5 Απριλίου, 2016

Οι 64 του Μεγάρου Μαξίμου και η σύμβαση με εταιρεία επικοινωνιακού σχεδιασμού

Μετά από ερώτηση (μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ), που κατέθεσε προς τον Πρωθυπουργό ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, μάθαμε τον αριθμό των συμβούλων, συνεργατών και μετακλητών υπαλλήλων που υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού. Είναι 63 + 1 (ο Καρανίκας)! Δεν φτάνουν όμως…

Ο Υπουργός Επικρατείας στη συνέχεια της «απάντησής» του (μπορείτε να τη δείτε εδώ), θεώρησε σκόπιμο να μην μας απαντήσει ο ίδιος σε αυτά που τον ρωτήσαμε, δηλαδή πόσοι εξωτερικοί συνεργάτες θα πληρωθούν από την εν λόγω σύμβαση των 9.000 ευρώ για παροχή ειδικών συμβουλευτικών υπηρεσιών για θέματα επικοινωνίας και τη διοργάνωση εκδηλώσεων και συναντήσεων πολιτικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, ποιοι είναι αυτοί οι σύμβουλοι, και τι ακριβώς θα κάνουν. Στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων, η κατατεθείσα σύμβαση (μπορείτε να τη δείτε εδώ) επιβεβαιώνει αρκετά από τα αναπάντητα ερωτήματα μας ενώ προκαλεί νέες απορίες.

Όπως φαίνεται, η ανάδοχος εταιρεία είναι η ENGAGE INFLUENCE LTD, η οποία εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο (στο Μπέρμιγχαμ όμως κι όχι στο Κάρντιφ, όπως λανθασμένα αναφέρεται στη σύμβαση) και φέρεται να απασχολεί ένα (1) άτομο, που είναι και διευθύντρια της εταιρείας. Θα έχει ως έργο την παροχή ειδικών συμβουλευτικών υπηρεσιών στα social media. Το μόνο περίεργο είναι ότι η εν λόγω εταιρεία δεν διαθέτει ούτε ιστοσελίδα, ούτε σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκτός από το LinkledIn με 2 μόνο followers! Από τη σύμβαση είναι φανερό ότι πρόκειται για μια οιονεί πρόσληψη συμβούλου για 5 μήνες με μηνιαίο μισθό 1800 ευρώ με αποστολή (;) την προώθηση μέσω των social media των κυβερνητικών θέσεων. Μέσω ποιου λογαριασμού άραγε θα γίνεται αυτό και στη βάση ποιας προϋπηρεσίας; Εκτός, βέβαια, κι αν αναλάβει κάποιον ανώνυμο λογαριασμό από αυτούς που συνήθως επιτίθενται σε όσους κάνουν κριτική στην κυβέρνηση.

Εκτός των άλλων, παραμένει αναπάντητο με ποιον τρόπο και διαδικασία επελέγη η εν λόγω εταιρεία και όχι κάποια άλλη. Κρίθηκε άραγε ως η έχουσα την μεγαλύτερη εμπειρία ή το χαμηλότερο κόστος; Έγινε κάποιος διαγωνισμός ή έστω, δόθηκαν άλλες προσφορές ή ήταν κι εδώ απευθείας ανάθεση;

Ανεξαρτήτως, όμως, των διαδικασιών, εμείς στο Ποτάμι θεωρούμε ότι η δημιουργία συμβάσεων σε ημέτερους είναι ένας άλλος τρόπος κεκαλυμμένων «προσλήψεων» μετά τον θόρυβο που έγινε από την πρόσληψη ημέτερων μετακλητών υπαλλήλων. «Άλλαξε, δηλαδή, ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς».

Τέλος, η εμμονή που - όπως φαίνεται κι από τη συγκεκριμένη περίπτωση - δείχνει η κυβέρνηση στην επικοινωνία αντί για την ουσία, μπορεί να φτιάχνει ωραία πρωτοσέλιδα, αλλά δυστυχώς δεν λύνει τα προβλήματα της χώρας, που πυκνώνουν μέρα με τη μέρα και η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για το πώς θα τα διαχειρισθεί κι όχι πώς θα τα λύσει.

Γιώργος Μαυρωτάς - Αττικής