6 Ιουλίου, 2017

Ταξίδι στα Κύθηρα

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Εδώ και ένα μήνα το μόνο ταξίδι στα Κύθηρα, που μπορεί να γίνει με καράβι από τον Πειραιά είναι μέσα από τη φαντασία του επίδοξου, αλλά ατυχήσαντα επισκέπτη. Το πλοίο Βιτσέντζος Κορνάρος της εταιρίας ANEK LINES έχει να φανεί στα Κύθηρα από τις 10 Ιουνίου και παραμένει μυστήριο, εάν και πότε θα ξεκινήσει.

Το θέμα αναδεικνύει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, και τον καλεί να απαντήσει, για ποιο λόγο επιτρέπει την ακτοπλοϊκή απομόνωση των Κυθήρων.

Ο κ. Αμυράς ζητά, επίσης, να μάθει αν ο κ. Κουρουμπλής έχει υπολογίσει τις οικονομικές συνέπειες από την αντικειμενική αδυναμία των τουριστών να επισκεφθούν το νησί και αν προτίθεται να κάνει κάτι, για να ξανακούσουν οι ντόπιοι τους γνώριμους ήχους της άφιξης του καραβιού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΘΕΜΑ: Ταξίδι στα Κύθηρα

Εν μέσω τουριστικής περιόδου τα Κύθηρα έχουν «πεταχτεί» εκτός του παιχνιδιού καθώς το μοναδικό καράβι που συνδέει ακτοπλοϊκώς τον Πειραιά με τα Κύθηρα παραμένει ακούνητο εδώ κι ένα μήνα, από τις 10 Ιουνίου.

Το καράβι Βιτσέντζος Κορνάρος της εταιρίας ANEK LINES δεν εκτελεί δρομολόγια είτε λόγω συνεχών βλαβών είτε λόγω της εργασιακής αναστάτωσης που έχει προκληθεί από τη μη πληρωμή του προσωπικού.

Οι επιπτώσεις του ακτοπλοϊκού αποκλεισμού των Κυθήρων είναι παραπάνω από εμφανείς στα τουριστικά έσοδα του νησιού αλλά προκαλεί και σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των ντόπιων και την οικονομική δραστηριότητα, εμπορεύματα δεν πάνε και δεν έρχονται, μετακινήσεις ασθενών κι ευάλωτων ομάδων δεν γίνονται.

Με δύο λόγια, τέλειος αποκλεισμός.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Για ποιο λόγο επιτρέπετε την ακτοπλοϊκή απομόνωση των Κυθήρων;

2. Έχετε υπολογίσει τις οικονομικές συνέπειες από την αντικειμενική αδυναμία των τουριστών να επισκεφθούν το νησί;

3. Τι προτίθεστε να κάνετε για να ξανακούσουν οι ντόπιοι τους γνώριμους ήχους της άφιξης του καραβιού;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας