15 Ιουνίου, 2015

Να κατατεθεί στη Βουλή η ''γνωμοδότηση Αλαμουντίν'' για τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Για ποιο λόγο χαρακτηρίστηκε «εμπιστευτική» από το Υπουργείο Πολιτισμού η νομική γνωμοδότηση Αλαμουντίν για τη δικαστική διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα και μπήκε στο συρτάρι με απόφαση του υπουργού κ. Νίκου Ξυδάκη ζητά να μάθει ο βουλευτής Β’ Αθήνας με το Ποτάμι Γιώργος Αμυράς.

Για ποιο λόγο χαρακτηρίστηκε «εμπιστευτική» από το Υπουργείο Πολιτισμού η νομική γνωμοδότηση Αλαμουντίν για τη δικαστική διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα και μπήκε στο συρτάρι με απόφαση του υπουργού κ. Νίκου Ξυδάκη ζητά να μάθει ο βουλευτής Β’ Αθήνας με το Ποτάμι Γιώργος Αμυράς.

Με σχετική Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων ο βουλευτής του Ποταμιού ζητά να κατατεθεί στη Βουλή η συγκεκριμένη γνωμοδότηση του δικηγορικού γραφείου Doughty Street Chambers.

Η συγκεκριμένη ομάδα δικηγόρων του γραφείου Doughty Street Chambers στην οποία συμμετείχε και η κα Αμαλ Αλαμουντίν συνέταξε μία αναλυτική και ολοκληρωμένη νομική πρόταση αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα ότι δεν θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό καθώς «η οδός για την διεκδίκηση είναι διπλωματική και πολιτική».

Ο κ. Αμυράς επισημαίνει στην Ερώτησή του ότι «με τη στάση της αυτή η κυβέρνηση απορρίπτει κατ’ ουσία και τη διάθεση προσφοράς από επιστημονικούς φορείς όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών κ.α. για συμβολή στο νομικό αγώνα της χώρας και αφήνει να εννοηθεί ότι παραιτούμαστε από το επιχείρημα που λέει ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης των Γλυπτών».

Παράλληλα, ζητά να ενημερωθεί για τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που προτίθεται ο υπουργός να αναλάβει, μετά την εγκατάλειψη της δικαστικής οδού, για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και ρωτά επίσης:

Εάν η κυβέρνηση απορρίπτει τις νομικές ενέργειες στην παρούσα χρονική συγκυρία ή είναι κεντρική απόφασή της να απορρίψει εν γένει την όποια δικαστική διεκδίκηση των Γλυπτών και μελλοντικά ως αλυσιτελή οδό.

Εάν ισχύουν οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι στη γνωμοδότηση περιλαμβάνεται επισήμανση για μικρή πιθανότητα επιτυχίας (15%) της όποιας ελληνικής προσφυγής και τεράστιου κόστους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Προς τον Υπουργό
Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Ενημέρωση σχετικά με το πόρισμα του νομικού γραφείου Doughty Street Chambers για τη νομική διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Κύριε Υπουργέ,
Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αναθέσει σε ομάδα ξένων νομικών τη διερεύνηση της νομικής διεκδίκησης της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό μουσείο. Έπειτα από πολύμηνη έρευνα η εν λόγω ομάδα δικηγόρων του γραφείου Doughty Street Chambers συνέταξε μία αναλυτική και ολοκληρωμένη νομική πρόταση.

Η δική σας κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό και ο ίδιος δηλώσατε ότι «η οδός για την διεκδίκηση είναι διπλωματική και πολιτική». Παρόλα αυτά, το πόρισμα χαρακτηρίστηκε ‘εμπιστευτικό’ και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατή η αξιολόγηση των προτάσεων που αναπτύσσονται σε αυτό.

Παράλληλα, με τη στάση της αυτή η κυβέρνηση απορρίπτει κατ’ ουσίαν και τη διάθεση προσφοράς από επιστημονικούς φορείς όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών κ.α. για συμβολή στον νομικό αγώνα της χώρας και αφήνει να εννοηθεί ότι παραιτούμαστε από το επιχείρημα που λέει ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης των Μαρμάρων. Ο δε πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου για την Επιστροφή των Γλυπτών Ντέιβιντ Χιλ εξέφρασε για τον λόγο αυτό την απογοήτευσή του με σχετική επιστολή του προς τον Υπουργό.

Κατόπιν αυτών ερωτάστε:

1. Για ποιους λόγους χαρακτηρίσατε «εμπιστευτική» τη συγκεκριμένη πρόταση – νομική γνωμοδότηση;

2. Απορρίπτετε τις νομικές ενέργειες στην παρούσα χρονική συγκυρία ή είναι απόφαση κεντρική της κυβέρνησης να απορρίψει εν γένει την όποια δικαστική διεκδίκηση των Γλυπτών και μελλοντικά ως αλυσιτελή οδό;

3. Ισχύουν οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι στη γνωμοδότηση περιλαμβάνεται επισήμανση για μικρή πιθανότητα επιτυχίας (15%) της όποιας ελληνικής προσφυγής και τεράστιου κόστους;

4. Ποιες ακριβώς ενέργειες και πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε, μετά την εγκατάλειψη της δικαστικής οδού, στη κατεύθυνση επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα;

5. Ποια ήταν η τελική αμοιβή του δικηγορικού γραφείου για τις υπηρεσίες του;

Και ζητείται από τον κ. υπουργό να καταθέσει στη Βουλή την αναλυτική και ολοκληρωμένη πρόταση, καθώς και οποιοδήποτε άλλο σχετικό έγγραφο, παρέλαβε από την ομάδα δικηγόρων του γραφείο Doughty Street Chambers για τη δικαστική διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο ερωτών βουλευτής:
Γιώργος Αμυράς - Β' Αθήνας

15 Ιουνίου 2015