Στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής την 18η Μαΐου, για τα δάνεια των Κομμάτων και των ΜΜΕ, ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού, Γ. Μαυρωτάς, ξεκίνησε, λέγοντας ότι η διαφημιστική δαπάνη των τραπεζών το 2015 προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ήταν αρκετά αποκαλυπτική και μάλιστα όπως σημείωσε πρέπει να προβληματίσει το γεγονός, ότι ξοδεύτηκαν περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ από τις τράπεζες προς τα ΜΜΕ σε μια χρονιά με capital controls. Εξέφρασε, επίσης, την επιφύλαξη, εάν η διεύρυνση του σκοπού της εξεταστικής επιτροπής μπορεί να γίνει δίχως ανανέωση της εντολής από την ολομέλεια της Βουλής.
Στη συνέχεια, ο κ. Μαυρωτάς έκανε 3 προτάσεις, οι οποίες έγιναν αποδεκτές από τον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής και σχεδόν το σύνολο των κομμάτων. Πρώτα ζήτησε να διερευνηθεί η δυνατότητα να προσκομισθούν ό,τι νεότερα πορίσματα και στοιχεία υπάρχουν για τα δάνεια, καθώς επίσης να φέρουν και τα ίδια τα κόμματα τις δανειακές συμβάσεις, που έχουν υπογράψει για αντιπαραβολή. Μάλιστα, η επόμενη πρόταση του Ποταμιού ήταν να ζητηθεί και από τα κόμματα να δώσουν στοιχεία για τις διαφημιστικές τους δαπάνες, επισημαίνοντας ότι αυτές να αφορούν ξεχωριστά τις δαπάνες σε έντυπα και τηλεοπτικά μέσα αλλά και για αφίσες.
Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
Α΄μέρος
Έχει δημοσιευτεί η διαφημιστική δαπάνη για το 2015 των τραπεζών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ήταν αρκετά αποκαλυπτική. Οπότε έχουμε ένα πρώτο δείγμα για το πού διαφημιζόντουσαν ουσιαστικά οι τράπεζες και θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τέτοια πράγματα, όπως για παράδειγμα, τη διαφημιστική δαπάνη σε συνάρτηση με την κυκλοφορία κάποιων εφημερίδων ή την απήχηση που είχαν διάφορα μέσα, εάν όχι site κλπ., σε σχέση με τη διαφημιστική δαπάνη που πήρανε.
Επίσης, εμένα μου έκανε εντύπωση ένα γεγονός ότι περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ ξοδεύτηκαν το 2015, μια χρονιά όπου είχαμε και capital controls στις τράπεζες, για να διαφημιστούν σε διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης και αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να προβληματίσει γενικότερα.
Θα ήταν ενδιαφέρον να προχωρήσουμε και πέρα από το 2015, να πάμε πιο πίσω. Βρίσκω βάσιμη τη ρητορική της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την διεύρυνση της εντολής, εάν έχουμε αυτήν την εντολή να διευρύνουμε την εντολή. Ίσως θα πρέπει να πάρουμε αυτήν την εντολή από τη Βουλή.
Ευχαριστώ.
Β’ μέρος
Θα συμφωνήσουμε κι εμείς με τα έγγραφα που ζητήθηκαν και από τη Συμπολίτευση και από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Αυτό που θα ήθελα να διευκρινίσουμε είναι το εξής: Τα έγγραφα αυτά αφορούν πορίσματα και ελέγχους που έχουν ολοκληρωθεί. Στον ν. 4261∕2014 στο άρθρο 54, παράγραφος 6 λέει: «Επιτρέπεται η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ αφενός της Τράπεζας της Ελλάδος και αφετέρου ββ): «των ειδικών εξεταστικών επιτροπών της Βουλής».
Αυτό μας επιτρέπει να ζητήσουμε και ό,τι πιο καινούριο υπάρχει σ’ αυτήν την εξέλιξη; Οπότε θα μπορούσαμε να ζητήσουμε και τα πιο πρόσφατα στοιχεία που υπάρχουν.
Το δεύτερο που θα ήθελα να πω είναι ότι με τη λογική που ανέφερε ο κ. Λάππας, που λέει να ζητήσουμε τις δανειακές συμβάσεις από τα μέσα πανελλαδικής εμβέλειας και επειδή η Επιτροπή μας έχει να εξετάσει τις δανειακές συμβάσεις προς μέσα και προς κόμματα, μήπως με την ίδια λογική θα ήταν σκόπιμο να ζητήσουμε από τα κόμματα δανειακές συμβάσεις και αν το προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω, μήπως ζητήσουμε και διαφημιστικές δαπάνες κομμάτων, που και αυτό συνδέεται, αν διευρύνουμε την έννοια, όπως κάναμε και προηγουμένως, με το έργο της Επιτροπής.
Γιώργος Μαυρωτάς - Αττικής