5 Απριλίου, 2016

Η παχυσαρκία «χτυπάει» και τους Έλληνες μαθητές

Ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει η Πολιτεία, με αφορμή τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου (Πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ) για τη παιδική και νεανική παχυσαρκία, που εκτιμά ότι σε ποσοστό 23% και 10% οι Έλληνες μαθητές είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι αντίστοιχα.

Από το συγκεκριμένο πρόγραμμα «Εθνική Δράση Υγείας για τη Ζωή των Νέων» (ΕΥΖΗΝ) εξάγονται πολύ ανησυχητικά συμπεράσματα, που σχετίζονται με την διαχρονική υποβάθμιση της διατροφής των μαθητών στην Ελλάδα, αλλά και την σταδιακή στροφή σε έναν καθιστικό τρόπο ζωής.

Το Ποτάμι πιστεύει πως με στοχευμένη σχολική εκπαίδευση, που να περιλαμβάνει αυξημένες αθλητικές δραστηριότητες, συστηματοποίηση και ενίσχυση της διδασκαλίας των βασικών αρχών διατροφής, αλλά και δράσεις για την ενημέρωση των γονιών, θα γίνει δυνατό να ανακοπεί η εξάπλωση της σύγχρονης νόσου της παχυσαρκίας.

Το μόνο που μένει από την Πολιτεία είναι να αναλάβει άμεσα δράση, προκειμένου το φαινόμενο να ανακοπεί, ώστε να μην κάνουμε λόγο σε μερικά χρόνια για εκατοντάδες χιλιάδες νέους με χρόνια προβλήματα υγείας και ένα σημαντικά υψηλό κόστος δαπανών δημόσιας υγείας, λόγω επιπλοκών της παχυσαρκίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον:
Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Υπουργό Υγείας
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Ανησυχητικά αποτελέσματα για τις διατροφικές συνήθειες και τη σωματική άσκηση των μαθητών»

Το Πρόγραμμα «Εθνική Δράση Υγείας για τη Ζωή των Νέων» (ΕΥΖΗΝ) υλοποιείται από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων (ΥΠ.Π.Ε.Θ), έχοντας ως τελικό αποδέκτη το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού της χώρας. Το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιείται με βάση τρεις άξονες: την αξιολόγηση παραμέτρων υγείας σε παιδιά και έφηβους, την ενημέρωση & επιμόρφωση μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών και φορέων, καθώς και την παρέμβαση στο σχολείο, την οικογένεια και το σύνολο της κοινωνίας. Κύριο στόχο του προγράμματος αποτελεί η διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών και των εφήβων μέσα από την υιοθέτηση ισορροπημένων συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας.

Ο άξονας «Αξιολόγηση Σωματικής Διάπλασης, Διατροφικών Συνηθειών και Σωματικής Δραστηριότητας Μαθητών» του προγράμματος ΕΥΖΗΝ υλοποιείται από το 2012 σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας με στόχο τη διαχρονική καταγραφή και αξιολόγηση διαφόρων παραμέτρων υγείας του μαθητικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της «Αξιολόγησης» για το σχολικό έτος 2014-15, στην οποία συμμετείχαν περίπου 340.000 μαθητές από 4.000 σχολεία της Ελλάδας, το 23% και το 10% των Ελλήνων μαθητών αξιολογήθηκαν ως υπέρβαροι και παχύσαρκοι, αντιστοίχως, με το πρόβλημα να εντοπίζεται κυρίως στις ηλικίες 8-11 ετών. Τα αποτελέσματα είναι συγκρίσιμα με τα αντίστοιχα των προηγούμενων σχολικών ετών. Κατά τα τρία έτη υλοποίησης του προγράμματος, οι περιφέρειες της χώρας με τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβαρων παιδιών ήταν αυτές του Νότιου Αιγαίου, του Βόρειου Αιγαίου, των Ιονίων Νήσων και της Κρήτης, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στις περιφέρειες της Ηπείρου, της Δυτικής Ελλάδας και της Θεσσαλίας.

