1 Φεβρουαρίου, 2016

«Ο χορός των αναλήψεων έργων για την ΔΙΑΤΜΗΣΗ καλά κρατεί»

Δεν έχουν περάσει παρά μόλις λίγοι μήνες από τις αποκαλύψεις σχετικά με τις επαγγελματικές δραστηριότητες του Υπουργού Επικρατείας κ. Α. Φλαμπουράρη, μέσω της εταιρείας «ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ», της οποίας υπήρξε μέχρι και πρόσφατα ο βασικός της μέτοχος και η «ΔΙΑΤΜΗΣΗ» μπήκε ξανά στον χορό της ανάληψης Δημοσίων έργων.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η εταιρεία που ίδρυσε ο Υπουργός Επικρατείας ανέλαβε εργολαβία της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. για την περιοχή του Πειραιά, με προϋπολογισμό ύψους 4,9 εκ. ευρώ και με ποσοστό έκπτωσης που αγγίζει το 60%.

Φαίνεται ότι η Ε.ΥΔ.Α.Π. έχει μια «ιδιαίτερη συμπάθεια» προς την συγκεκριμένη εταιρεία, μιας και πρόκειται για το όγδοο έργο που της αναθέτει.

Επιπλέον προκύπτει και ζήτημα «συγγένειας», καθώς ο Γενικός Διευθυντής λειτουργίας δικτύων και εγκαταστάσεων της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. κος Γιώργος Καραγιάννης, ο προϊστάμενος δηλαδή των έργων, είναι κουμπάρος με τον νυν επικεφαλής της εταιρείας “ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ” κο Ιωάννη Κοτταρίδη. Στο παρελθόν μάλιστα οι κ.κ. Καραγιάννης, Κοτταρίδης και Φλαμπουράρης είχαν υπάρξει και συνέταιροι.

«Σατανική» σύμπτωση: Τροπολογία για την λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο και η οποία μεταξύ άλλων oρίζει ότι "Η ιδιότητα του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και του μέλους της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι ασυμβίβαστη με την εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι γ' βαθμού συγγένεια ή συζυγική σχέση με βουλευτή, ευρωβουλευτή ή μέλος της Κυβέρνησης”

Όλα τα παραπάνω αναφέρουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, οι βουλευτές με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ Γρ. Ψαριανός, Γ. Αμυράς και Ι. Φωτήλας ζητώντας απαντήσεις.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον κ. Υπουργό:
Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Θέμα: «Ο χορός των αναλήψεων έργων για την εταιρεία ΔΙΑΤΜΗΣΗ, καλά κρατεί»

Πλήθος δημοσιευμάτων στον γραπτό και ηλεκτρονικό, αναφέρουν ότι η εταιρεία «ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ» στην οποία βασικός μέτοχος ήταν μέχρι πριν από λίγο καιρό, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, ανέλαβε μία ακόμη εργολαβία της Ε.ΥΔ.Α.Π., εντός του Νομού Αττικής, προϋπολογισμού ύψους 4.950.000 ευρώ.

Πρόκειται για το έργο «Τοποθέτηση νέων παροχών και εργασίες δικτύου ύδρευσης σε περιοχές αρμοδιότητας του τομέα Πειραιά της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.» το οποίο προκηρύχθηκε από την ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΕΥΣΕΩΣ  & ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΗΣ  Α.Ε. (Ε.ΥΔ.Α.Π.  Α.Ε.), τον Νοέμβριου του 2015, με ανοικτή δημοπρασία επιλογής Αναδόχου.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά επτά εργοληπτικές εταιρείες.

Η «ιδιαίτερη συμπάθεια» που φαίνεται να έχει η Ε.ΥΔ.Α.Π στη συγκεκριμένη εταιρεία εγείρει κάποια θέματα που χρήζουν οπωσδήποτε διευκρινήσεων, δεδομένου μάλιστα ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός από το σκάνδαλο που προέκυψε σχετικά με την ανάληψη έργου από την εταιρεία «ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ» ενώ ο κος Φλαμπουράρης ήταν ήδη Υπουργός και εξακολουθούσε να είναι μέτοχος στην εν λόγω εταιρεία καθώς και συνυπεύθυνος για τις φορολογικές ατασθαλίες της εταιρείας.

Πιο συγκεκριμένα:
Ως πρώτο θέμα προκύπτει το υπερβολικό ποσοστό έκπτωσης του έργου, που είναι της τάξης του 59,2%. Αποτελεί, καθόσον φαίνεται, συνηθισμένη τακτική για την συγκεκριμένη εταιρεία, εφόσον από το 2004 έως το 2011 έλαβε από την ΕΥΔΑΠ οκτώ εργολαβίες με τεράστιες εκπτώσεις, όπου κάποιες άγγιξαν το ασύλληπτο ποσοστό του 69%!
Να σημειωθεί εδώ ότι σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, οι υψηλές εκπτώσεις στα δημόσια έργα οδηγούν σε υπερβάσεις του προϋπολογισμού με αποτέλεσμα τελικά το Δημόσιο να επιβαρύνεται με σημαντικά υψηλότερα ποσά.

Το δεύτερο θέμα που προκύπτει, έχει έντονο “άρωμα” διαπλοκής, καθώς ο Γενικός Διευθυντής λειτουργίας δικτύων και εγκαταστάσεων της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. κος Γιώργος Καραγιάννης, ο προϊστάμενος δηλαδή των έργων, είναι κουμπάρος με τον νυν επικεφαλής της εταιρείας “ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ” κο Ιωάννη Κοτταρίδη. Μάλιστα, σύμφωνα με ντοκουμέντα που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, το 2003, ο κος Καραγιάννης, από τη θέση τότε του βοηθού Γενικού Διευθυντή της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. με αρμοδιότητα, μεταξύ άλλων, την επίβλεψη των εργοληπτικών έργων, είχε προχωρήσει στη σύσταση κοινοπραξίας με τους κ.κ. Φλαμπουράρη και Κοτταρίδη, η οποία είχε ως αντικείμενο της κατασκευή πολυκατοικίας στη Ραφήνα.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Με ποια κριτήρια προκρίθηκε στην ανάθεση του έργου αυτού για άλλη μια φορά η εταιρεία «ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ» έναντι των υπολοίπων υποψηφίων;

2. Έχουν διερευνηθεί πλήρως και έχουν τακτοποιηθεί οι φορολογικές εκκρεμότητες της Εταιρείας, προκειμένου αυτή να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς και να αναλαμβάνει νέα Δημόσια Έργα;

3. Δεδομένου του υπερβολικά μεγάλου ποσοστού έκπτωσης, είναι γνωστό αν έχει ζητηθεί από την εταιρεία «ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ» αιτιολόγηση της έκπτωσης όπως απαιτείται βάσει νόμου στις περιπτώσεις «ασυνήθιστα χαμηλής προσφοράς»;

4. Είναι σε γνώση του κ. Υπουργού η συγγενική εξ αγχιστείας σχέση ανάμεσα στον Γενικό Διευθυντή λειτουργίας δικτύων και εγκαταστάσεων της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. κο Γιώργο Καραγιάννη και τον επικεφαλής της εταιρείας “ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ” κο Ιωάννη Κοτταρίδη;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Γρηγόρης Ψαριανός - Β’ Αθηνών
Γιώργος Αμυράς – Β’ Αθηνών
Ιάσων Φωτήλας – Αχαΐας