8 Ιουλίου, 2015

«Δεν υπάρχει Αύριο έξω από την Ευρώπη – ή θα τα καταφέρετε ή μας λέτε ψέματα»

Η εντολή του ελληνικού λαού είναι να κρατήσετε τη χώρα στο ευρώ και την Ένωση. Και του υποσχεθήκατε πριν το δημοψήφισμα ότι θα το κάνετε σε 48 ώρες. Δεσμευτήκατε! Δεν είναι δικαιολογία ο δύσβατος δρόμος - ισχυρές δυνάμεις στην Ευρώπη σας στήριξαν και σας στηρίζουν.

Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση:

Είναι πολύ σημαντικό ότι είστε εδώ, σήμερα, κοντά στο τέλος του δρόμου. Του δρόμου που άρχισε τον Ιανουάριο, όταν ο ελληνικός λαός τιμώρησε όσους διαχειρίστηκαν καταστροφικά την κρίση και ευτέλισαν τις τετράχρονες σκληρές θυσίες του. Του δρόμου που πρέπει να τελειώσει με μια βιώσιμη συμφωνία που θα επιτρέψει την ανασυγκρότηση της χώρας μας μέσα στην Ένωση.

Ξέραμε πως στο δρόμο για τη συμφωνία θα είχατε απέναντί σας δυνάμεις που πιθανόν χρησιμοποιούν την Ελλάδα για να δώσουν το μήνυμα ότι η λιτότητα, ακόμη και χωρίς ανάπτυξη είναι ο μόνος δρόμος. Το ξέραμε εμείς, άρα, το ξέρατε και εσείς.

Τώρα φτάσαμε στο και πέντε. Δυστυχώς ! Όπως ανέφερε ο πρόεδρος Ολάντ, η παραμονή της Ελλάδας όχι μόνο στην ευρωζώνη αλλά πιθανώς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από τις προτάσεις που θα καταθέσετε την Πέμπτη. Και οι φωνές που θέλουν την τιμωρία της χώρας μας έχουν δυναμώσει πολύ -. Με κυρίως δική σας ευθύνη. Το δημοψήφισμα στο χρόνο που έγινε, με την ερώτηση που τέθηκε και με την ρητορεία που συνοδεύτηκε, ήταν λάθος και αντί να ενισχύσει την διαπραγματευτική προσπάθεια την αποδυνάμωσε.

Αυτή την ύστατη στιγμή δεν έχω τίποτε άλλο να κάνω εκτός από μία έκκληση: Ζητείστε βοήθεια από όλους τους ευρωπαίους ηγέτες που στηρίζουν την παραμονή της χώρας στην Ένωση, ζητήστε τεχνική βοήθεια, παρουσιάστε ότι καλύτερο υπάρχει γιατί δεν υπάρχει αύριο. Μην ξοδέψετε και άλλο χρόνο όπως με περίσσεια ελαφρότητα έκανε για μήνες ο τέως υπουργός οικονομικών σας για να μην υπάρξουν αντιδράσεις στο κόμμα σας.

Και θυμηθείτε: η εντολή του ελληνικού λαού είναι να κρατήσετε τη χώρα στο ευρώ και την Ένωση. Και του υποσχεθήκατε πριν το δημοψήφισμα ότι θα το κάνετε σε 48 ώρες. Δεσμευτήκατε! Δεν είναι δικαιολογία ο δύσβατος δρόμος - ισχυρές δυνάμεις στην Ευρώπη σας στήριξαν και σας στηρίζουν.

Και προσοχή: εάν τελικά καταλήξουμε στο GREXIT και τη δυστυχία του ελληνικού λαού, η ιστορία και οι πολίτες δεν θα κρίνουν ότι κάνατε λάθη και παραλήψεις απέναντι σε πανίσχυρους αντιπάλους, αλλά ότι υλοποιήσατε το σχέδιό σας να σύρετε την χώρα στην περιπέτεια της απομόνωσης. Διαψεύστε τους!

Για πρώτη φορά θα κριθείτε όχι από τα λόγια αλλά από το αποτέλεσμα των πράξεων σας.

8 Ιουλίου 2015