11 Ιουνίου, 2015

Υγεία... σε κίνδυνο και στο Νομό Χανίων

Ερώτηση για τις ελλείψεις και τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων Κισσάμου κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας, προς τον Υπουργό Υγείας.

Ερώτηση για τις ελλείψεις και τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων Κισσάμου κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας, προς τον Υπουργό Υγείας.

Η κατάσταση στο χώρο της Υγείας στα νησιά είναι εκρηκτική. Εξαιτίας της μειωμένης χρηματοδότησης των τελευταίων ετών υπάρχει αδυναμία κάλυψης ακόμα και των στοιχειωδών αναγκών των δομών Υγείας. Και όλα αυτά, μεσούσης της τουριστικής περιόδου που τα νησιά κατακλύζονται από χιλιάδες τουρίστες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Κέντρο Υγείας Κισσάμου. Πρόκειται για ένα από τα πιο δραστήρια Κέντρα Υγείας της περιφέρειας Κρήτης, το οποίο εξυπηρετεί πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού των Χανίων. Μάλιστα, τους καλοκαιρινούς μήνες ο φόρτος εργασίας και οι απαιτήσεις αυξάνονται, με αποτέλεσμα οι ελλείψεις να γίνονται ακόμη πιο εμφανείς.

Σε Υπόμνημα του Δήμου Κισσάμου, το οποίο έχει κοινοποιηθεί και προς το Υπουργείο Υγείας, αναφέρονται αναλυτικά τα προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Ειδικότερα, το Κέντρο Υγείας διαθέτει πεπαλαιωμένο ασθενοφόρο και ο αριθμός των οδηγών είναι ανεπαρκής με συνέπεια να υπάρχουν ακάλυπτες βάρδιες. Οι υπερωρίες παραϊατρικού προσωπικού παραμένουν απλήρωτες εδώ και μεγάλο διάστημα. Παρά την πρόβλεψη θέσεων φυλάκων στο οργανόγραμμα του Κέντρου Υγείας, οι θέσεις παραμένουν κενές. Παρότι το Κέντρο Υγείας διαθέτει μικροβιολογικό εξοπλισμό, δεν υπάρχει μικροβιολόγος ούτε παρασκευαστής. Έτσι, δεν μπορούν να γίνουν στοιχειώδεις παρακλινικές εξετάσεις ούτε σε επείγουσα ούτε σε τακτική βάση. Ο ΒΟΑΚ από τα Χανιά ως το Καστέλι λειτουργεί με 2 μόνο Περιφερειακά Ιατρεία ανοικτά και ισάριθμους γιατρούς. Τέλος, τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία στην Κίσσαμο παραμένουν κλειστά και ανοίγουν μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας και εφόσον ο ασθενής φέρει ιατρική συνταγή.

Επειδή οι εργαζόμενοι «παλεύουν» να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, το Ποτάμι ρωτά τον Υπουργό: Υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα προσλήψεων για τα Κέντρα Υγείας του Νομού Χανίων και ποιο είναι αυτό; Πως θα γίνει η κατανομή; θα αποπληρωθούν άμεσα οι υπερωρίες του παραϊατρικού προσωπικού; Προτίθεται το Υπουργείο να εγκρίνει τη δημιουργία τομέα ΕΚΑΒ στην περιοχή του Κισσάμου, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της περιοχής; Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων λειτουργίας του ΕΚΑΒ λόγω της έλλειψης ασθενοφόρων και απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού εν μέσω τουριστικής περιόδου; Πότε θα προχωρήσει η εξαγγελθείσα από το 2012 προκήρυξη για την πρόσληψη διασωστών και τεχνικού προσωπικού; Είναι λογικό σε Δήμο με μόνιμο πληθυσμό 12.000, που τους καλοκαιρινούς μήνες διπλασιάζεται, να ανοίγουν τα φαρμακεία μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Οι ελλείψεις και τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων Κισσάμου».

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στον χώρο της Υγείας στα νησιά με τα προβλήματα να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο μέρα με την μέρα. Εξαιτίας της μειωμένης χρηματοδότησης των τελευταίων ετών υπάρχει αδυναμία κάλυψης ακόμα και των στοιχειωδών αναγκών των δομών Υγείας. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς δεν καλύπτονται οι κενές θέσεις του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού είτε γιατί δεν προκηρύσσονται είτε γιατί δεν υπάρχουν τα κατάλληλα κίνητρα, για να εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Και όλα αυτά, μεσούσης της τουριστικής περιόδου που τα νησιά κατακλύζονται από χιλιάδες τουρίστες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Κέντρο Υγείας Κισσάμου. Πρόκειται για ένα από τα πιο δραστήρια Κέντρα Υγείας της περιφέρειας Κρήτης, το οποίο εξυπηρετεί πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού των Χανίων. Μάλιστα, τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω τουρισμού ο φόρτος εργασίας και οι απαιτήσεις αυξάνονται, με αποτέλεσμα οι ελλείψεις να γίνονται ακόμη πιο εμφανείς.

Σε Υπόμνημα του Δήμου Κισσάμου, το οποίο έχει κοινοποιηθεί και προς το Υπουργείο Υγείας, αναφέρονται αναλυτικά τα προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Ειδικότερα:

ΕΚΑΒ/Ασθενοφόρο. Το Κέντρο Υγείας διαθέτει ένα πεπαλαιωμένο ασθενοφόρο. Συνέπεια αυτού είναι αφ’ενός να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των επιβαινόντων αφ’ ετέρου να τίθεται συχνά εκτός λειτουργίας λόγω βλαβών. Ο αριθμός των οδηγών είναι ανεπαρκής με συνέπεια να υπάρχουν ακάλυπτες βάρδιες. Η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο με πιθανές αρνητικές, αλυσιδωτές συνέπειες για τη ζωή και την υγεία των ασθενών, αλλά και των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ. Είναι απόλυτη ανάγκη να δημιουργηθεί νέος τομέας ΕΚΑΒ στην περιοχή για τη θερινή περίοδο, καθώς δεν μπορεί να γίνει ανεκτό σε ένα τουριστικό δήμο (με περιοχές υψηλής επισκεψιμότητας όπως ο Μπάλος, το Ελαφονήσι και τα Φαλάσαρνα), που αριθμεί περί τις 12.000 χιλιάδες μόνιμο πληθυσμό που την καλοκαιρινή περίοδο διπλασιάζεται, να μην μπορεί να καλυφθούν με επάρκεια και κυρίως με ασφάλεια, τα επείγοντα περιστατικά.

Υπερωρίες παραϊατρικού προσωπικού (οδηγών, νοσηλευτών κλπ.). Παραμένουν απλήρωτες εδώ και μεγάλο διάστημα (έως και 6 μήνες)
Φύλαξη. Παρά την πρόβλεψη θέσεων φυλάκων στο οργανόγραμμα του Κέντρου Υγείας, οι θέσεις παραμένουν κενές. Ο μόνος που εκτελεί χρέη φύλακα σε κάποιες βάρδιες (όχι καθημερινά) είναι υπάλληλος της τεχνικής υπηρεσίας.

Μικροβιολογικό εργαστήριο. Παρότι το Κέντρο Υγείας διαθέτει μικροβιολογικό εξοπλισμό, δεν υπάρχει μικροβιολόγος ούτε παρασκευαστής. Έτσι, δεν μπορούν να γίνουν στοιχειώδεις παρακλινικές εξετάσεις ούτε σε επείγουσα ούτε σε τακτική βάση. Τα δείγματα για έναν τακτικό αιματολογικό έλεγχο στέλνονται στο νοσοκομείο Χανίων, ενώ πολλά έκτακτα περιστατικά παραπέμπονται στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων για μια απλή εξέταση αίματος.

Αποσπάσεις-μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού. Έχει γίνει απόσπαση-μετακίνηση από το Κέντρο Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία του Β.Ο.Α.Κ. 5 Γενικών Ιατρών στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων. Κατά συνέπεια, ο ΒΟΑΚ από τα Χανιά ως το Καστέλι λειτουργεί με 2 μόνο Περιφερειακά Ιατρεία ανοικτά και ισάριθμους γιατρούς. Επιπλέον, επηρεάζεται αρνητικά η σύνθεση της εφημερίας του Κέντρου Υγείας.
Περιφερειακά Ιατρεία. Απουσιάζει ή είναι ανεπαρκής η κτιριακή υποδομή, ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, η καθαριότητα, η τηλεφωνική σύνδεση και η σύνδεση στο διαδίκτυο.

Αποκατάσταση βλαβών ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Εξοπλισμός που εμφανίζει βλάβη καθυστερεί εξαιρετικά να επισκευαστεί ή δεν επισκευάζεται.

Διανυκτέρευση φαρμακείων. Τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία στην Κίσσαμο παραμένουν κλειστά, με σημειώματα στις προθήκες τους που παραπέμπουν σε τηλεφωνική επικοινωνία. Τα φαρμακεία ανοίγουν μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας και εφόσον ο ασθενής φέρει ιατρική συνταγή.

Επειδή προεκλογικά η κυβέρνηση στηλίτευε τις οριζόντιες περικοπές στην υγεία, ενώ μετεκλογικά ακολουθεί πολιτική ανέφικτης παροχολογίας.

Επειδή η πλειοδοσία των πρωθυπουργικών υποσχέσεων περί 4.500 προσλήψεων στο χώρο της υγείας αποδεικνύεται εν τοις πράγμασι απλή ρητορεία σε ένα κράτος που αδυνατεί να αποπληρώσει ακόμα και τις τρέχουσες υποχρεώσεις, όπως εφημερίες και προμηθευτές, και καταφεύγει σε διαρκείς παρατάσεις.

Επειδή οι εργαζόμενοι «παλεύουν» να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους έχοντας να αντιμετωπίσουν και έλλειψη προσωπικού και έλλειψη οχημάτων, αλλά και έλλειψη χρημάτων, καθώς τους οφείλονται δεδουλευμένα μηνών.

Επειδή τα προβλήματα χρονίζουν και πρέπει να δοθεί άμεσα λύση.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα προσλήψεων για τα Κέντρα Υγείας του Νομού Χανίων και ποιο είναι αυτό; Πως θα γίνει η κατανομή;

2) Μπορείτε να διαβεβαιώσετε επίσημα τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων ότι θα αποπληρωθούν άμεσα οι υπερωρίες του παραϊατρικού προσωπικού;

3) Προτίθεστε να εγκρίνετε τη δημιουργία τομέα ΕΚΑΒ στην περιοχή του Κισσάμου, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της περιοχής; Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων λειτουργίας του ΕΚΑΒ λόγω της έλλειψης ασθενοφόρων και απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού εν μέσω τουριστικής περιόδου; Πότε θα προχωρήσει η εξαγγελθείσα από το 2012 προκήρυξη για την πρόσληψη διασωστών και τεχνικού προσωπικού;

4) Είναι λογικό σε Δήμο με μόνιμο πληθυσμό 12.000, που τους καλοκαιρινούς μήνες διπλασιάζεται, να ανοίγουν τα φαρμακεία μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας;

Ο ερωτών βουλευτής
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας - Λάρισας

11 Ιουνίου 2015

Σχετικά