20 Απριλίου, 2018

Υποψήφιοι, Δήμοι και ΑΣΕΠ «θύματα» των παρεμβατισμών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Το ιδιαίτερα σημαντικό και μεγάλων διαστάσεων πρόβλημα που έχει προκύψει σχετικά με τον διαγωνισμό της Προκήρυξης του ΑΣΕΠ 3Κ/2018 για την πλήρωση 8.166 θέσεων προσωπικού στους δήμους, λόγω των παρεμβατισμών και των πιέσεων που ασκήθηκαν από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, φέρνει με επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και βουλευτής Αττικής με το Ποτάμι, Γιώργος Μαυρωτάς.

Με αφορμή και τις χιλιάδες ενστάσεις υποψηφίων του διαγωνισμού μετά την έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων, ο βουλευτής το Ποταμιού αναφέρεται στα μεγάλα προβλήματα που έχουν προκύψει από την απόφαση της Κυβέρνησης να προσληφθεί προσωπικό από τους προσωρινούς πίνακες και όχι από τους οριστικούς, όπως συνήθως γίνεται στις προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού. Χαρακτηριστικό είναι, δε, ότι σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα η Ανεξάρτητη Αρχή θα εξετάζει διαρκώς και θα ανακοινώνει στους υποψηφίους τα αποτελέσματα της ένστασής τους, ωστόσο η ολοκλήρωση της διαδικασίας χρονικά μπορεί να συμπέσει με την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων, καθώς οι αιτήσεις των ενστάσεων ενδέχεται να φτάσουν τις 10.000.

Απευθυνόμενος προς την αρμόδια Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Γεροβασίλη, ο κ. Μαυρωτάς ζητά απαντήσεις για το σκεπτικό με το οποίο επιλέχθηκε αυτή η διαδικασία για την εν λόγω προκήρυξη. Ταυτόχρονα επισημαίνει το γεγονός ότι, ενώ η διαδικασία υποβολής αιτήσεων βρισκόταν σε εξέλιξη, µε ανακοίνωση του ΑΣΕΠ γνωστοποιήθηκε τροποποίηση των όρων μοριοδότησης της ειδικής προϋπηρεσίας ως προς το σύνολο των προσφερόμενων θέσεων.

Με δεδομένη την αποστροφή της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προς κάθε ανεξάρτητη αρχή και προφανώς και προς το ΑΣΕΠ, το Ποτάμι ζητά από την αρμόδια Υπουργό να αναλάβει την ευθύνη και να δώσει εξηγήσεις για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και έχει προκαλέσει εκτενή προβλήματα τόσο στους υποψηφίους και στους Δήμους όσο και στο ίδιο το ΑΣΕΠ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

Προς την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΘΕΜΑ: Σοβαρά ερωτηματικά εγείρονται σχετικά με τον διαγωνισμό της Προκήρυξης 3Κ/2018 ΑΣΕΠ

Τον Φεβρουάριο 2018 εκδόθηκε από το ΑΣΕΠ η Προκήρυξη 3Κ/2018 η οποία αφορούσε στην πλήρωση, με σειρά προτεραιότητας, 8.166 θέσεων τακτικού και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού σε ΟΤΑ α΄ βαθμού. Καθώς η διαδικασία υποβολής αιτήσεων βρισκόταν σε εξέλιξη, προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση το γεγονός ότι την 07/03/2018, και ενώ η προθεσμία για την κατηγορία προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έληγε την ίδια ημέρα, µε ανακοίνωση του ΑΣΕΠ γνωστοποιήθηκε ότι η ειδική εμπειρία της παρ. 1 του άρθρου 24 του Ν. 4479/2017 λαμβάνεται υπόψη και µοριοδοτείται για το σύνολο των θέσεων της προκήρυξης και όχι για το 50%, με την επισήμανση ότι αυτό δεν επηρεάζει τον τρόπο συμπλήρωσης των αιτήσεων και δεν απαιτεί επιπλέον δικαιολογητικά.

Την έκδοση των πρώτων προσωρινών αποτελεσμάτων της Προκήρυξης την 31/03/2018, ακολούθησαν χιλιάδες ενστάσεις από υποψηφίους που αποκλείστηκαν, ενώ επιπλέον προβλήματα στην πορεία της διαδικασίας του διαγωνισμού έχει δημιουργήσει και η απόφαση της Κυβέρνησης να προσληφθεί προσωπικό από τους προσωρινούς πίνακες και όχι από τους οριστικούς, όπως συνήθως γίνεται στις προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού. Ζήτημα όμως έχει προκύψει και με τους συμβασιούχους που δεν κατάφεραν να προσληφθούν, οι οποίοι προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη ζητώντας παράταση των συμβάσεών τους. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει οδηγήσει πολλούς Δήμους να αρνούνται την πρόσληψη προσωπικού από τους προσωρινούς πίνακες, γεγονός που αναπόφευκτα θα οδηγήσει και πάλι στην πρόσληψη συμβασιούχων για την κάλυψη των αναγκών των εν λόγω Δήμων έως την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων.

Κατόπιν των ανωτέρω, δημιουργούνται πλήθος ερωτηματικών ως προς το σκεπτικό για τις διαδικασίες που επιλέχθηκαν ειδικά στην εν λόγω προκήρυξη, έχοντας πάντα υπόψη την αποστροφή της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προς τις ανεξάρτητες αρχές και αντίστοιχα προς το ΑΣΕΠ.

Με δεδομένο πλέον ότι όλη η διαμορφούμενη κατάσταση έχει δημιουργήσει προβλήματα στους υποψηφίους, στους Δήμους και στο ίδιο το ΑΣΕΠ.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Ποιοι λόγοι οδήγησαν την τελευταία στιγμή στην τροποποίηση των όρων μοριοδότησης της ειδικής προϋπηρεσίας ως προς το σύνολο των προσφερόμενων θέσεων;

2. Πόσες ενστάσεις κατατέθηκαν προς το ΑΣΕΠ για λάθη στις μοριοδοτήσεις υποψηφίων εξαιτίας πλαστών εγγράφων και δικαιολογητικών ή και άλλων λόγων (π.χ. μη συναφείς τίτλοι);

3. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων και πότε υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί αυτή; Έως την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων, πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τα κενά που θα προκύψουν στους Δήμους;

Ο ερωτών Βουλευτής
Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής