23 Ιανουαρίου, 2019

Να κρατήσουμε ζωντανό το ισχυρότερο εργαλείο που έχουμε για θεσμική παρέμβαση στην Τουρκία

«Το μήνυμά μου προς τους συνάδελφους ευρωβουλευτές σήμερα, σχετικά με την πρόταση ορισμένων να τερματίσουν οριστικά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, συνοψίζεται στη φράση «Μην σκοτώνετε το όνειρο». Το όνειρο της συντριπτικής πλειοψηφίας των Τούρκων πολιτών και ιδιαίτερα εκείνων που αγωνίζονται μέσα σε αντιξοες συνθήκες για μια χώρα που σέβεται τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, για να είναι η Τουρκία στρατηγικός εταίρος για σταθερότητας στην περιοχή και για να προσφέρει ευημερία στους πολίτες της.»

Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της έκθεσης «Πρόσωπα της Τουρκίας: Κοινωνία των Πολιτών» που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού και αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας ΕΕ-Τουρκίας, Μίλτος Κύρκος. Την έκθεση άνοιξε ο Κύπριος Επιτρόπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Χρήστος Στυλιανίδης, παρουσία του Πρέσβη της Τουρκίας στις Βρυξέλλες Zeki Levent Gümrükçü, του Γενικού Πρόξενου Dilşad Kırbaşlı Karaoğlu, καθώς και πολλών ευρωβουλευτών, εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μελών της κοινωνίας των πολιτών. Η εκδήλωση συγκέντρωσε 11 από τις πιο δυναμικές και αναγνωρισμένες -για τις επιτυχημένες τους ιστορίες σε διάφορους τομείς- οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (AÇEV, ÇYDD, Darüşşafaka, Kırmızı Kurdele, Koruncuk, LÖSEV, Mor Çatı, SosyalBen, TEGV, Tohum Otizm, TÜRGÖK), που καλύπτουν τομείς όπως η έγκαιρη διάγνωση αυτισμού, η αντιμετώπιση της λευχαιμίας στα παιδιά, η προσφορά καταφύγιου σε κακοποιημένες γυναίκες, η ευαισθητοποίηση HIV +, η εκπαίδευση όσως δεν έχουν τα οικονομικά μέσα κλπ

«Το 2018, το Συμβούλιο, η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισαν να μειώσουν μέρος των κονδυλίων του μηχανισμού για την προενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας. Δυστυχώς, τα κονδύλια αυτά υποστήριζαν, μεταξύ άλλων δράσεων, σχέδια σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές, τον έλεγχο των συνόρων και το έργο διαφόρων ΜΚΟ. Το έργο των ΜΚΟ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος όλων των κοινωνικών προσπαθειών και αξίζει την πλήρη υποστήριξή μας», ανέφερε ο κ Κύρκος στην εναρκτήρια εισήγησή του. «Ο στόχος μου είναι να δείξω στους συνάδελφους ότι η Τουρκία δεν είναι κάτι το μονολιθικό όπως φαντάζονται αλλά μια χώρα με τεράστιο δυναμικό και ισχρή κοινωνία πολιτών. Είμαι εντελώς αντίθετος σε οποιαδήποτε πρόταση που θα τερματίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία γιατί έτσι δεν τιμωρούμε μια κυβέρνηση, εγκαταλείπουμε τους πολίτες της Τουρκίας που ακόμη μαζικά προσβλέπουν στην ευρωπαική πορεία της χώρας τους. Επιθυμώ οι συνάδελφοί μου να αναζητήσουν το έργο που επιτελούν οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και να επανεξετάσουν την απόφασή τους να τερματίσουν τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης για άλλη μια φορά.» Ο κ. Κύρκος είπε επίσης ότι η θέση της έκθεσης είχε επίσης συμβολικό νόημα. «Αυτή είναι η πιο ιδανική τοποθεσία στο Κοινοβούλιο γιατί είναι το σημείο στο οποίο τα τρία ξεχωριστά κτίρια διασταυρώνονται. Είναι ένα σημείο διέλευσης, η καρδιά του Κοινοβουλίου. Εκείνοι που περνούν εδώ θα δουν τα αληθινά πρόσωπα του τουρκικού λαού και όχι τα γραφικά στενά του Βοσπόρου ή το παζάρι με τα μπαχαρικά.»

Δείτε το βίντεο:

Δείτε φωτογραφίες:

* Ο Μίλτος Κύρκος είναι ευρωβουλευτής