22 Μαΐου, 2015

Η προβληματική σύμβαση ενεργοποίησης αεροσκαφών P3-B

Με νέα ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και εκ νέου αίτημα για κατάθεση εγγράφων επανέρχονται, σήμερα 22.05.2015, οι βουλευτές με Το Ποτάμι Σπ. Δανέλλης και Γρ. Ψαριανός βάση στοιχείων που αναδεικνύουν ως προβληματική την διαδικασία ενεργοποίησης της σύμβασης για τα αεροσκάφη P3-B.

Συγκεκριμένα οι δύο βουλευτές αναφέρουν ότι, εφόσον στην τελευταία ερώτηση που κατατέθηκε (20/4/2015), στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, για την παροχή στοιχείων της αλληλογραφία μεταξύ του Υπουργείου και της εταιρείας Lockheed Martin για το θέμα των αεροσκαφών P3-B δόθηκαν όχι επίσημα έγγραφα αλληλογραφίας, αλλά τα πρακτικά της Βουλής κατά την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης, μεταξύ του κ. Κεφαλογιάννη και του κ. Καμμένου εντός της ολομέλειας του κοινοβουλίου, το θέμα χρήζει περαιτέρω ενασχόλησης.

Επιπρόσθετα οι βουλευτές και το ΠΟΤΑΜΙ, ζητούν στοιχεία από την αλληλογραφία μεταξύ ΥΠ.ΕΘ.Α. και της εταιρείας BAE Systems Australia καθώς και τον λόγο απόρριψης της Αυστραλιανής προσφοράς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ Α.Κ.Ε.

Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: «Η προβληματική σύμβαση ενεργοποίησης αεροσκαφών P3-B».

Το 2009 αποφασίσθηκε ο παροπλισμός των αεροσκαφών P-3B, για τα οποία έχουμε καταθέσει επανειλημμένα σχετικές ερωτήσεις, με τη λογική ότι το κόστος εκσυγχρονισμού τους θα ήταν ακριβότερο από την προμήθεια νέων αεροσκαφών.

Ο διαγωνισμός που συνακόλουθα προκηρύχθηκε το 2009 για 5 (+1) Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ) είχε προϋπολογισμό 249 εκατομμύρια ευρώ, αλλά κατέστη άγονος.

Πέντε χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα το 2014, το ΥΠ.ΕΘ.Α. εισηγήθηκε στη Βουλή ποσό ύψους 350 εκ. ευρώ, προκειμένου να επανέλθουν τα Ρ-3Β, με τη γενικόλογη αιτιολόγηση ότι δήθεν εξετάστηκε μεταξύ όλων των πιθανών λύσεων η «πρόσκτηση Α/φων Ρ-3 από έτερους χρήστες».

Εκείνη την περίοδο, ωστόσο, κατατέθηκε επίσημα στο Γ.Ε.Ν. συγκεκριμένη πρόταση, με ημερομηνία επιστολής 1/10/2014 από την ΒΑΕ Systems Australia, για την προμήθεια αεροσκαφών ΑΦΝΣ ΑP-3C Orion, που βρίσκονται σε πτητική ικανότητα από την Αυστραλιανή Πολεμική Αεροπορία (RAAF).

Τα παραπάνω αεροσκάφη AP-3C θα μπορούσαν να τεθούν σε λειτουργία από το Π.Ν. το 2015, αμέσως μετά την αποδέσμευσή τους από την RAAF, ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι προσφέρουν πολύ μεγαλύτερες επιχειρησιακές δυνατότητες από τα αντίστοιχα P-3B και μάλιστα σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

Η αιτιολογία της κυβέρνησης για την απόρριψη της αυστραλιανής προσφοράς ήταν ότι η Letter Of Acceptance (L.O.A.) είχε ημερομηνία λήξης τον Ιανουάριο του 2015 και ότι το Π.Ν. θα χρειαζόταν άμεσα αεροσκάφη ΑΦΝΣ για την αποστολή του.

Με βάση τα παραπάνω χαρακτηριστικά των αυστραλιανών αεροσκαφών, ωστόσο, δεν γίνεται κατανοητό το γιατί δεν ζητήθηκε παράταση, προκειμένου να γίνει συγκριτική αξιολόγηση μεταξύ των δυο προτάσεων, έτσι ώστε να μην προκύψει τελικά η επιτακτική ανάγκη (λόγω της λήξης της προσφοράς FMS), για την «κατεπείγουσα» επαναφορά των Ρ-3Β.

Δεδομένου ότι από τα παραπάνω προκύπτει ολοφάνερα η ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης για την ενεργοποίηση της σύμβασης με τη Lockheed Martin και την επαναφορά των Ρ-3Β.

Δεδομένου ότι σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να είχε γίνει ενδελεχής ανάλυση της επιχειρησιακής και τεχνοοικονομικής κατάστασης, των περιορισμών σε συνάρτηση με το κόστος και το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, καθώς και μελέτη καθορισμού σκοπιμότητας, των δύο υπαρχόντων εναλλακτικών λύσεων.

Δεδομένου ότι ακόμη και αν υπήρχε όντως προθεσμία έναντι της LOA, θα μπορούσε πάντα να ζητηθεί παράταση της προθεσμίας (κάτι που κατά κανόνα συνηθίζεται και πάντοτε παρέχεται).

Δεδομένου ότι στην παρούσα χρονική στιγμή είμαστε σε διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας και το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι αβέβαιο.

Δεδομένου ότι το 2009, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαν καταψηφίσει την εκ νέου ενεργοποίηση των P-3B.

Δεδομένου ότι βάσει της θεσμοθετημένης ιεράρχησης και προτεραιότητας των εξοπλιστικών αναγκών δεν φαίνεται να ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία εντός του Π.Ν., όπως και μεταξύ των τριών κλάδων των ΕΔ, για την τελική απόκτηση των Ρ-3Β.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Γιατί η κυβέρνηση προχώρησε άμεσα στην υπογραφή της L.O.A. για την επαναφορά των αεροσκαφών P-3B και δεν ζήτησε παράταση της προσφοράς από τις Η.Π.Α., προκειμένου να εξεταστούν ενδελεχώς και οι δύο προτάσεις;

2. Για ποιους συγκεκριμένους τεχνοοικονομικούς λόγους απορρίφθηκε η αυστραλιανή αντιπρόταση;

3. Να μας κατατεθεί η πλήρης αλληλογραφία μεταξύ ΥΠ.ΕΘ.Α. και της BAE Systems Australia.

4. Να μας κατατεθεί πάραυτα η πλήρης αλληλογραφία μεταξύ ΥΠ.ΕΘ.Α. και Lockheed Martin, όπως ζητήσαμε με την από 20/4/2015 ερώτησή μας και όχι τα πρακτικά συζήτησης επίκαιρης ερώτησης, μεταξύ του κ. Κεφαλογιάννη και του κ. Καμμένου, όπως μας καταθέσατε την προηγούμενη φορά.

Οι ερωτώντες βουλευτές
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου
Γρηγόρης Ψαριανός – Β’ Αθηνών

22 Μαΐου 2015