9 Δεκεμβρίου, 2015

Το "Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Σχολικού Εκφοβισμού" και το "Χαμόγελο του Παιδιού" στο ΕΚ

Το 2ο Διεθνές Συνέδριο “Θέτοντας τον Σχολικό Εκφοβισμό ως Προτεραιότητα στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα” φιλοξένησε σήμερα Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος. Το Συνέδριο διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (EAN), συντονιστής του οποίου είναι το Χαμόγελο του Παιδιού.

Στο συνέδριο συμμετείχαν φορείς και οργανισμοί του Δικτύου ΕΑΝ, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ακαδημαϊκοί και μέλη οργανισμών της κοινωνίας των πολιτών στο πεδίο της παιδικής προστασίας και των δικαιωμάτων του παιδιού από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δημ. Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του ΕΚ.

Στόχος του Συνεδρίου ήταν να αναδειχτούν οι πολλαπλές διαστάσεις του σχολικού εκφοβισμού, οι καλές πρακτικές ενδυνάμωσης των παιδιών και να σταλεί το μήνυμα της ανάγκης μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής κατά του σχολικού εκφοβισμού. Στη διάρκεια του συνεδρίου συζητήθηκαν μια σειρά από θεματικές, όπως είναι ο εκφοβισμός ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες, ο ομοφοβικός εκφοβισμός, ο εκφοβισμός στο διαδίκτυο. Μια ημέρα πριν, στις 8 Δεκεμβρίου προηγήθηκαν οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου ΕΑΝ στο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Με την έναρξη της τρέχουσας κοινοβουλευτικής θητείας ζήτησα από την Κομισιόν τη θεσμοθέτηση Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, ως μια συμβολική ημέρα αυτού του αγώνα, που θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού, στην κινητοποίηση της κοινωνίας πολιτών και των εμπλεκόμενων αρχών, στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και στην ανάπτυξη συγκεκριμένων ευρωπαϊκών δράσεων. Δυστυχώς, η Επιτροπή απάντησε αρνητικά, θεωρώντας ότι οι υφιστάμενες ευρωπαϊκές και διεθνείς ημέρες αποτελούν ήδη κατάλληλη πλατφόρμα για τις εν λόγω δραστηριότητες.

Δεδομένων των όλο και μεγαλύτερων διαστάσεων που λαμβάνει ο σχολικός εκφοβισμούς, όπως καταδεικνύουν τα περιστατικά αυτοκτονιών παιδιών θυμάτων εκφοβισμού στην Ευρώπη, πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο εκφοβισμός συνιστά έναν από τους κινδύνους που θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερης επισήμανσης. Σήμερα είμαστε εδώ για να δώσουμε συνέχεια στη δυναμική και τον αγώνα που κάνει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, υπό το συντονισμό του Χαμόγελου του Παιδιού και του Κώστα Γιαννόπουλου. Όπως αναγνώρισαν και τα υπόλοιπα μέλη του ΕΑΝ από 14 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Χαμόγελο του Παιδιού συμπληρώνει 20 χρόνια δράσεων στο τομέα της προάσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών, χάρις των οποίων πάνω από 1.000.000 παιδιά και οι οικογένειές τους έχουν επωφεληθεί. Και πίσω από κάθε μία δράση ακούγεται το ευτυχισμένο γέλιο ενός παιδιού με μεγάλη καρδιά, του Ανδρέα, που έφυγε πριν 20 χρόνια», δήλωσε ο Μίλτος Κύρκος στην εναρκτήρια ομιλία του.

Δείτε φωτογραφίες: