Φωτογράφιση του Παναγιώτη Καμμένου με σκοτωμένο «μεγαλοκαρχαρία».
Το είπε και το έκανε ο κ. Καμμένος, τελειώνει με τους «μεγαλοκαρχαρίες», μόνο που το συγκεκριμένο είδος εξαβράγχιου καρχαρία (Hexanchus griseus), σύμφωνα με την WWF Ελλάς, προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία με το Προεδρικό Διάταγμα 67/1981 και απαγορεύεται η αλιεία του. Πρόκειται για έναν από τους πιο κυνηγημένους καρχαρίες στην Ελλάδα, χωρίς να έχει καταγραφεί παγκοσμίως ούτε μία απρόκλητη επίθεση σε άνθρωπο.
Με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Β’ Αθήνας με το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς, προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ζητά να μάθει αν ισχύουν τα όσα παραθέτει στην ανακοίνωσή της η WWF Ελλάς για τον συγκεκριμένο καρχαρία, με τον οποίο φωτογραφήθηκε ο υπουργός κ. Καμμένος.
Επίσης, διερωτάται αν έχουν διερευνηθεί οι συνθήκες θανάτωσης του προστατευόμενου είδους και το ενδεχόμενο οι εικονιζόμενοι να έχουν παραβεί τη νομοθεσία για την προστασία του.
Τέλος, δεδομένου ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί φτηνή μικροκομματική προβολή, ο κ. Αμυράς ζητά να μάθει αν η κυβέρνηση καταδικάζει την απερίσκεπτη εκμετάλλευση του ευαίσθητου αυτού θέματος από τον κ. Καμμένο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
1. Περιβάλλοντος και Ενέργειας
2. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
ΘΕΜΑ: Φωτογράφιση Π. Καμμένου με σκοτωμένο «μεγαλοκαρχαρία».
Κύριοι Υπουργοί,
Όπως ασφαλώς θα γνωρίζετε, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καμμένος ανάρτησε στις 09.01.2016 στον λογαριασμό του στο twitter φωτογραφία μαζί με έναν σκοτωμένο «μεγαλοκαρχαρία», εμφανιζόμενος μαζί με την παρέα του ως μεγαλοψαράδες, αφήνοντας πολιτικά υπονοούμενα και παραλληλισμούς με το σχόλιο «Ένας ένας οι μεγαλοκαρχαρίες...".
Σύμφωνα ωστόσο με το από 11.01.2016 δελτίο τύπου της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς σχετικά με τον σκοτωμένο καρχαρία αναφέρεται ότι πρόκειται για εξαβράγχιο καρχαρία (Hexanchus griseus), έναν από τους πιο κυνηγημένους στην Ελλάδα καρχαρίες, για τον οποίο δεν υπάρχει παγκοσμίως καμία καταγραφή απρόκλητης επίθεσης σε άνθρωπο και η αλιεία του απαγορεύεται από την εθνική νομοθεσία από το 1981, με το Προεδρικό Διάταγμα 67/1981.
Στην ίδια ανακοίνωση της WWF Ελλάς σωστά επισημαίνεται ότι ανεξαρτήτως του τρόπου που θανατώθηκε ο συγκεκριμένος καρχαρίας, ενέργειες σαν αυτή του κ. Π. Καμμένου για φτηνή μικροκομματική προβολή και εκμετάλλευση θα πρέπει να καταδικάζονται καθώς υποσκάπτουν χρόνιες προσπάθειες για ευαισθητοποίηση της κοινής γύρω από την απειλούμενη θαλάσσια ζωή και δείχνουν μια σαφή περιφρόνηση για τους νόμους προστασίας των θαλασσών μας. Κατόπιν των ανωτέρω προκύπτει μια σειρά εύλογων ερωτημάτων και
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ
1. Ισχύουν αυτά που παραθέτει στην ανακοίνωσή της η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς για τον συγκεκριμένο καρχαρία με τον οποίο έχει φωτογραφηθεί ο υπουργός κ. Π. Καμμένος;
2. Έχετε διερευνήσει τις συνθήκες θανάτωσης του προστατευόμενου είδους και το ενδεχόμενο οι εμφανιζόμενοι στην φωτογραφία να έχουν παραβεί τη νομοθεσία για τη προστασία του;
3. Καταδικάζετε την απερίσκεπτη μικροπολιτική εκμετάλλευση του ευαίσθητου αυτού θέματος από τον κ. Π. Καμμένο;
Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας