16 Οκτωβρίου, 2015

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρει ακέραια την ευθύνη υλοποίησης των κάκιστων ρυθμίσεων που συμφώνησαν»

Την «πλήρη διαστρέβλωση με απίστευτη υποκρισία και λαϊκισμό» της Κυβέρνησης αφορούσε η τοποθέτηση του Βουλευτή Αχαΐας του Ποταμιού, Ιάσονα Φωτήλα, στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την πρώτη σειρά των προαπαιτούμενων του 3ου μνημονίου.

Ο κ. Φωτήλας επεσήμανε κάποιες από τις διαστρεβλώσεις της Κυβέρνησης:

  • Οι προεκλογικές αυξήσεις των συντάξεων των «περήφανων γηρατειών» μετατράπηκαν σε περαιτέρω μείωση.
  • Τα προεκλογικά ταξίματα στους αγρότες σήμαιναν επιπλέον φορολόγηση.
  • Την πάταξη της φοροδιαφυγής την εξήγησαν με χάρισμα χρεών, προστίμων και προσαυξήσεων από μεγάλες εταιρείες προς την τοπική αυτοδιοίκηση και αμνηστία των of shore εταιρειών για μέχρι 100.000 φόρο.
  • Η νεανική ανεργία και η φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό αντιμετωπίστηκε με πιο σκληρά μέτρα εναντίον τους.
  • Η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά δεν τέθηκε ποτέ ως ζήτημα.
  • Η αύξηση ΦΠΑ στο 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση παραμένει.
  • Τα εισιτήρια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αυξάνονται κατά 8%.
  • Οι ιδιωτικοποιήσεις από τη μια ψηφίζονται από βουλευτές της Κυβέρνησης και από την άλλοι οι ίδιοι διαδηλώνουν κατά του νόμου.
  • Η απαλλαγή της πρώτης κατοικίας από ΕΝΦΙΑ σήμαινε διεύρυνση με χρέωση ακόμη και στα διατηρητέα κτίρια.
  • Η διεύρυνση των 100 δόσεων εξυπηρέτησε μόνο τους μεγαλoοφειλέτες, αφού τώρα περιορίζονται οι δικαιούχοι.

Καταλήγοντας ο Βουλευτής Αχαΐας τόνισε ότι το Ποτάμι ψήφισε το καλοκαίρι υποχρεωτικά τη συμφωνία μετά το δίλημμα του πρωθυπουργού «είτε ψήφιση του μνημονίου είτε έξοδος από την Ευρώπη». Εάν η συμφωνία είχε ολοκληρωθεί νωρίτερα, όπως το Ποτάμι επεσήμαινε, θα είχε καλύτερους όρους. Πλέον οι ρυθμίσεις που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συμφώνησε είναι κάκιστες και φέρει ακέραια την ευθύνη υλοποίησής τους.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης:

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

O μεγάλος ιστορικός της αρχαιότητας Θουκυδίδης στο μνημειώδες έργο του για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, αφιέρωσε ειδικό κεφάλαιο για τις θλιβερές συνέπειες του εμφύλιου πολέμου, την «Παθολογία του πολέμου», όπως ονομάστηκε, και πιο συγκεκριμένα στην διαστρέβλωση των όρων που συντελείται σε καιρούς κρίσης.

Η Ελλάδα των τελευταίων πέντε ετών προσφέρει πάμπολλα παραδείγματα της αλλαγής του νοήματος των όρων μεταξύ των αντιμαχόμενων κομμάτων και κυβερνήσεων. Επί δική σας κυβέρνησης, όμως, των τελευταίων περίπου 10 μηνών και της σημερινής αναπαλαιωμένης της εκδοχής, οι λέξεις όχι μόνο έχουν αλλάξει νόημα, αλλά το έχουν χάσει εντελώς.

Πρόκειται μάλιστα για την πλήρη διαστρέβλωση με απίστευτη υποκρισία και λαϊκισμό και σε αυτό το νομοσχέδιο για την πρώτη σειρά των προαπαιτούμενων του 3ου μνημονίου, αλλά και σε αυτά που θα φέρετε σε λίγο καιρό.

