17 Φεβρουαρίου, 2016

«Με τι σχέδιο θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή της Συμφωνίας COP21 του Παρισιού;»

«Το Ποτάμι, όπως αναγνωρίστηκε και από σύμβουλο του Υπουργού, είναι το μόνο κόμμα που κατέθεσε σχόλια και συγκεκριμένες προτάσεις για την Εθνική στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στις 08.12.15», είπε ο βουλευτής Β’ Αθήνας με το Ποτάμι κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος σχετικά με την Αποτίμηση της ‘COP 21’.

Ο κ. Αμυράς αναφερόμενος στη Συμφωνία για το κλίμα, βάσει της οποίας βαίνουμε πλέον σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, απαλλαγμένης από τα ορυκτά καύσιμα, διερωτήθηκε ποιες προετοιμασίες έχει κάνει η Ελλάδα γι' αυτή τη μεταλιγνιτική εποχή και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Για το συγκεκριμένο μάλιστα θέμα υπενθύμισε σχετική του ερώτηση, που έχει κατατεθεί 4 φορές από τον Νοέμβριο του 2015 και δεν έχει απαντηθεί έως τώρα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την ενίσχυση των περιοχών της Κοζάνης, της Φλώρινας και της Αρκαδίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Αμυράς απευθυνόμενος στον υπουργό ζήτησε να μάθει, αν θα στηρίξει η Ελληνική κυβέρνηση αίτημα προς την Ε.Ε για αναβάθμιση του στόχου μείωσης εκπομπών από 20% σε 30% για το 2020 και από 40% σε 60% για το 2030, καθώς και αν προτίθεται να προχωρήσει μονομερώς σε πιο φιλόδοξους εθνικούς στόχους και πολιτικές για το κλίμα.
Τέλος, διερωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα διαμορφώσει άμεσα Εθνικό Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό με ορίζοντα το 2050, που να συνάδει με το Πνεύμα της Συμφωνίας του Παρισιού.

Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, παρέμβαση έκανε επίσης και η Χλόη Βλασσοπούλου ως Πολιτική Υπεύθυνη του Τομέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του Ποταμιού και Καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Picardie Jules Verne στη Γαλλία, για τη σημασία και τις συνέπειες των αποφάσεων της Συμφωνίας του Παρισιού.

Γιώργος Αμυράς - Β' Αθήνας