11 Σεπτεμβρίου, 2018

Οι ευρωπαϊκές εκλογές απαιτούν καθαρό στίγμα

Παρέμβαση του επικεφαλής της Κ.Ο. του Ποταμιού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μίλτου Κύρκου, στην ολομέλεια του ΕΚ, στη συζήτηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης.

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση

« Καλώς ήρθατε κ Πρωθυπουργέ,

Ομολογώ έχω μπερδευτεί.

Πριν 4 χρόνια διαδηλώνατε εναντίον της νεοφιλελεύθερης λιτότητας- αλλά αν πιστέψουμε τον κ. Μοσκοβισί, υλοποιήσατε μέχρι κεραίας τη συνταγή της, το τρίτο, καταστρεπτικό για την ανάπτυξη μνημόνιο, όπως αποδεικνύει ο παγκόσμιος δείκτης ανταγωνιστικότητας για την Ελλάδα. Και πολύ σωστά ανατρέψατε όσα οι δικοί σας πρότειναν και με τη στήριξή μας κρατήσατε τη χώρα στην Ένωση.

Επίσης συγκυβερνάτε με ένα μικρό, εθνικιστικό, πολλές φορές ακροδεξιό κόμμα, αλλά στηρίξατε με αποφασιστικότητα τη σωτήρια για την Ένωση συμφωνία με την Τουρκία, απέναντι στους περισσότερους δικαιωματιστές φίλους σας. Επίσης, προωθήσατε με τόλμη την ελπιδοφόρα συμφωνία με την FYROM, που προσφέρει σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Σήμερα, στην ευθεία των ευρωπαϊκών εκλογών, όπως σωστά επισημάνατε, χρειάζεται βαθύτερη ενοποίηση με αλληλεγγύη -και υπευθυνότητα να προσθέσω εγώ.

Σε αυτό το φιλοευρωπαϊκό, αλλά και προοδευτικό μέτωπο που μας προτείνετε, πού βάζει τις διαχωριστικές γραμμές ο πρωθυπουργός των αντιφάσεων που περιέγραψα; Χωράει ολόκληρη η πτέρυγα της ριζοσπαστικής αριστεράς, αυτής που ήδη κάποια μέλη της κάνουν αίτηση έξωσής σας; Οι σοσιαλδημοκράτες τους οποίους μέχρι σχετικά πρόσφατα θεωρούσαν από το κόμμα σας μέρος του μετώπου των νεοφιλελεύθερων;

Οι φιλελεύθεροι του Φερχόφσταντ είναι τελικά διάβολοι ή άγγελοι; Τα 5 αστέρια που συγκυβερνούν με τον ακροδεξιό Σαλβίνι; Ο Μακρόν είναι ελπίδα ή τραπεζίτης; Δώστε μας ένα καθαρό στίγμα».

Παρακολουθείστε εδώ το βίντεο: