι στη δημιουργία προσδοκιών, δίχως αντίκρισμα. Δεν βλέπετε την κοινωνία όλη στα κάγκελα;

Με οργή πρωτοφανή, αλλά και μαξιμαλιστικά, πέραν των δικαίων, αιτήματα εξαιτίας των προεκλογικών ανεύθυνων και ανεδαφικών σας υποσχέσεων προς όλους. Μην επενδύετε πλέον στην άκριτη ελπίδα… Καταστρέφει εσάς. Καταστρέφει και την χώρα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεκέμβριος 2015. Διατάξεις 8 Υπουργείων. 120 άρθρα. Το νομοσχέδιο αποσύρεται, μετά από απαίτηση των Θεσμών. Φεβρουάριος του 2016. Το νομοσχέδιο επανακατατίθεται. Λείπουν 42 από τα αρχικά άρθρα. Λείπουν; Όχι!

Μερικά από αυτά που αφαιρέθηκαν, εντάχθηκαν σε μεταγενέστερες του νομοσχεδίου, Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).
Στη θέση τους 15 καινούρια. Ξέραμε το πρωί ότι είχαμε 15 Υπουργικές τροπολογίες, τουλάχιστον μέχρι εχθές, και συνεχίζουν να καταφθάνουν καινούριες.

Θα αναφερθούμε σε ορισμένες από αυτές που είναι ιδιαιτέρως σκανδαλώδεις και προβληματικές. Και ξέρετε τη διαφάνεια, η Αριστερά την επιζητούσε, και η Αριστερά πρέπει να την διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού.

Διότι σφραγίδα δωρεάς δεν υπάρχει για κανέναν. Το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα το αποδεικνύουμε κάθε στιγμή. Στο αρχικό νομοσχέδιο δεν υπήρχε καν έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ).

Τώρα φέρνετε. Σχεδόν τα πάντα ακοστολόγητα. Όλα τα παραπάνω χωρίς καμία διαβούλευση. Το νομοσχέδιο τιτλοφορείται «μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις». Ψευδεπίγραφο!

Πώς θα εξασφαλίσετε την επιτάχυνση του όποιου κυβερνητικού έργου, όταν για την εφαρμογή των περισσότερων άρθρων που συζητούμε σήμερα, απαιτούνται Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) και Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ);

Αλλά εκ του αποτελέσματος, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, ο χαοτικός τρόπος νομοθέτησης που προτείνετε, είναι αποτέλεσμα του χαοτικού τρόπου διακυβέρνησής σας.

Και το έργο της χαοτικής διακυβέρνησης, δυστυχώς, το παρακολουθεί και το βιώνει σύσσωμη η ελληνική κοινωνία.

Παράδειγμα; Μόλις πρόσφατο. Το αλαλούμ με τον Μανώλη Σφακιανάκη. Ένα από τα πιο επιτυχημένα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας. Δημοσιοσχεσίτης ναι. Κάνει όμως έργο; Πάλι ναι.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τον Μανώλη Σφακιανάκη στο τιμόνι, όχι μόνο λειτουργούσε υποδειγματικά, αλλά έχει να επιδείξει και σημαντικό έργο, ιδίως σε περιπτώσεις προστασίας ανηλίκων στο χάος του διαδικτύου.

Τον διώξατε ως δημοσιοσχεσίτη, μετά το μετανιώσατε, μετά ζυγίσατε τις συνέπειες για τον κ. Τόσκα, και τελικά τον αναβαθμίσατε;
Και καλά τον κ. Σφακιανάκη… Τον κ. Σταυρόπουλο; Μη δημοσιοσχεσίτης, αλλά με εξαιρετικό έργο, αποδεκτό από όλους. Ως τι τον διώξατε άραγε;

Στο μείζον ζήτημα των αγροτών. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό, οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση γιατί για χρόνια, τώρα, η πολιτεία δεν κάνει τίποτα για να τους βοηθήσει να παράγουν το εισόδημά τους.

Γιατί εισόδημα, δεν είναι βέβαια οι επιδοτήσεις. Η πλειοψηφία αυτή δεν έχει τη φοροδοτική και την εισφοροδοτική ικανότητα να ανταποκριθεί.

Η κυβέρνησή σας, από άγνοια εξομοίωσε ισοπεδωτικά το σύνολο των αγροτών, αδιαφορώντας για την πολύ μεγάλη ανομοιογένεια που χαρακτηρίζει τον κλάδο. Η δημιουργία κινήτρων και αντικινήτρων είναι άγνωστος όρος για την κυβέρνηση.

Όσο για τους αγρότες - γιατί δεν πρέπει να χαϊδεύουμε κανέναν, ειδικά στις μέρες μας - η αντικοινωνική μορφή της κλιμάκωσης του αγώνα τους και το μαξιμαλιστικό των αιτημάτων τους, τους στερεί τις απαραίτητες συμμαχίες και τους απομακρύνει από την πραγματικότητα.
Με τον κοινωνικό αυτοματισμό η μία επαγγελματική ομάδα καταστρέφει την άλλη και όλες μαζί την κοινωνία και την οικονομία. Ο ειλικρινής και απροσχημάτιστος διάλογος αποτελεί εθνική επιταγή.
Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης.

Η οριζόντια αύξηση φόρων, στην οποία επιμένετε, «τσουβαλιάζοντας» και τους αγρότες δεν αυξάνει τα έσοδα.
Θα έπρεπε ήδη να το έχετε καταλάβει.

Με βάση την έκθεση για την εξέλιξη και διακύμανση των φορολογικών εσόδων του 2015, που συνέταξε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, οι προς τα πάνω αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ, που επέφεραν ανατιμήσεις στα περισσότερα είδη διατροφής, στα κόμιστρα των ταξί και σε πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών, οδήγησαν στην αύξηση των εισπράξεων του ΦΠΑ το 2015, μόλις κατά 0,09%.

Ή, διαφορετικά, μόλις κατά 12 εκατ. ευρώ, όταν το σύνολο των εσόδων του ΦΠΑ ανέρχεται στα 13,6 δισ. ευρώ. Και η φοροκαταιγίδα δεν σταματάει εδώ. Ο κ. Σταθάκης επιβεβαίωσε δημοσιεύματα για σχέδιο της κυβέρνησης για έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στο 10%.

Σχέδιο που έρχεται να προστεθεί στην αύξηση του φόρου εισοδήματος ακόμη και στο 60%, το οποίο με τη σειρά του ακολουθεί το σχέδιο για 40% ασφαλιστικές εισφορές σε όλους. Οι εναπομείνασες επιχειρήσεις καταρρέουν, και όποιος μπορεί φεύγει για το εξωτερικό.

Αυτές είναι οι λύσεις; Κι όλα αυτά, για να μην αλλάξετε τίποτα σε ένα σπάταλο και αναποτελεσματικό κράτος.

Όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημά μας, όπως και ολόκληρης της Ευρώπης είναι το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Χαιρετίζουμε το ότι φαίνεται πως τώρα αντιλαμβάνεστε, πώς δουλεύει η Ευρώπη. Το ότι πρέπει να αξιοποιούμε τις αντιθέσεις, μεταξύ των εταίρων και να διασφαλίζουμε ισχυρές συμμαχίες.

Ελπίζω πως τώρα αντιλαμβάνεστε, κι ας μην το ομολογείτε τη ζημιά που κάνατε με τις ανοησίες, περί εθνικών εχθρών και των γερμανοτσολιάδων υπηρετών τους, που δίχασαν την κοινωνία. Μέρκελ και Γκάμπριελ, Γερμανοί και οι δύο, στέκονται χτες και σήμερα δίπλα μας.

Στο συζητούμενο νομοσχέδιο τώρα. Στα άρθρα 14 και 15 η υποκρισία περισσεύει.

Γιατί, παρότι υπάρχει θεσμοθετημένο νομικό πλαίσιο (ν.3448/2006, όπως συμπληρώθηκε από το ν. 4277/2014), το οποίο επιτρέπει στους Δήμους να κατασκευάζουν αποτεφρωτήρια, εσείς παραπέμπετε το όλο ζήτημα στον ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής-Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αττικής), ταυτιζόμενοι με τους φανατικούς θρησκόληπτους, που αντιμετωπίζουν την σωρό των ατόμων που επιλέγουν να αποτεφρωθούν, ως σκουπίδι.

Φαντάζεστε τους ζηλωτές ιερείς από άμβωνος να κατηγορούν τους οικείους των νεκρών ότι απαλλάσσονται από αυτούς, ως απορρίμματα;
Κανένας σεβασμός στο νεκρό; Αυτά πρεσβεύει η Αριστερά, που από παλιά συνυπηρετήσαμε;

Τότε που καταθέταμε μαζί τροπολογίες στην «άγρια» και «νέο-ορθόδοξη» δεκαετία του 1990, με κάποιους από εσάς.

Το αρ. 33, που αποτελεί και την ναυαρχίδα του νομοσχεδίου, αποτελεί θρίαμβο ενός ιδιότυπου ανορθολογικού βολονταρισμού.

Ορθώς επί της αρχής, θεσμοθετείτε την ελεύθερη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη όλων των ανασφάλιστων συμπεριλαμβανομένων και των προσφύγων.

Ποιος μπορεί να πει όχι; Ποια κοινωνία δεν το ονειρεύεται; Είναι όμως εφικτό δεδομένου ότι το σύνολο των ανασφάλιστων στη χώρα αγγίζει τα 2,5 -3 εκ., ενώ παράλληλα έχουμε αθρόα είσοδο προσφύγων από τα θαλάσσια σύνορα σε καθημερινή βάση; Το έχετε πραγματικά κοστολογήσει;

Γιατί τα 100 εκ. που αναφέρει η έκθεση του ΓΛΚ, βάσει στοιχείων του Υπουργείου Υγείας δεν φτάνουν ούτε για ασπιρίνες, όταν μιλάμε για τόσο κόσμο.

Αν δεν διασφαλίσετε την μη πρόσβαση των δυνάμενων να ασφαλιστούν, δημιουργείτε χειρότερα αντικίνητρα ασφάλισης. Υποσκάπτετε θανάσιμα το ασφαλιστικό, δημιουργείτε τεράστια τρύπα στον προϋπολογισμό. Πώς θα καλυφθεί το τεράστιο κόστος του ΕΟΠΥ, ο οποίος ήδη παραπαίει;

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης.

Νομοθετείτε για τις εντυπώσεις. Στο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται 49 δράσεις, για την εφαρμογή των οποίων απαιτείται δαπάνη. Μόνο 8 από αυτές είναι κοστολογημένες. Το κόστος εφαρμογής αυτών των 8 δράσεων 112.779.000 ευρώ. Ποιο το κόστος για τις υπόλοιπες 41;

Πώς θα τις εφαρμόσετε;

Να σας απαντήσω εγώ.

Τα όσα σήμερα νομοθετείτε δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ.
«Πουλάνε», όμως, στο κομματικό σας ακροατήριο, και όταν δεν θα μπορέσετε να τα εφαρμόσετε, θα τα ρίξετε πάλι όλα στους «κακούς», εταίρους και λοιπούς.

Συνηθισμένη και αγαπημένη σας πρακτική.

Η κοινωνία όμως δεν έχει άλλες αντοχές.

Όσα μπαλώματα κι αν κάνετε, αυτά, δεν συνιστούν μεταρρυθμίσεις.
Μη ξεχνάτε εξάλλου, πως τα μπαλώματα, εύκολα, ξηλώνονται, αντίθετα οι μεταρρυθμίσεις είναι οι μόνες που μπορούν να εξασφαλίσουν ένα μέλλον για τη χώρα.

Ευχαριστώ.