29 Οκτωβρίου, 2015

Η Ελλάδα του τουρισμού και της αλληλεγγύης

Στη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες και στην ανάγκη μέτρων προστασίας των μικρών νησιών, ιδιαίτερα όσον αφορά τον ενεργειακό τομέα και τις συνδέσεις με την ενδοχώρα, επικεντρώθηκε η ομιλία του ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μ. Κύρκου στη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις νέες προκλήσεις για την προώθηση του τουρισμού στην Ευρώπη.

Ακολουθεί η παρέμβαση του κ Κύρκου

«Πολλά και ενδιαφέροντα θέματα πραγματεύεται με εξαιρετικό τρόπο η κ. ντε Μόντε στην έκθεσή της. Γιατί ο τουρισμός είναι μια μεγάλη ευρωπαϊκή βιομηχανία και έχει μεγάλα ακόμη περιθώρια ανάπτυξης. Εγώ θα σταθώ σε 2 από αυτά:

Το πρώτο είναι η φορολόγηση των τουριστικών υπηρεσιών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά μειωμένο ΦΠΑ γιατί οι τουριστικές επιχειρήσεις, σε συντριπτική πλειοψηφία μικρομεσαίες, είναι άρρηκτα δεμένες με τις τοπικές κοινωνίες και προσφέρουν στην τοπική ανάπτυξη και στην διατήρηση των θέσεων απασχόλησης.

Το δεύτερο είναι η επισήμανση πως οι απομακρυσμένες περιοχές της Ένωσης αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στις μεταφορές και την ενεργειακή εξάρτηση. Όμως δεν μπορούμε να έχουμε πολίτες 2 κατηγοριών με περισσότερες και λιγότερες ευκαιρίες. περιμένουμε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα αυτό.

Και τέλος, να ζητήσω συγγνώμη για τον συμπατριώτη μου τον κ. Φουντούλη. Για εμάς την απάντηση στο θέμα των προσφύγων τη δίνει η Τήλος, το μικρό νησί του Αιγαίου με τους 700 κατοίκους που ζει από τον τουρισμό. Οι κάτοικοι λοιπόν ζήτησαν να φιλοξενήσουν 100 οικογένειες Σύρων προσφύγων. Όπως βλέπετε υπάρχει η μεγάλη απάντηση της αλληλεγγύης και υπάρχουν και οι ακραίες ξενοφοβικές φωνές».

Η έκθεση αποτελεί τη συμβολή του ΕΚ στις προτάσεις της Επιτροπής που θα παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τον Τουρισμό και προτείνει μεταξύ άλλων την ανάληψη δράσης στους τομείς της συνεργατικής οικονομίας, της ψηφιοποίησης, του βιώσιμου και υπεύθυνου τουρισμού, καθώς και της προώθησης της Ευρώπης ως του πρώτου τουριστικού προορισμού στον κόσμο.