19 Απριλίου, 2018

«Κίνδυνοι προβοκάτσιας από την παράνομη χρήση οπλισμού της Εθνοφυλακής»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, σχετικά με την επικινδυνότητα της παράνομης χρήσης των όπλων της Εθνοφυλακής.

Με αφορμή το περιστατικό της ύψωσης της ελληνικής σημαίας στη βραχονησίδα Ανθρωποφάς, από τους τρεις νεαρούς Φουρνιώτες, παρατηρήθηκε μέσω των προφίλ ενός εκ των τριών στο facebook η χρήση όπλου και πυρομαχικών της Εθνοφυλακής από τον ίδιο, παρότι ο ίδιος δεν ανήκει στις δυνάμεις της Εθνοφυλακής.

Είναι σαφές, πως στην παρούσα χρονική συγκυρία οι αστόχαστες κινήσεις εντυπωσιασμού από αφελείς πολίτες ή ακροδεξιούς εθνικιστές δύνανται να προκαλέσουν την αλλαγή των επιχειρησιακών σχεδιασμών του στρατεύματος με απρόβλεπτες συνέπειες για τις εξωτερικές σχέσεις και την ασφάλεια της χώρας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: «Κίνδυνοι προβοκάτσιας από την παράνομη χρήση οπλισμού της Εθνοφυλακής»

Η τρέχουσα χρονική συγκυρία χαρακτηρίζεται από την κλιμάκωση της έντασης και τον προκλήσεων από πλευράς Τουρκίας. Είναι εμφανής η προσπάθεια της Τουρκικής κυβέρνησης να σύρει την Ελλάδα σε αυτόν το χορό προκλήσεων, χρεώνοντάς τη για ένα πιθανό θερμό επεισόδιο, που μπορεί να προκληθεί από ατύχημα ή προβοκάτσια. Η κυβέρνηση και το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων του τόπου συμφωνούν πως το εθνικό συμφέρον, απαιτεί ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα.
Το περιστατικό της ύψωσης της ελληνικής σημαίας στη βραχονησίδα Ανθρωποφάς, από τους τρεις νεαρούς Φουρνιώτες, χωρίς αμφιβολία βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση, αφού λίγο έλειψε να οδηγήσει σε διπλωματικό επεισόδιο με την Τουρκία. Παράλληλα συνοδεύτηκε, όπως ήταν φυσικό, από την ξαφνική δημοσιότητα των συμμετεχόντων, αλλά και από την ανάδειξη των όσων κοινοποιούν στα προσωπικά τους προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα, τα δύο προφίλ στο facebook του ενός εκ των τριών είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά για τις ακροδεξιές - εθνικιστικές του απόψεις, μέσα από μια πληθώρα σχετικών αναρτήσεων. Μετά δε από το περιστατικό, ο θερμόαιμος πατριώτης δεν δίστασε απολογούμενος, μάλιστα, για την αργοπορία να ευχηθεί το «Χριστός Ανέστη» με βίντεο στο οποίο φαίνεται να πυροβολεί στον αέρα με ένα G3. Δεν είναι τυχαίο, πως μετά τις χτεσινές επικριτικές δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας τόσο το σχετικό βίντεο, όσο και η ανάρτηση – υβριστική απάντηση προς τον Υπουργό, εξαφανίστηκαν.
Παρά τη διαγραφή των σχετικών αναρτήσεων το γεγονός παραμένει, αφού αυτός αν και δεν ανήκει στην ελληνική Εθνοφυλακή, εμφανίστηκε στο εν λόγω βίντεο να πυροβολεί για προσωπική εκτόνωση ή ευχαρίστηση με ένα G3, όπλο που ανήκει στον οπλισμό των Ταγμάτων Εθνοφυλακής, όπως αυτός καθορίζεται από τους Πίνακες Οργανώσεως και Υλικού (ΠΟΥ).

Δεδομένου ότι σύμφωνα με τις Οδηγίες Ασφάλειας Οπλισμού των Εφέδρων – Εθνοφυλάκων που απαρέγκλιτα πρέπει να τηρούνται από όλους, ο οπλισμός μεταφέρεται ή χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένες μόνο περιπτώσεις.

Δεδομένου ότι η ασφάλεια του όπλου, αλλά και των πυρομαχικών βρίσκονται στην αποκλειστική ευθύνη του Εθνοφύλακα.
Δεδομένου ότι ο παραπάνω δεν ανήκει στην Εθνοφυλακή και ως εκ τούτου παραμένει άγνωστο το πώς το συγκεκριμένο όπλο και τα πυρομαχικά βρέθηκαν στα χέρια του.

Δεδομένου ότι αστόχαστες κινήσεις εντυπωσιασμού από αφελείς ή ακροδεξιούς εθνικιστές προκαλούν, πιθανώς την αλλαγή επιχειρησιακών σχεδιασμών του στρατεύματος σε μια ευαίσθητη περίοδο για τη χώρα με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποιοι έλεγχοι προηγούνται της ένταξης στα Τάγματα Εθνοφυλακής (ΤΕ) και με τι συχνότητα επαναλαμβάνονται;
2. Είναι ενήμερη η διοίκηση αρμόδιου Τάγματος Εθνοφυλακής (ΤΕ) πως όπλα και πυρομαχικά χρησιμοποιούνται για σκοπούς πέρα των προβλεπομένων;

Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης - Ηρακλείου