6 Ιουλίου, 2017

Μέγα μυστήριο

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης προς την Υπουργό Πολιτισμού, κα Λυδία Κονιόρδου

Μέγα και άλυτο μυστήριο παραμένει ο αριθμός των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, που παραμένουν κλειστοί, εάν προλάβουν να ανοίξουν για το υπόλοιπο του καλοκαιριού και αν ποτέ εφαρμοσθεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Μυστήριο, επίσης, παραμένει και το τι θα γίνει με τα κλειστά πωλητήρια και αναψυκτήρια εντός των κεντρικών αρχαιολογικών χώρων, ώστε οι τουρίστες και οι επισκέπτες να μπορούν τουλάχιστον να πάρουν ένα μπουκάλι νερό μέσα στον καύσωνα.

Αυτά προκύπτουν από την απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Ποταμιού, Γιώργου Αμυρά, ο οποίος με επίκαιρη ερώτησή του ζήτησε ακριβή στοιχεία για την κατάσταση λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων ανά την Ελλάδα.

Η Υπουργός δεν κατέθεσε τα στοιχεία, που ζήτησε ο Γιώργος Αμυράς, ο ίδιος ωστόσο ανέφερε ότι:

  • 80 αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και συλλογές παραμένουν κλειστά
  • σε 72 χώρους η επίσκεψη πραγματοποιείται κατόπιν συνεννόησης με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων
  • σε 301 χώρους το ωράριο λειτουργίας παραμένει το χειμερινό, δηλαδή 8.00- 15.00 παρά το γεγονός ότι σε αρκετούς από αυτούς εισπράττεται το θερινό εισιτήριο, το οποίο είναι ακριβότερο.
  • Ο Γιώργος Αμυράς κάλεσε την κυβέρνηση και την Υπουργό, κα Κονιόρδου, να δείξουν επιτέλους «τσαγανό» και να κάνουν τη δουλειά τους. «Αντί να κρύβεστε πίσω από τη γραφειοκρατία και την αδυναμία σας να προωθήσετε την υπεραξία του ελληνικού πολιτισμού, παραδειγματιστείτε από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες, που ενώ δεν διαθέτουν ούτε το 1% των αρχαιολογικών θησαυρών της χώρας μας, παρουσιάζουν τεράστια επισκεψιμότητα από όλο τον κόσμο, γιατί εκεί προτίμησαν την σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, κάνοντας θαύματα. Αν φοβάστε τους Γάλλους και τους Αμερικάνους, παραδειγματιστείτε από το σωματείο Διάζωμα, που μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να ζωντανέψει με ολοκληρωμένες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης 101 αρχαία θέατρα».

    Δείτε το βίντεο της συζήτησης εδώ:

    https://youtu.be/8XBd72gBsa0