26 Ιουλίου, 2016

«Να καταλογιστούν οι ευθύνες για τις ψεύτικες υποσχέσεις της κυβέρνησης»

«Το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υπήρξαν αρνητικές συνέπειες και στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία από το κλίμα διχασμού, που έσπειρε η κυβέρνηση», επεσήμανε ο Ιάσονας Φωτήλας, ειδικός αγορητής και βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού, στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, όσον αφορά στην πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τη «διερεύνηση των αιτιών επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών, υπογραφής του τρίτου Μνημονίου και ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων».

Ο κ. Φωτήλας υπενθύμισε την περιλάλητη «σκληρή διαπραγμάτευση» της κυβέρνησης με τους θεσμούς, η οποία καλλιέργησε ψεύτικες προσδοκίες στο λαό αλλά και το μίσος απέναντι στην Ευρώπη. Η κατάληξή της γνωστή πλέον σε όλους: το δημοψήφισμα – φιάσκο, το κλείσιμο των τραπεζών και η υπογραφή ενός τρίτου μνημονίου, πιο σκληρού από όλα. Στη συνέχεια επεσήμανε την κακή οικονομική κατάσταση στην οποία επήλθε η Ελλάδα λόγω της απίστευτης εκροής καταθέσεων από τις τράπεζες – αφού υπήρχε έντονο κλίμα ανασφάλειας- αλλά και της εξοντωτικής υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων με όλα τα συνεπακόλουθα.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Φωτήλας υπογράμμισε ότι απαιτούμε απαντήσεις για τα σχέδια εφόδου στο νομισματοκοπείο, την έκδοση IOUs ως τρόπου πληρωμής και το ρόλο του στρατού. Για το λόγο αυτό είμαστε υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής ώστε να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός τι ακριβώς συνέβη εκείνη την περίοδο και να καταλογιστούν οι ευθύνες.

Δείτε το βίντεο της Ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τι συνέβη στην πατρίδα μας το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2015.

Όχι από αίσθημα εκδίκησης, αλλά γιατί οι συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία ήταν καταστροφικές με την αποτυχημένη διαπραγμάτευση των κ.κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη.

Tο ομολόγησε άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός λίγους μήνες μετά ότι ήταν κακή επιλογή η αργοπορία στην ολοκλήρωση της συμφωνίας. Καταθέτω στα πρακτικά τη συνέντευξή του στις 03/09/2015 στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ «στο Κόκκινο 105,5FM», όπου ξεκάθαρα δηλώνει ότι από το Φεβρουάριο του 2015 «έπρεπε να είχαμε τελειώσει με τη διαπραγμάτευση»!

Πρέπει να ξαναδούμε όμως την περίοδο αυτή, γιατί όπως είπα υπήρξαν αρνητικές συνέπειες και στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία από το κλίμα διχασμού που έσπειρε η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου - Βαρουφάκη.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.
Με την εκλογή σας στις 25 Ιανουαρίου του 2015 σπεύσατε να σχηματίσετε κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ και εγκαινιάσατε κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης την περιλάλητη «σκληρή διαπραγμάτευση» με τους θεσμούς.

Στο πλαίσιο αυτό καλλιεργήσατε προσδοκίες ότι δήθεν υπήρχε μια άλλη πολιτική, όπου όλα δια μαγείας θα λυθούν:
Θα κουρευτούν τα χρέη, ενώ γνωρίζατε πως αυτό θα μας οδηγούσε σε χρεωκοπία άτακτη.

Δεν θα πληρωνόταν ο ΕΝΦΙΑ, ενώ ξέρατε πως ήταν αδύνατο να βρεθούν από αλλού λεφτά.

Θα αυξάνονταν οι συντάξεις, ενώ γνωρίζατε πως δεν είχατε τις δυνατότητες.

Θα μειώνονταν οι φόροι και θα πλήρωναν δήθεν μόνο οι πλούσιοι.
Καλλιεργήσατε επίσης στην κοινωνία σταθερά το μίσος απέναντι στην Ευρώπη (καταθέτω στα πρακτικά φωτογραφίες του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου που συνέκρινε την Ευρώπη με Νταχάου) τάζοντας ταυτόχρονα διαμέσου ανεύθυνων υπουργών σας παραδείσους για δήθεν δισεκατομμύρια ευρώ που θα εισέρεαν από τρίτες χώρες, τους Ρώσους και τους Κινέζους.

Και βέβαια δε θέλατε να υπογράψετε συμφωνία, σπιλώνοντας όποιον σας προέτρεπε από τότε να το κάνετε… Θυμάμαι τι λέγατε στον επικεφαλής του Ποταμιού κ.Θεοδωράκη και τους βουλευτές μας κάθε φορά που σας λέγαμε να κλείσετε μία έντιμη συμφωνία: Υποταγμένους, συμβιβασμένους, ανθρώπους της τρόικας και λοιπά φαιδρά.
Τι γινόταν όμως στην πραγματική οικονομία;

Η εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες άρχισε προοδευτικά να αυξάνει λόγω του κλίματος ανασφάλειας που καλλιεργήσατε.

Τα €47 δις που «έκαναν φτερά» από τα τράπεζες μέσα σε λίγους μήνες δεν ήταν τα λεφτά των μισθοσυντήρητων ή των μικροσυνταξιούχων, ήταν ειδικά μέχρι το Μάρτιο 2015 τα λεφτά που έβγαιναν από τους «κατέχοντες».

Η δήθεν «σκληρή εξάμηνη διαπραγμάτευση» σας έδωσε όλο το χρόνο και τη δυνατότητα να βγάλουν τα λεφτά τους έξω όσοι είχαν υψηλές καταθέσεις, προθεσμιακές και επενδύσεις ρευστοποιήσιμες.
Έτσι, τον Ιούνιο απέμειναν τα ασφαλιστικά ταμεία και διάφοροι οργανισμοί, τα χρήματα μισθοδοσίας και κίνησης για τις επιχειρήσεις, κάποιες καταθέσεις υπερηλίκων και οι πολίτες με ελάχιστες καταθέσεις.

Όποιος δηλαδή δεν πρόλαβε ή δεν μπορούσε πια να στείλει έξω λεφτά.
Το κλίμα αισιοδοξίας εξανεμίστηκε μέσα σε λίγους μήνες και η αγωνία επέστρεψε ξανά.

Η κατάληξη της δήθεν διαπραγμάτευσης γνωστή: Το δημοψήφισμα-φιάσκο, το κλείσιμο των τραπεζών και στο τέλος η υπογραφή ενός τρίτου μνημονίου, του πιο σκληρού απ’ όλα, που εφαρμόζετε τώρα κόντρα σε όλα όσα είχατε υποσχεθεί στους πολίτες, με εξοντωτική υπερφορολόγηση γι’ αυτούς και τις επιχειρήσεις.

Ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο δεν έφυγε αλλά ήρθε και αυξημένος, ο ΦΠΑ πήγε στο 23 και σήμερα στο 24%, οι ιδιωτικοποιήσεις έγιναν για 100 χρόνια, οι συντάξεις όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά μειώθηκαν- έρχονται κι άλλες μειώσεις το χειμώνα- και το ΕΚΑΣ κόπηκε! Πρώτη φορά τόσα ψέματα και υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν!

Οι τράπεζες ειδικά, αφού τις κλείσατε ως συνέπεια της πολιτικής σας, με απόφαση και την υπογραφή των Τσίπρα-Βαρουφάκη επιβάλλοντας περιορισμούς στην κίνηση χρημάτων, έχασαν την αξία τους και χρειάστηκαν νέα κεφάλαια με αρκετά επιπλέον δις ευρώ για να κινηθούν.

Η ελληνική οικονομία επανήλθε σε ύφεση για το 2015 και το 2016 και τα περί χαμηλότερων πλεονασμάτων που λέτε δήθεν ότι πετύχατε, αποτελούν «έπεα πτερόεντα».

Όσο κι αν προσπαθείτε να αλλάξετε την «ατζέντα» με εκλογικούς νόμους ή φιέστες για την συνταγματική αναθεώρηση η πραγματικότητα αυτή δεν αλλάζει.

Ήδη μάλιστα βιώνετε την οργή των πολιτών για τον πολιτικό σας τυχοδιωκτισμό και τις υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν. Τελείωσε απότομα η «ερωτική σχέση» που έλεγε ο Τσίπρας ότι είχε οικοδομήσει με τον κόσμο.

Και τα χειρότερα είναι μπροστά μας το χειμώνα.
Αυτές λοιπόν ήταν οι συνέπειες της πολιτικής σας και γι’ αυτήν ήσαστε υπόλογοι.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Γκάλμπρειθ πρόσφατα ετοιμαζόταν σε συνεργασία με τον ανερμάτιστο κ. Βαρουφάκη αλλά και τη συνέργεια του στρατού με τον κ. Καμμένο εναλλακτικό σχέδιο άλωσης του κράτους με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, και που ευτυχώς στο τέλος δεν ενεργοποίησε ο πρωθυπουργός.

Απαιτούμε απαντήσεις για τα σχέδια εφόδου στο νομισματοκοπείο, την έκδοση IOUs ως τρόπου πληρωμής και το ρόλο του στρατού.
Και κύριοι της κυβέρνησης και ειδικά ο κ. Τσίπρας, πρέπει να λογοδοτήσετε για το ΠΛΑΝ Α που τελικά εφαρμόσατε και μας οδήγησε σε περιπέτειες.

Γι’ αυτό και είμαστε υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, για να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να καταλογιστούν ευθύνες. Άλλωστε ο κ. Τσίπρας είχε δεχτεί τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια – αν και αγνοούμε ακόμα το πόρισμά της - τώρα τι έχει να φοβηθεί από την εξέταση των συνθηκών υπό τις οποίες οδηγηθήκαμε στην ψήφιση του δικού του 3ου μνημονίου.

Πρέπει να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός ακριβώς τι έγινε την περίοδο εκείνη και κυρίως για το άσχημο παιχνίδι που παίξατε με τις «οικονομίες μιας ζωής» που κινδύνευσε να χάσει.

Κάνατε όμως επίσης, κυρίες και κύριοι βουλευτές της συμπολίτευσης, όπως είπα και πιο πάνω, ένα επιπλέον κακό στην ελληνική κοινωνία την ίδια περίοδο, για το οποίο είσαστε επίσης υπόλογοι και δεν είναι ποτέ αργά να ζητήσετε συγνώμη από τον ελληνικό λαό.
Σπείρατε το μικρόβιο του διχασμού στην ελληνική κοινωνία, με αποκορύφωμα την εβδομάδα του δημοψηφίσματος παρωδία.

Θυμηθείτε εκείνη την εβδομάδα στις αρχές Ιουλίου του 2015:
Εβδομάδα διχασμού, ανοησίας, μίσους, εβδομάδα που θα μπορούσε να έχει βαφτεί με αίμα και με εμφύλια σύγκρουση. Ήταν μέρες της ανερμάτιστης διακυβέρνησής σας που αφού διέλυε την οικονομία, την προοπτική την κοινωνικής συνύπαρξης, ρίχνοντας στον Καιάδα όλες τις προηγούμενες θυσίες του ελληνικού λαού, οικοδόμησε ένα νέο διχασμό αντί της αναγκαίας συνεννόησης.

Εμείς από την πλευρά μας, σε αντίθεση με τις δική σας διχαστική πολιτική, κρατήσαμε μία στάση αρχών από την αρχή της παρουσίας μας στη βουλή.

Σας το είπαμε από τη αρχή, αν και χλευαζόμασταν όπως είπα στην αρχή, ότι θα έπρεπε να είχατε καταλήξει σε μία έντιμη συμφωνία για να προχωρήσουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις να τα αλλάξουμε όλα προς όφελος των πολιτών.

Τώρα όμως είναι η ώρα των εξηγήσεων που πρέπει να δώσετε στη Βουλή και τους πολίτες για όσα δεινά προκαλέσατε και συνεχίζετε να προκαλείτε στον τόπο.

Σας ευχαριστώ.

Ιάσονας Φωτήλας - Αχαΐας