Εξηγώ όσο μπορώ πιο συνοπτικά τις διαστρεβλώσεις:

Μιλούσατε για τα «περήφανα γηρατειά» και κάνατε «σημαία» την αύξηση μισθών και συντάξεων, εννοούσατε, όμως, όπως φαίνεται, την περαιτέρω μείωσή τους. Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες πήρατε πίσω την χορήγηση συντάξεων στους ανασφάλιστους χαμηλοσυνταξιούχους και αργότερα ήρθαν και θα ακολουθήσουν νέες, οριζόντιες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Μιλούσατε για αξιοπρέπεια στους αγρότες ψηφοθηρώντας ασύστολα προεκλογικά, τάζοντας και φέρνοντας διατάξεις μόλις προ λίγων μηνών για αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ και μείωση της φορολόγησής τους, τώρα όχι μόνο τα παίρνετε πίσω, αλλά θα τους φορολογήσετε επιπλέον.

Μιλάτε για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Τι συμβαίνει στην πράξη; Πέρα από μερικές σωστές ρυθμίσεις με το άρθρο 13, χαρίζετε χρέη, πρόστιμα και προσαυξήσεις από μεγάλες εταιρείες προς την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ αμνηστεύετε τις off shore εταιρίες για μέχρι 100.000 φόρο!

Για το ηθικό πλεονέκτημα που μας λέγατε επί χρόνια, οι αποκαλύψεις για την παράλειψη δήλωσης στοιχείων του πόθεν έσχες από υπουργούς σας είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο στην πραγματικότητα πολιτεύεστε.

Χύνετε κροκοδείλια δάκρυα, όταν μιλάτε για την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας και της φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό (brain drain). Στην πράξη καταργείτε τη δυνατότητα που μόλις πριν από λίγους μήνες δόθηκε σε νέους ασφαλισμένους του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), σε νέους δηλαδή δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς να υπαχθούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία/κλάση, πληρώνοντας μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, ενέργεια που βάσει και των στοιχείων που έχουμε υπόψη μας, βελτίωσε σημαντικά την εισπραξιμότητα των οφειλών και την απασχόληση γενικότερα.

Είναι τυχαίο πια ότι χώρα μας κατατάσσεται στην πρώτη πια θέση των άνεργων πτυχιούχων ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ με ποσοστό 20%;

Για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, προεκλογικά έταζε ο κ. Καμμένος στους πολίτες ότι δεν θα επιβληθεί και πως έχουν βρεθεί «ανώδυνα ισοδύναμα». Σήμερα, αποδεικνύεται ότι και στα μικρά θα υπάρξει κατάργηση του μειωμένου συντελεστή. Ανάλογα συμβαίνουν και στην ιδιωτική εκπαίδευση με την αύξηση του ΦΠΑ στο 23%.

Όσον αφορά τα εισιτήρια στα Μαζικά Μέσα Μεταφοράς, αφού σπαταλήσατε εκατομμύρια για δωρεάν μετακινήσεις την περίοδο πριν το δημοψήφισμα, ώστε να καλοπιάσετε τους πολίτες, τώρα φέρνετε νέες αυξήσεις, περίπου 8%, με επιπλέον χρέωση, όπως φαίνεται και για τις κάρτες απεριόριστων διαδρομών. Αλήθεια, πόσο κοστίσανε στους Έλληνες πολίτες οι τζάμπα μετακινήσεις «αξιοπρέπειας», θα μας πει ο κ. Σπίρτζης;

Και βέβαια, στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, συνοψίζεται η απόλυτη διαστρέβλωση, στα όρια της παράνοιας, των εννοιών. Ψηφίζετε ιδιωτικοποιήσεις, υπουργοί σας εύχονται να μην προχωρήσουν, ενώ βουλευτές σας, ακόμα και εχθές, συμμετείχαν σε διαδηλώσεις εναντίον τους! Κανένα σχέδιο, καμία σοβαρότητα. Έχω μπροστά μου και το καταθέτω στα πρακτικά της Βουλής το δελτίο τύπου του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων (μεγαλοστέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ) που εχθές, μόλις εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο απευθύνεται στους επενδυτές σχεδόν ως persona non grata! Η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας δε (επίσης μέλος του ΣΥΡΙΖΑ), απευθύνει κάλεσμα μέσω facebook (!!!) στον Κερκυραϊκό λαό, που ζει από τον τουρισμό, να αντιδράσει στην επένδυση, προκειμένου να μη θιγούν οι συντεχνίες.

Μιλούσατε επίσης για απαλλαγή της πρώτης κατοικίας από ΕΝΦΙΑ, τώρα διευρύνετε τους υπόχρεους στον ΕΝΦΙΑ, χρεώνοντας ακόμα και τα διατηρητέα κτίρια! Απαλλάσσετε το Άγιο Όρος από απόδοση ΕΝΦΙΑ σε κτίρια που κατέχει στη Θεσσαλονίκη! Γιατί όχι άραγε στο σύνολο της Εκκλησίας, τώρα που τους εξαιρέσατε και από τα capital controls;

Μιλούσατε για διεύρυνση των 100 δόσεων και χαρίσατε ουσιαστικά σε μεγαλοοφειλέτες άνω του 1 εκατομμυρίου χρέη (γνωρίζουμε όλοι ποιοι από αυτούς ωφελήθηκαν και όση λάσπη κι αν ρίχνετε ενάντια στο Ποτάμι, δεν μας ακουμπά) τώρα φέρνετε ρυθμίσεις για περιορισμό των δικαιούχων.

Μας μιλάτε για δήθεν ρωγμές στην Ευρώπη, όταν ακριβώς επειδή βλέπουν τα χάλια σας στην Ελλάδα, το μόνο που δεν θέλουν να ψηφίσουν στην Ευρώπη είναι κόμματα σαν τα δικά σας. Δείτε τα αποτελέσματα στην Πορτογαλία με την νίκη της κεντροδεξιάς.

Τα μέτρα, όμως, είναι σκληρά φοροεισπρακτικά και όσο αν προσπαθείτε να αλλάξετε τις λέξεις και το νόημά τους, δεν επιδέχονται βελτιώσεις.

Αρνείστε και κάθε πρόταση από το Ποτάμι. Σας είχαμε έγκαιρα προτείνει τις μεγάλες πολιτικές πλειοψηφίες ως αντίδοτο σε μία δύσκολη συμφωνία, ώστε από κοινού με πολλά κόμματα και κοστολογημένα να προταθούν εναλλακτικά μέτρα που σας πρότεινε ο επικεφαλής μας στις προγραμματικές δηλώσεις του κ.Τσίπρα. Αρνείστε να αντιμετωπίσετε το πελατειακό κράτος και ρίχνεται και εσείς τα βάρη στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών.

Δεν μπορούμε, όμως, να συνεχίσουμε έτσι. Δεν θα πάτε μακριά κοροϊδεύοντας τον κόσμο, μέσα σε πολύ λίγο καιρό θα βιώσετε την απαξίωση με την δυσφορία να εκδηλώνεται ήδη στην κοινοβουλευτική σας ομάδα και τον παραπληρωματικό σας σύμμαχο. Ο ψεύτης και ο κλέφτης, λέει ο λαός, τον πρώτο χρόνο χαίρονται.

Μας υπενθυμίζετε ότι η ψήφιση του 3ου μνημονίου έγινε απ’ όλα τα κόμματα, από εμάς συμπεριλαμβανομένου.

Απαντάμε: Ψηφίσαμε τη συμφωνία το καλοκαίρι υποχρεωτικά, γιατί το δίλημμα είχε τεθεί από τον ίδιο το πρωθυπουργό μετά την τραγική διαπραγμάτευση που δήθεν έκανε το προηγούμενο επτάμηνο: είτε ψήφιση του μνημονίου, είτε έξοδος από την Ευρώπη. Και ας σταματήσετε επιτέλους να λέτε για το Ποτάμι ότι προέτρεπε σε συμφωνία με κάθε τρόπο. Εμείς είπαμε αυτό που παραδέχτηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξΉ του. Ότι, δηλαδή, εάν γινόταν πιο σύντομα η συμφωνία, ναι από τον Μάρτιο έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί κύριες και κύριοι βουλευτές, και καλύτερους όρους θα είχαμε πετύχει, αποφεύγοντας την υπέρμετρη φορολόγηση των πολιτών και τις τράπεζες θα είχαμε σώσει, χωρίς να χρειαζόμαστε επιπλέον δισεκατομμύρια για ανακεφαλαίωσή τους.

Σε αυτό, όμως, το κείμενο εμείς δεν μπορούμε να συμπράξουμε. Έχετε ακέραια την ευθύνη υλοποίησής του με τις κάκιστες ρυθμίσεις που συμφωνήσατε. Εμείς το καταψηφίζουμε επί της αρχής.

Ιάσονας Φωτήλας - Αχαΐας