Ανησυχητικά είναι και τα αποτελέσματα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων μαθητών, καθώς μόλις το 25% των παιδιών και των εφήβων παρουσίασαν μια ικανοποιητική προσκόλληση στη Μεσογειακή δίαιτα κατά το σχολικό έτος 2014-15, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τα αντίστοιχα για τα έτη 2012-13 (40%) και 2013-14 (35%), γεγονός που υπογραμμίζει μια διαχρονική υποβάθμιση της διατροφής των παιδιών στην Ελλάδα.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα αποτελέσματα σχετικά με τις συνήθειες σωματικής δραστηριότητας των Ελλήνων μαθητών, καθώς, περίπου το 25% των παιδιών ανέφεραν ότι δεν συμμετέχουν σε κάποιο είδος οργανωμένης αθλητικής δραστηριότητας, ενώ από τα παιδιά που αθλούνταν μόλις το 20% δήλωσαν ότι αφιερώνουν περισσότερο χρόνο από 1 ώρα τη φορά, Επιπλέον, περίπου το 30% και 60% των παιδιών δήλωσαν ότι καταπιάνονται με καθιστικές δραστηριότητες καθημερινά, τις ημέρες του σχολείου και τα Σαββατοκύριακα, αντιστοίχως. Αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσοστό των μαθητών με συνολικά μη ικανοποιητικά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας για τα έτη 2013-14 (45%) και 2014-15 (42%), είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό για το έτος 2012-13 (35%), γεγονός που κατά αντιστοιχία με τις διατροφικές συνήθειες υποδηλώνει μια διαχρονική στροφή των παιδιών στην Ελλάδα σε έναν καθιστικό τρόπο ζωής.

Ανάλογα αποτελέσματα προέκυψαν και από άλλες πρόσφατες μελέτες που αφορούν στη παιδική παχυσαρκία και έχουν εκπονηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και άλλους φορείς (Μελέτη COSI, Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία» κ.α.).

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που σχεδιάζει το ΥΠ.Π.Ε.Θ. σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να αντιστρέψει την ανησυχητική κατάσταση που καταγράφεται συστηματικά στο πλαίσιο του προγράμματος «Αξιολόγηση» αλλά και σε άλλα αντίστοιχα προγράμματα/μελέτες;

2. Πώς σχεδιάζεται να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα του Προγράμματος «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία: Αποτύπωση, Πρόληψη και Αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας-Δράσεις για την άσκηση και την υγιεινή διατροφή» που υλοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 2012-2014; Έχουν υποβληθεί το σχετικό αναλυτικό πόρισμα στα αρμόδια Υπουργεία για τα ευρήματα καθώς και oι συστάσεις και οι κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τις δράσεις αγωγής υγείας για την άσκηση και την υγιεινή διατροφή στα σχολεία της επικράτειας;

3. Υπάρχει σχεδιασμός για συστηματοποίηση και ενίσχυση της διδασκαλίας βασικών αρχών διατροφής στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος;

4. Θεωρείτε ότι επαρκούν οι ώρες διδασκαλίας φυσικής αγωγής και οι αθλητικές δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στο ελληνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε σχέση και με τα παραπάνω πρόσφατα ευρήματα μελετών/προγραμμάτων αλλά και της τελευταίας έκθεσης του ΟΟΣΑ που έδειξε ότι 44% των αγοριών και 38% των κοριτσιών σχολικής ηλικίας στην Ελλάδα είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα, και αν όχι τι σχεδιάζει το ΥΠ.Π.Ε.Θ. για την ενίσχυσή τους; Ποιες δράσεις απαρτίζουν το πρόγραμμα του σχολικού αθλητισμού;

5. Ποιος είναι ο συνολικός αριθμός των ελέγχων σε σχολικά κυλικεία εντός του 2015, και ποιο το ποσοστό των παραβάσεων σε σχέση με τα επιτρεπόμενα προς πώληση είδη με βάση τις ισχύουσες Υγειονομικές Διατάξεις;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Μαυρωτάς