1 Δεκεμβρίου, 2017

Είναι μικρό το κακό να βρεθούμε εκτός Σένγκεν, κύριε πρωθυπουργέ Αλέξη Τσίπρα;

«Η Ελλάδα ήταν η χώρα που άνοιξε τα σύνορά της. Η Ελλάδα ήταν χώρα που είπε ότι έχουμε ανοιχτή αγκαλιά για όλους. Η Ελλάδα ήταν που οι Υπουργοί της λέγανε πως δεν ξεχωρίζουμε μετανάστες, πρόσφυγες και “λαθρομετανάστες”, γιατί είναι όλοι άνθρωποι. Τα λέγανε αυτά επίσημα κυβερνητικά χείλη. Υπουργοί των Κυβερνήσεων από το 2015. Και μετά έλεγαν ότι: Αν δεν μας ακούτε και δεν μας υπολογίζετε θα σας ξεφορτώσουμε τους μετανάστες στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες!», θύμισε ο Γρηγόρης Ψαριανός, κατά την ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης με θέμα την διατύπωση γνώμης σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/399 που αφορά στους κανόνες που εφαρμόζονται για την προσωρινή επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα.

«Οι ορδές από την Βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή, δεν πέρασαν ούτε από τη Μάλτα, ούτε από τη Γαλλία, ούτε από την Κύπρο που είναι κοντά στη Μέση Ανατολή. Στην Ελλάδα ήρθαν. Γιατί ήρθαν από την Ελλάδα; Γιατί γκρεμίσαμε τους φράχτες. Είπαμε δεν θέλουμε φράχτες. Θα έχουμε... ανοιχτή καρδιά!

Την βασική ευθύνη για την επιλογή της Ευρώπης, αν θα μας συμπεριλάβει στην πρώτη ταχύτητα ή στην... τέταρτη, την έχουμε όλοι εμείς. Πρέπει να αποφασίσουμε αν γουστάρουμε την Ευρώπη ή όχι. Αν θέλουμε να είμαστε à la carte Ευρωπαίοι: να ζητάμε αλληλεγγύη, στήριξη, δάνεια, θετική αντιμετώπιση κ.τ.λ. και από την άλλη να καταχεριάζουμε τους Ευρωπαίους, να τους λέμε εκβιαστές, τοκογλύφους, εχθρούς της χώρας σε όλους τους τόνους και διακυβερνητικών χειλέων», συνέχισε ο βουλευτής του Ποταμιού. «Αν έχουμε τέτοιες λογικές, στο τέλος θα είμαστε εκτός Συνθήκης Σένγκεν. Μικρό το κακό είπε ο Πρωθυπουργός. Κύριε Αλέξη Τσίπρα μικρό το κακό; Είναι μικρό το κακό να μας ψάχνουν στο Μόναχο; Να μας βγάζουν “τα σώβρακα” για να δουν αν είμαστε ζωσμένοι με δυναμίτες;»

Ο Γρηγόρης Ψαριανός τόνισε την αναγκαιότητα της εξομάλυνσης των σχέσεων της χώρας μας με την Ευρώπη: «Να αποφασίσουμε και να το πούμε, να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις εμπιστοσύνης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους Ευρωπαίους. Σαν να ήμασταν μία πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, όπως έλεγε κάποτε ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης και πολλοί άλλοι άνθρωποι που έχουν περάσει από δω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Προσωπικά, δεν ξέρω ασφαλέστερο οργανισμό στη Γη, πιο προοδευτικό, πιο πολιτισμένο που να σέβεται τον άνθρωπο κλπ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Αν κάποιος έχει να προτείνει κάτι καλύτερο, την ΚΟΜΕΚΟΝ ή το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, τις λατινοαμερικανικές χούντες ή τη Βόρεια Κορέα, να μας το πει. Εγώ την Ευρώπη εμπιστεύομαι και για αυτό όλος ο κόσμος, όλοι οι κατατρεγμένοι και οι μη κατατρεγμένοι, θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη. Δεν ξέρω, άλλωστε και κανέναν Έλληνα αριστερό που να στέλνει τα παιδιά του στην Πιονγκγιάνγκ, ας πούμε, για να σπουδάσουν. Στην Ευρώπη θέλουμε να μεγαλώσουμε, στην Ευρώπη θέλουμε να είναι τα παιδιά μας. Θα πάνε να σπουδάσουν στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, στο Παρίσι. Δεν θα πάνε ούτε στο Βλαδιβοστόκ, ούτε στην Αβάνα, ούτε στο Καράκας».

Δείτε βίντεο της ομιλίας: