16 Οκτωβρίου, 2015

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τα ΜΑΤ του πολιτικού συστήματος»

Επί των άρθρων ομιλία του Χάρη Θεοχάρη στην ολομέλεια στο πλαίσιο της συζήτησης του Σχεδίου Νόμου «Μέτρα για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων»

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ομιλίας εδώ:

Άκουσα με προσοχή τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ τον κύριο Παπαδόπουλο και μας είπε πάλι τα ίδια πράγματα για το ρίξιμο της Κυβέρνησης. Τον φόβο αυτό για την αριστερή παρένθεση. Μην ανησυχείτε κερδίσατε μόλις τώρα το Σεπτέμβρη. Μόλις τώρα έγιναν οι εκλογές για ποιο λόγο, τόσο πολύ ο φόβος για την αριστερή παρένθεση; Κυβερνήστε! Αυτό σας λέμε. Δεν είστε αριστερή παρένθεση. Κοντεύετε να γίνεται βέβαια νεοφιλελεύθερο θαυμαστικό με αυτά που ψηφίζετε. Αυτό θα είστε. Ντρέπονται αρκετοί φιλελεύθεροι της χώρας, που δεν κατάφεραν αυτά που σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα καταφέρνετε εσείς. Αυτό είναι αλήθεια. Αριστερή παρένθεση λοιπό δεν είστε. Μην ανησυχείτε.
Μπορείτε να κάνετε βέβαια τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και προς τη νεοφιλελεύθερη πτέρυγα.

Γιατί στην πραγματικότητα περνάτε τα μέτρα που δεν μπόρεσε να περάσει κανένας. Διότι είστε τα ΜΑΤ του πολιτικού συστήματος. Δεν τολμάει να σας κουνηθεί κανένας. Περνάνε τα μέτρα, άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές κτλ. Για όλα όσα όταν επιχειρούσαν να γίνουν, έσπαζαν τα μάρμαρα στο Σύνταγμα όσο ήσασταν αντιπολίτευση, τώρα εσείς θα τα περάσετε μια χαρά. Αυτός ενδεχομένως να είναι ο ιστορικός σας ρόλος και για αυτό ο ελληνικός λαός σας εξέλεξε.

Αλλά επίσης μας μιλάτε και για ψεύτικα διλήμματα. Κυβέρνηση, μας είπε ο κ. Παπαδόπουλος, με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, ή Κυβέρνηση από τα παλιά. Ίσως κάποιος πρέπει να σας πει ένα μυστικό. Η Κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ είναι μια Κυβέρνηση από τα παλιά. Δεν υπάρχει διαφορά. Κάνατε βέβαια το αδιανόητο να ψηφίσετε τάχα μου με ψευτο-παλικαρισμούς μέτρα τον Ιούλιο, υπέρ των φτωχών, των αδυνάμων, των συνταξιούχων, ώστε να τα κρατήσετε 3-4 μήνες. Ίσα – ίσα να περάσει και ένας μήνας από τις εκλογές και να τα αποσύρετε τώρα. Αυτό είναι ενδεχομένως το μόνο επίτευγμα.

Ας μιλήσουμε λίγο για το ασφαλιστικό. Για να καταλάβουμε τι ψέμματα και τι κοροϊδία έχει πει και έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στον ελληνικό λαό. Διάλεξε ο κ. Κατρούγκαλος μια επιτροπή σοφών, η οποία έβγαλε ένα πόρισμα. Ίσως θα πρέπει να προσέχετε ποιους σοφούς βάζετε σε αυτές τις επιτροπές. Έβγαλε 31 σελίδες πόρισμα και μάλιστα στο παράρτημα ακολουθεί και τη δική μας πρόταση για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού για τη μετακίνηση σε ένα Μπεβεριτζιανό σύστημα (Beveridge Report). Βγάζει λοιπόν ένα πόρισμα η επιτροπή σοφών και ξέχασε το PSI. Είπε όλα τα αίτια για την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος και δεν βρήκε να πει μια λέξη μια το PSI, το οποίο εσείς περιφέρετε ως την αιτία καταστροφής του ασφαλιστικού συστήματος. Το μόνο που χρειάζεστε αυτό το πόρισμα είναι να το διαβάσετε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ και να το διαβάσει και ο ελληνικός λαός για να καταλάβει τι ψέμματα λέτε. Μας λέγατε ότι το PSI κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία και εκεί δεν βρήκαν να πουν δύο λέξεις για αυτήν την αυταπόδεικτη αλήθεια, την οποία περιφέρετε τόσο καιρό. Ή διαλέξτε την επιτροπή σοφών καλύτερα την επόμενη φορά να μην σας εκθέτει, ή ελέγξτε τους. Πείτε τους τι να γράψουν επιτέλους, γιατί δεν θα είναι τόσο σοφοί.

Να μιλήσουμε και για τη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό των ασφαλιστικών ταμείων που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο.

Φέρνετε αυτά τα μέτρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και μας λέτε ότι δεν σας αρέσουν. Ο κ. Φάμελλος όμως πριν από τρεις μέρες είπε ότι σύμφωνα με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα μέτρα δεν είναι σκληρά. Ελληνικέ λαέ τα μέτρα που σου φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την κοινοβουλευτική του ομάδα δεν είναι σκληρά! Είναι τα μέτρα που χρειάζεσαι. Πείτε το λοιπόν, γιατί δεν το λέτε στον ελληνικό λαό; Γυρίστε και πείτε το. Ότι δεν πιστεύετε ότι αυτά τα μέτρα είναι σκληρά. Και να σας πω και εγώ: συμφωνώ. Αυτά τα μετρά δεν είναι σκληρά, γιατί τα μέτρα που θα φέρετε στα επόμενα νομοσχέδια θα είναι τόσο σκληρά που αυτά τα μέτρα θα είναι βούτυρο. Βούτυρο θα είναι το κόψιμο όλων αυτών των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και όλες οι αλλαγές που φέρνετε.

Φέρνετε λοιπόν αυτά τα μέτρα τώρα. Θα μας φέρετε σε λίγο τα επόμενα μέτρα που είναι γραμμένα μέσα στο μνημόνιο, τα δεύτερα προαπαιτούμενα και ότι άλλο χρειαστεί, τα οποία είναι γνωστά γιατί είναι γραμμένα μέσα στο μνημόνιο.

Αλλά προσέξτε κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι: Ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει ότι θα φέρετε και άλλα μέτρα, άγνωστα ως τώρα. Θα πρέπει να τα φέρετε ενδεχομένως με τον Προϋπολογισμό του 2016, σίγουρα με το Μεσοπρόθεσμο που είναι προϋπολογισμοί τριών ετών.

Οπότε μας περιμένουν και επόμενα μέτρα επειδή για παράδειγμα καταρρέουν τα έσοδα. Καταρρέουν κατά 5 δις: βγήκε χθες η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών. Μίλησα εγώ προχθές για τα 3,4 δις μειωμένα έσοδα των προηγούμενων μηνών, και χθες βγήκε ο επόμενος μήνας και είναι άλλο πάνω από μισό δις κατάρρευση- συνολικά φτάνουμε στα 5 δις. Και είναι πάνω στους νέους αναθεωρημένους στόχους του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού, όχι με τους στόχους του προϋπολογισμού της προ-προηγούμενη κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Με τους νέους αναθεωρημένους στόχους είσαστε πίσω τόσο. Θα φέρετε λοιπόν νέα μέτρα γιατί δεν έχετε καμία διαχειριστική ικανότητα. Δεν θα μπορούσατε να περάσετε οποιεσδήποτε εξετάσεις κυβερνησιμότητας. Αλλά φέρνετε και εδώ με αυτό το νομοσχέδιο, το «μη σκληρό» πρωτόγνωρα πράγματα. Άρθρα που δημιουργούν ανισότητες- μίλησα για τις διαφορές ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ, άρθρα που τσεκουρώνουν δικαιώματα, άρθρα που ευνοούν τη φοροδιαφυγή, και για να μη λέει και ο κ. Υπουργός ότι δε φέρνουμε προτάσεις:

Στο ΦΠΑ που σας είπα ότι κάνετε λάθος με τις αποδείξεις, προτείνουμε κάτι άλλο: Βάλτε ένα αυτοτελές πρόστιμο μικρό, 50 € ή 100 € ανά απόδειξη, με ένα όριο πάλι σχετικά μικρό 100-1500-2000€. Αυτό σημαίνει ότι ο ελεγκτής θα μπορεί πολύ γρήγορα να κάνει τη δουλειά του. Τώρα πρέπει να μπει ο ελεγκτής, να δει ότι σε αυτό το τραπέζι δεν κόπηκαν οι αποδείξεις, να δει τι έχει το τραπέζι, να ελέγξει και να σκεφτεί μήπως τα δύο μπουκάλια μπύρας έχουν φύγει, βλέπει τώρα ότι είναι δύο αλλά ήταν τέσσερα, να πάρει τον κατάλογο, να δει τις τιμές να τις αθροίσει, για να βγάλει το νέο πρόστιμο που είναι 50% επί του ΦΠΑ που λείπει. Θα πιάσουμε τη φοροδιαφυγή αν μπαίνει μέσα σε ένα κατάστημα, τελειώνει σε 20 λεπτά και φεύγει και πάει στο επόμενο. Έτσι θα μπαίνει σε περισσότερα καταστήματα και θα ελέγξει πιο αποδοτικά θα κάνει τη δουλειά του. Να μπει να πει λείπουν 5 αποδείξεις 5*50=250€, το υπογράφει. Κάνει και μια εκτίμηση του ύψους της φοροδιαφυγής, πολύ γρήγορη, ώστε να περαστεί στο πληροφοριακό σύστημα στην ανάλυση κινδύνου και έτσι την επόμενη ημέρα ή τον επόμενο κύκλο του ελέγχου να συνυπολογιστεί με τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και να έρθει ο έλεγχος. Προτείνουμε λοιπόν, εκεί πέρα να κάνετε κάτι διαφορετικό, κάτι που θα είναι πραγματικά αποτελεσματικό.

Προτείνουμε για τις παραγραφές: Δώστε κάποια μεταβατική διάταξη, έστω η δουλειά που έχει γίνει μέχρι τώρα ή που είναι στα δικαστήρια να μην πέσει λόγω παραγραφής. Δώστε συγκεκριμένη λύση.

Για την υπερτιμολόγηση: Προσέξτε: Αυτός που φουσκώνει το τιμολόγιο είναι αυτός που το βάζει ως έξοδο. Αυτός πρέπει να τιμωρείται. Αυτός που μειώνει το τιμολόγιο είναι αυτός που το βάζει ως έσοδο. Αυτός πάλι πρέπει να τιμωρείται. Και τα δύο είναι αδικήματα, αλλά από τη διαφορετική πλευρά του τραπεζιού. Κρατήστε τα ως αδικήματα και εστιάστε εκεί ακριβώς που θα έχει κάποιος το όφελος. Και δεν είναι μόνο φορολογικά τα οφέλη. Υπερτιμολόγηση χρησιμοποιείται κατά κόρον και στα ευρωπαϊκά κονδύλια και στο ΕΣΠΑ. Μπορεί δηλαδή και για μη φορολογικούς λόγους κάποιος να θελήσει να υπερτιμολογήσει.

Υπάρχουν άρθρα που παίρνουν πίσω και εξαφανίζουν ότι κάνατε ως τώρα. Πραγματικά νιώθω μεγάλη δυσκολία να εισηγηθώ στην κοινοβουλευτική ομάδα τι θα ψηφίσουμε. Πολύ λίγα, γιατί πραγματικά τα άρθρα περί φοροδιαφυγής βοηθάνε τόσο πολύ που χρωματίζουν ολόκληρο το νομοσχέδιο. Θα προσπαθήσουμε όμως να ψηφίσουμε άρθρα που πράγματι κάνουν κάποιες μεταρρυθμίσεις. Έχουμε για τον οίνο, έχουμε δηλ τα 18-20, έχουμε το αρ 9 θα επιφυλαχτούμε και για τα άρθρα 10-12, τα άρθρα για το δημόσιο λογιστικό- δεν είμαι σίγουρος, θα το συζητήσουμε στην κοινοβουλευτική ομάδα, γιατί δεν είδαμε και καμία νομοτεχνική βελτίωση, μας υποσχέθηκε ο Υπουργός και τελικά έβαλε χθες το βράδυ μια σειρά διόρθωση που δεν μοιάζει να αλλάζει και τη φιλοσοφία του άρθρου περί δημοσίου λογιστικού.

Συνεπώς, αυτά τα άρθρα θα ψηφίσουμε το βράδυ και τα υπόλοιπα άρθρα για εμάς δεν μπορούν να ψηφιστούν με τίποτα.

Χάρης Θεοχάρης - Β' Αθήνας