5 Ιουλίου, 2017

«Συνταγματική Αναθεώρηση τώρα - εγκληματικό να διαιωνίζεται ο νόμος περί Ευθύνης Υπουργών»

Συζήτηση του πορίσματος για την υπόθεση του Γ. Παπαντωνίου

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ως κύριος ομιλητής του Ποταμιού, ο βουλευτής Ηρακλείου, Σπύρος Δανέλλης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πορίσματος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (Προανακριτικής) για την υπόθεση του πρώην Υπουργού Άμυνας, Γ. Παπαντωνίου.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Φαίνεται πως σήμερα κλείνει ο κύκλος μιας διαδικασίας που από την αρχή ήταν αμφίβολη.
Μιας διαδικασίας που δημιουργούσε ερωτηματικά.

Σας ρωτούσα τον Μάρτιο που πέρασε, κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια για την σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (προανακριτικής):

«Επιζητείτε, όντως, την διαλεύκανση ενός επαναλαμβανόμενου εγκλήματος με την απόδοση ευθυνών, την κατά το δυνατόν αποκατάσταση της βλάβης του Δημοσίου και τη θωράκισή του στο μέλλον;
Ή επιχειρείτε τον αποπροσανατολισμό της δημόσιας συζήτησης, από τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζετε στα τρέχοντα μεγάλα ζητήματα της χώρας;»

Σας προειδοποιούσαμε, επίσης, πως για να τελεσφορήσουν οι εργασίες της εν λόγω Επιτροπής της Βουλής, θα έπρεπε να συντρέξουν συγκεκριμένες νομικές προϋποθέσεις, συγκεκριμένα νομικά κριτήρια.
Με άλλα λόγια, αν υπήρξε έγκλημα, για να «δεθεί» το κατηγορητήριο, χρειαζόμασταν την ολοκληρωμένη διαδρομή του προϊόντος του εγκλήματος, καταγεγραμμένη με τρόπο ακλόνητο, με τρόπο αδιάσειστο.

Δουλειά μας ήταν να καταδείξουμε για κάθε μια από τις επί μέρους υποθέσεις (έξι τον αριθμό), σε τι συνίσταται η βλάβη του Δημοσίου, ποια η παρέμβαση του πρώην Υπουργού Άμυνας και ποιο το δικό του όφελος.

Τι από όλα αυτά συνέβη;
Τι από όλα αυτά επιτύχαμε;
Φοβάμαι πως τίποτα.
Καταλήξαμε, σε αυτό που γνωρίζαμε εξ’ αρχής.
Πως το αδίκημα της απιστίας έχει παραγραφεί.

Η Συνταγματική πρόβλεψη είναι σαφής.
Κάνει λόγο για παραγραφή των όποιων αδικημάτων μετά το πέρας δύο κοινοβουλευτικών συνόδων και εμείς είμαστε ήδη στην έβδομη!

Και αφού φτάσαμε στο αδιέξοδο που γνωρίζαμε από την αρχή πως είναι αδιέξοδο, προτείνετε σήμερα ένα πόρισμα, που εμπεριέχει μια ξεκάθαρη αντίφαση.

Ενώ αναγνωρίζουμε πως στην περίπτωση του τέως Υπουργού, η προανακριτική επιτροπή διαπιστώνει ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, παράλληλα, κηρύσσει εαυτό αναρμόδιο a priori.

Επιπροσθέτως, το άρθρ. 86 παρ. 3, εδ. γ' του Συντάγματος ορίζει, μεταξύ άλλων, ότι «το πόρισμα της επιτροπής (...) εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης».
Δεν προβλέπεται κάπου ότι η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει – ή καλύτερα να αναπέμψει - τις έξι (6) υποθέσεις και τις σχετικές ποινικές δικογραφίες, στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Με απλά λόγια, σήμερα θα έπρεπε να ψηφίζουμε για το αν ο πρώην Υπουργός πρέπει να παραπεμφθεί ή όχι στο Ειδικό Δικαστήριο.

Γιατί αυτό, και μόνο αυτό, αποτελεί τη συνταγματικά προβλεπόμενη αρμοδιότητα της Ολομέλειας.
Γιατί αλλιώς, η πρόταση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής πάσχει τόσο νομικά, όσο και δικονομικά, αντιβαίνοντας το Σύνταγμα.

Να σημειώσω δε ότι επιλέγετε και κάτι που - για άλλη μια φορά - δημιουργεί μία συνθήκη έντασης με τη δικαστική εξουσία, εν προκειμένω έντασης μεταξύ Βουλής και δικαστικής εξουσίας.
Επιλέγετε να πείτε - να πούμε εμείς ως Σώμα - στον εισαγγελέα "πάρε πίσω το φάκελο - δεν έχουμε αρμοδιότητα".
Γιατί;

Γιατί όχι την ασφαλή οδό, αυτή που οδήγησε στην παραπομπή Τσοχατζόπουλου - μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις δηλαδή που μία προανακριτική επιτροπή είχε αποτέλεσμα, έστω κι αν το αποτέλεσμα ήρθε από την τακτική δικαιοσύνη;

Όπως και τώρα έτσι και τότε η επιτροπή εξέφρασε αμφιβολίες για την αρμοδιότητά της Βουλής, αν δηλαδή θα έπρεπε να παραπεμφθεί ο πρώην υπουργός σε ειδικό δικαστήριο ή στην τακτική δικαιοσύνη.
Και τι έκανε τότε η Βουλή;

Ψήφισε ΥΠΕΡ της παραπομπής, λέγοντας - σοφά, κατά τη γνώμη μου - ότι εμείς, οι βουλευτές, δεν είμαστε δικαστές.

Κι αν μας φέρνει το Σύνταγμα σε θέση δικαστή και πάλι αυτή την εξουσία πρέπει να την ασκήσουμε με απόλυτη φειδώ.

Που σημαίνει ότι αμιγώς νομικά και δικονομικά ζητήματα δεν θα τα κρίνουμε εμείς.
Εκεί ήρθαν οι δικαστές του δικαστικού συμβουλίου, δηλαδή ανώτατοι δικαστικοί και είπαν πράγματι "όχι" σε ειδικό δικαστήριο, αλλά στην τακτική δικαιοσύνη να δικαστεί ο πρώην υπουργός.

Όμως προσέξτε:

Eκεί το είπαν δικαστικοί λειτουργοί ότι δεν υπάρχει "υπουργικό αδίκημα".
Εκεί ήταν ανώτατος δικαστικός λειτουργός αυτός που είπε στους συναδέλφους του "συνεχίστε εσείς τη διαδικασία", δεν ήταν η Ολομέλεια της Βουλής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η διαφωνία μας με το πόρισμα έχει καταγραφεί λεπτομερώς, όπως και η τεχνική - νομική αιτιολόγηση της διαφωνίας αυτής, έχει επίσης καταγραφεί.
Η διαφωνία αυτή μας οδηγεί να ψηφίσουμε ΝΑΙ στην παραπομπή του πρώην υπουργού, διότι μόνον έτσι θεωρούμε ότι διασφαλίζεται πως η δικαστική έρευνα της υπόθεσης, θα συνεχιστεί.

Αυτό το περίεργο, το πρωτότυπο ΟΧΙ, το "αιτιολογημένου επί του ψηφοδελτίου" ΟΧΙ, που η πλειοψηφία προτείνει, το θεωρούμε πρωτοφανές, επισφαλές, αλλά και επίφοβο.

Φοβούμαστε πως θα οδηγήσει σε απαλλαγή του πρώην Υπουργού για τεχνικούς λόγους.
Το πλήγμα για το κύρος της Βουλής σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι τεράστιο και εμείς δεν θα συμπράξουμε σε αυτό.

Το Ποτάμι ήθελε να συνεχιστούν οι εργασίες της εξεταστικής.
Αυτό δεν εισακούστηκε.
Πλέον είμαστε υποχρεωμένοι να ψηφίσουμε υπέρ της παραπομπής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στα ζητήματα διαφθοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος η κοινωνία είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητη.
Στην παρούσα συγκυρία βαθιάς κρίσης η δικαιολογημένη καχυποψία που τρέφεται από την κίτρινη λογική «όλοι το ίδιο είναι» και «ως γνωστόν, κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει», αναπτύσσει επιπλέον αντι-κοινοβουλευτικά χαρακτηριστικά, καθιστώντας την έρμαιο των μετα-δημαγωγών και των λαϊκιστών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας στο χέρι σας είναι να μη συντελέσουμε και εμείς στην εγκληματική διαιώνιση ισχύος των επαίσχυντων συνταγματικών διατάξεων περί ευθύνης Υπουργών.

Δεν πρέπει να χαθεί η δυνατότητα συνταγματικής αναθεώρησης της επόμενης Βουλής.
Και αυτό εξαρτάται από τις δικές σας κυρίως πρωτοβουλίες.

Σε ένα θέμα που όλα τα κόμματα συμφωνούν, δεν είναι επιτρεπτό να χρονοτριβούμε άλλο.
Ευχαριστώ.

Συνταγματική Αναθεώρηση τώρα! Είναι εγκληματικό να διαιωνίζεται ο νόμος περί Ευθύνης Υπουργών.