17 Δεκεμβρίου, 2015

«Για ποιον πολιτισμό και ποια πολιτιστικά αγαθά θα μιλήσουμε σήμερα;»

Στον απόηχο της άνανδρης επίθεσης τραμπούκων εναντίον του βουλευτή Βασίλη Οικονόμου, συζητήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού, σχετικά με την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014/69/ΕΕ για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών, που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους-μέλους.

Ο βουλευτής Β΄ Αθηνών με Το Ποτάμι, Γρηγόρης Ψαριανός, στην τοποθέτησή του κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου στην ολομέλεια, ξεκίνησε καταδικάζοντας απερίφραστα την άνανδρη επίθεση, θέτοντας όμως και σοβαρούς προβληματισμούς για το εάν η σημερινή κυβέρνηση της Αριστεράς την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση με τη στάση της ανέχτηκε, ενθάρρυνε ή εξέθρεψε τέτοια φαινόμενα και κατά πόσο η ανοχή είναι και συνενοχή.

Ο Γρ. Ψαριανός, εκτός της αναφοράς στη θέση του Ποταμιού επί της αρχής και επί των άρθρων του εν λόγω νομοσχεδίου, τόνισε στην ομιλία του το οξύμωρο τού να γίνεται συζήτηση στη Βουλή για τα πολιτιστικά μας αγαθά, όταν σήμερα σε όλες τις διαδικασίες της κοινωνικής μας ζωής, υπάρχει μία διείσδυση συμπεριφορών που είναι απολύτως φασιστικές, απάνθρωπες και βαρβαρικές, όπως αυτή στα Εξάρχεια εναντίον του Έλληνα βουλευτή και όχι μόνο.

«Για ποιον, λοιπόν, Πολιτισμό και για ποια πολιτιστικά αγαθά μπορούμε σήμερα να μιλάμε;», αναρωτήθηκε ο κ. Ψαριανός. Τόνισε, δε, χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να διεκδικήσουμε τα γλυπτά του Παρθενώνα. Ποιοι; Εμείς που αποκεφαλίζουμε αγάλματα; Εμείς που βάφουμε μαύρο το άγαλμα του Παλαμά στα Προπύλαια;».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, κάλεσε από το βήμα διαφόρους προοδευτικούς ανθρώπους να μετανιώσουν για φαινόμενα που ανέχτηκαν ή και τελικά οι ίδιοι εξέθρεψαν ή και εκθρέψαμε όπως χαρακτηριστικά είπε.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ: