10 Οκτωβρίου, 2018

Ο ρόλος του δασκάλου στον 21ο αιώνα στις προτεραιότητες της επιτροπής για την Εκπαίδευση, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης

Κατά τη διάρκεια του Δ’ μέρους της Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο ο Γιώργος Μαυρωτάς προέδρευσε στη συνεδρίαση της Υπο-επιτροπής για την Εκπαίδευση, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό όπου συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της επιτροπής για το επόμενο διάστημα.

Σε σχέση με την εκπαίδευση κρίθηκε ότι είναι προτεραιότητα η επανεξέταση του ρόλου του δασκάλου τον 21ο αιώνα και πώς μπορεί να παίξει καλύτερα τον ρόλο του στις νέες κοινωνικές και τεχνολογικές συνθήκες, εν μέσω μάλιστα εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων που γίνονται σε όλη την Ευρώπη. Η παρακολούθηση της διαδικασίας της Μπολόνια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι επίσης μια δραστηριότητα που βρίσκεται στο επίκεντρο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σε σχέση με τη Νεολαία προτεραιότητα θα αποτελέσει ο ρόλος των νέων μέσω των οργανώσεων νεολαίας στην εμβάθυνση της δημοκρατίας και στη συμπερίληψή τους στις διαδικασίες λήψης απόφασης.

Τέλος για τον αθλητισμό θα συνεχισθούν οι πολύ σημαντικές προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει και έχουν να κάνουν με την ακεραιότητα και τη χρηστή διακυβέρνηση στον αθλητισμό (υπήρξε για το συγκεκριμένο θέμα και σχετική ανταλλαγή απόψεων με το Συμβούλιο Υπουργών), την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της απάτης ειδικά, σε σχέση με τον παράνομο στοιχηματισμό καθώς και τη σύνδεση των αθλητικών γεγονότων με την πολιτιστική κληρονομιά.

Σχετικές εκθέσεις στα παραπάνω θέματα έχουν ήδη αρχίσει να ετοιμάζονται από μέλη της ή πρόκειται να ετοιμαστούν από μέλη της επιτροπής πριν καταλήξουν στην ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

*Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής Αττικής και Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου του «Ποταμιού».