8 Δεκεμβρίου, 2015

Οικονομικά προβλήματα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Το θέμα των οικονομικών προβλημάτων του νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, που απειλούν σε ανησυχητικό βαθμό τη συνέχιση της λειτουργίας του, επαναφέρει με ερώτησή της η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου προς τον Υπουργό Υγείας.

Η χρηματοδότηση των 14,7 εκ. ευρώ που δόθηκε στο νοσοκομείο στα μέσα Νοεμβρίου δεν αποτελεί ούτε καν μεσοπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα υποχρηματοδότησης του νοσοκομείου, δεδομένου ότι το ποσό των 4,7 εκ. ευρώ αποτελεί το υπόλοιπο της τακτικής κρατικής επιχορήγησης που ούτως ή άλλως όφειλε να καταβάλει το Υπουργείο και αφορά την μισθοδοσία Νοεμβρίου ενώ τα 10 εκ. ευρώ για οφειλές του ΕΟΠΥΥ, αντιστοιχούν σε μόλις το 4,7% του συνόλου των οφειλών ύψους 210 εκ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2013.

Μια πιθανή αναστολή ή περιορισμός της λειτουργίας του νοσοκομείου υπό το βάρος των οικονομικών δυσχερειών θα επιβαρύνει αφάνταστα το επίπεδο παροχής δημόσιων υπηρεσιών υγείας στη Θεσσαλονίκη, δεδομένου ότι το Παπαγεωργίου καλύπτει το 50% περίπου της κίνησης στην 3η ΥΠΕ όπου ανήκει και δέχεται 1.000 με 1.200 άτομα ανά εφημερία, όχι μόνο από τη Θεσσαλονίκη αλλά από όλους τους γύρω δήμους και γειτονικούς νομούς.

Η βουλευτής ρωτά το Υπουργείο αν προτίθεται να προχωρήσει σε συμπληρωματικές ενέργειες για να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, πότε αναμένεται να αποπληρωθούν τα ληξιπρόθεσμα του ΕΟΠΥΥ, για τον προγραμματισμό για την κάλυψη των κενών θέσεων προσωπικού αλλά και για την καθυστέρηση στην έγκριση του νέου Κανονισμού Λειτουργίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Συνεχίζονται τα οικονομικά προβλήματα του νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης

Επανερχόμαστε στο θέμα της υπ’ αρ. 102/10-11-2015 επίκαιρης ερώτησης η οποία δεν συζητήθηκε λόγω κωλύματός σας σχετικά με τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης και τα οποία απειλούν πλέον σε ανησυχητικό βαθμό την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας του.
Στις 13/11/2015, με δελτίο τύπου του Υπουργείου σας, ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» με 4,7 εκ. ευρώ για την άμεση αντιμετώπιση των οικονομικών του προβλημάτων και η αποπληρωμή «σημαντικού μέρους» των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς το Νοσοκομείο, ύψους 10 εκ. ευρώ.

Αυτό που δεν αναφέρεται στο παραπάνω δελτίο τύπου είναι ότι το ποσό των 4,7 εκ. ευρώ αποτελεί το υπόλοιπο της τακτικής κρατικής επιχορήγησης που ούτως ή άλλως όφειλε να καταβάλει το Υπουργείο, αφορά δε την μισθοδοσία Νοεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, η εγκριθείσα κρατική επιχορήγηση ύψους 35 εκ. ευρώ για το έτος 2015 δεν επαρκεί ούτως ή άλλως για την κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού που ανέρχεται στα 38,5 εκ. ευρώ.

Όσον αφορά τα 10 εκ. ευρώ για οφειλές του ΕΟΠΥΥ, στην πραγματικότητα πρόκειται για μόλις το 4,7% του συνόλου των οφειλών που ανέρχεται στα 210 εκ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2013. Από τα 10 αυτά εκατομμύρια, το Νοσοκομείο προτίθεται να διαθέσει τα 4 εκ. ευρώ για την κάλυψη της μισθοδοσίας του Δεκεμβρίου και με τα υπόλοιπα 6 εκ. ευρώ μέρος των οφειλών του για το διάστημα Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2013. Συνολικά, από την αρχή της χρονιάς, ο ΕΟΠΥΥ έχει καταβάλει στο νοσοκομείο μόλις 3 εκατομμύρια ευρώ, όταν οι υπηρεσίες που παρέχει προς ασφαλισμένους του κοστίζουν 7 με 8 εκατομμύρια το μήνα.

Παράλληλα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του νοσοκομείου προς πάσης φύσεως προμηθευτές από τον Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι σήμερα ανέρχονται στα 76 εκ. ευρώ, ποσό που θα μπορούσε να έχει εξοφληθεί αν ο ΕΟΠΥΥ και τα λοιπά ασφαλιστικά ταμεία ήταν συνεπή απέναντι στο νοσοκομείο για την εξόφληση των δικών τους οφειλών.

Επιπλέον, 19 κλίνες ΜΕΘ και 8 χειρουργικές αίθουσες παραμένουν κλειστές λόγω της έλλειψης του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αφού και το προσωπικό που αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης δεν αντικαθίσταται.

Δυστυχώς, η χρηματοδότηση των 14,7 εκ. ευρώ που δόθηκε δεν αποτελεί ούτε καν μεσοπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα υποχρηματοδότησης του νοσοκομείου, το οποίο, σημειωτέον, δεν έχει λάβει καμία χρηματοδότηση για ληξιπρόθεσμα από την έναρξη της χρονιάς, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία.

Μια πιθανή αναστολή ή περιορισμός της λειτουργίας του νοσοκομείου υπό το βάρος των οικονομικών δυσχερειών θα επιβαρύνει αφάνταστα το επίπεδο παροχής δημόσιων υπηρεσιών υγείας στη Θεσσαλονίκη, δεδομένου ότι το Παπαγεωργίου καλύπτει το 50% περίπου της κίνησης στην 3η ΥΠΕ όπου ανήκει και δέχεται 1.000 με 1.200 άτομα ανά εφημερία, όχι μόνο από τη Θεσσαλονίκη αλλά από όλους τους γύρω δήμους και γειτονικούς νομούς.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1) Προτίθεστε να προχωρήσετε σε συμπληρωματικές ενέργειες για να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα του νοσοκομείου Παπαγεωργίου;

2) Πότε αναμένεται να προχωρήσει η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ και των λοιπών ασφαλιστικών ταμείων προς το νοσοκομείο ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του;

3) Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου σας σχετικά με την κάλυψη των κενών θέσεων προσωπικού στο νοσοκομείου, δεδομένου ότι ήδη έχουν προκηρυχθεί θέσεις σε δημόσια νοσοκομεία με δύο προκηρύξεις στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται το Παπαγεωργίου;

4) Πού οφείλεται η καθυστέρηση στην έγκριση του νέου Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Νοσοκομείου;

Η ερωτώσα βουλευτής
Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης