19 Μαΐου, 2015

«Νέα» στρατηγική για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα;

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής του Ποταμιού Νίκος Ορφανός (Β’ Πειραιά) προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με την απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου να μην διεκδικήσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα μέσω της δικαστικής οδού.

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής του Ποταμιού Νίκος Ορφανός (Β’ Πειραιά) προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με την απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου να μην διεκδικήσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα μέσω της δικαστικής οδού.

Για το Ποτάμι, η διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο που κρατά πάνω από τριάντα χρόνια δεν μπορεί πλέον ν’ αντιμετωπίζεται με ερασιτεχνισμούς και εμπρηστικές δηλώσεις. Πρόκειται για εθνικό θέμα που απαιτεί συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας και δέσμευση σ’ ένα συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο. Η όποια «νέα» στρατηγική δεν μπορεί να είναι, ούτε προσωπική απόφαση του εκάστοτε Υπουργού, ούτε αφηρημένες, ανεπεξέργαστες προτάσεις που τελικά δεν οδηγούν σε κανένα αποτέλεσμα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς: τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Η πρόσφατη απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου να πάρει αποστάσεις από τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα μέσω της δικαστικής οδού φαίνεται πως δημιουργεί προβλήματα στο θέμα της διεκδίκησης τους από το Βρετανικό Μουσείο και της επιστροφής τους στην Ελλάδα.
Με την απόφαση αυτή το Βρετανικό Μουσείο άδραξε την ευκαιρία για «πανηγυρισμούς», καθώς μιλά πια για αναγνώριση από την πλευρά Ελλάδας της νόμιμης ιδιοκτησίας του των “Ελγίνειων” Μαρμάρων. Την ίδια στιγμή τον προβληματισμό και την απογοήτευσή του για την απόφαση αυτή της ελληνικής πλευράς, εκφράζει ο Ντέιβιντ Χιλ, πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου για την Επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα, που σημείωσε χαρακτηριστικά πως η απόφαση του Έλληνα Υπουργού απογοήτευσε τους υποστηρικτές της Ελλάδας.

Από την άλλη πλευρά ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού με δηλώσεις του στον τύπο υποστηρίζει, δικαιολογώντας την απόφασή του, πως η Ελλάδα δεν είχε ποτέ δεσμευτεί ν’ ακολουθήσει τη δικαστική οδό για την διεκδίκηση των Γλυπτών, ενώ την ίδια στιγμή υποστηρίζει πως η διεκδίκηση μέσω της πολιτικής και διπλωματικής οδού φαίνεται πιο αποτελεσματική. Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο του δανεισμού των Μαρμάρων καθώς σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου απάντησε: «Ναι, δεν μπορώ να το απορρίψω αλλά δεν μπορώ να το δεχτώ και προκαταβολικά χωρίς να ξέρω ποιο είναι το περιβάλλον, οι συνθήκες αυτής της σύμβασης»

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο Υπουργός:

1. Με ποια λογική αποφάσισε το αρμόδιο Υπουργείο αποφάσισε να μην κινηθεί δικαστικά για την διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα; Είναι οικονομικοί οι λόγοι που οδήγησαν σ’ αυτή απόφαση; Πόσο στοίχισε η μελέτη που έκανε για λογαριασμό της Ελλάδας το δικηγορικό γραφείο Ρόμπερτσον-Πάλμερ;

2. Καθώς η διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο μετρά ήδη 30 χρόνια, ποιος είναι ο καινούργιος πολιτικός σχεδιασμός που προγραμματίζει το Υπουργείο και που θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα; Ποιες καινούργιες δράσεις προγραμματίζονται σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο;

3. Ο δανεισμός των Γλυπτών είναι μια λύση που θα ικανοποιούσε την νέα ηγεσία του Υπουργείου και θα έκλεινε οριστικά το θέμα της διεκδίκησης για μόνιμη επιστροφή των Μαρμάρων στην Αθήνα;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Νίκος Ορφανός – Β’ Πειραιά

19 Μαΐου 2015